Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Πέντε εκατομμύρια θάνατοι ετησίως λόγω κακής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης


Από την Kate Randal


Μια νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Lancet αυτό το μήνα αποκαλύπτει τι μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιδημία κακής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMICs) του κόσμου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τους 8,6 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως θεραπευόμενους από την υγειονομική περίθαλψη, η κακή ποιότητα φροντίδας είναι υπεύθυνη για εκτιμώμενα 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, περισσότερα από τα 3,6 εκατομμύρια που οφείλονται στην ανεπαρκή πρόσβαση στη φροντίδα.

Αυτά τα ευρήματα αποτελούν μέρος ενός διετούς προγράμματος της Παγκόσμιας Επιτροπής Υγείας της Lancet για τα Υψηλά Ποιότητα των Υγειονομικών Συστημάτων, το οποίο είναι έργο 30 ακαδημαϊκών, υπεύθυνων για τη χάραξη πολιτικής και εμπειρογνωμόνων συστημάτων υγείας από 18 χώρες. Η νέα ανάλυση αναδεικνύει ότι ενώ ορισμένες LMIC έχουν σημειώσει πρόοδο στη βελτίωση της πρόσβασης στην περίθαλψη, η πρόσβαση αυτή δεν αποτελεί εγγύηση για βελτίωση της υγείας. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων που αποδίδονται στην κακή ποιότητα φροντίδας εκτιμάται ότι είναι πέντε φορές υψηλότερος από τους ετήσιους παγκόσμιους θανάτους από τον ιό HIV / AIDS.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φτωχά και πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού των LMIC είναι πολύ πιο πιθανό να μην έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη. "Η ποιοτική φροντίδα δεν πρέπει να είναι η αρμοδιότητα της ελίτ ή μια φιλοδοξία για κάποιο μακρινό μέλλον. θα πρέπει να είναι το DNA όλων των συστημάτων υγείας ", δήλωσε ο Δρ. Margaret E. Kruk της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ TH Chan της Βοστώνης, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής και είναι ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Η ανάλυση δείχνει ότι καθώς η κοινωνική ανισότητα συνεχίζει να διευρύνεται και οι υπερ-πλούσιοι γίνονται ολοένα και πιο πλούσιοι, εκατομμύρια πεθαίνουν επειδή δεν διατίθενται επαρκείς πόροι για την προώθηση της δημόσιας υγείας και την κατάλληλη εκπαίδευση των επαγγελματιών του τομέα της ιατρικής. Τα 8 εκατομμύρια θανάτους σε LMIC λόγω συνολικών συστημάτων υγείας χαμηλής ποιότητας οδήγησαν σε απώλειες οικονομικής ευημερίας ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2015 μόνο.


Θνησιμότητα λόγω κακής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης ανά χώρα  Δημοσιεύθηκε από την Elsevier Ltd.













Ο θανάσιμος αντίκτυπος της κακής ποιότητας φροντίδας παρατηρείται σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ασία και την ανατολική Ευρώπη, ενώ η Ινδία και η Νότια και Κεντρική Αφρική βλέπουν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτές είναι πιθανό συντηρητικές μορφές.


















• Στην Ινδία, εκτιμάται ότι 1,6 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονταν σε κακή ποιότητα υγειονομικής περίθαλψης, με επιπλέον 838.000 θανάτους λόγω ανεπαρκούς πρόσβασης στη φροντίδα.

• Στην Κίνα, 630.000 θάνατοι ετησίως οφειλόταν σε κακή ποιότητα φροντίδας, με 653.000 θανάτους λόγω κακής πρόσβασης.

• Στη Βραζιλία, 153.000 θάνατοι ετησίως οφειλόταν σε φροντίδα κακής ποιότητας, με 51.000 λόγω ανεπαρκούς πρόσβασης.

• Στη Νιγηρία, 123.000 θάνατοι ανά έτος αποδόθηκαν σε κακή ποιότητα φροντίδας, με 253.000 λόγω ανεπαρκούς πρόσβασης.

Το άρθρο συνεχίζεται κάτω από τη φόρμα

Ο κ. Kruk σημειώνει: "Ο αντίκτυπος της κακής ποιότητας φροντίδας υπερβαίνει τη θνησιμότητα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε περιττή ταλαιπωρία, επίμονα συμπτώματα, απώλεια λειτουργίας και έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα υγείας." Με άλλα λόγια, εκτός από τα εκτιμώμενα 5 εκατομμύρια άτομα που πεθαίνουν ετησίως λόγω κακής ποιότητας περίθαλψης, υπάρχουν εκατομμύρια περισσότεροι που ζουν σε μιζέρια ως αποτέλεσμα ασθενειών και καταστάσεων που μπορούν να θεραπευτούν.

Οι ευάλωτες ομάδες όπως οι πρόσφυγες και οι φυλακισμένοι είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν υψηλής ποιότητας φροντίδα, όπως και τα άτομα με στιγματισμένες συνθήκες υγείας, όπως το HIV / AIDS, η ψυχική υγεία και οι διαταραχές κατάχρησης ουσιών.

Νέα της επιδημίας αυτής της κακής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης και των θανατηφόρων επιπτώσεών της σε LMICs έρχεται καθώς ο πλούτος μιας ομάδας ατόμων με "εξαιρετικά υψηλή καθαρή αξία" (UHNW) αυξάνεται σε νέα ύψη παγκοσμίως. Τα άτομα με τουλάχιστον 30 εκατομμύρια δολάρια σε πλούτο κατέχουν συλλογικά 31,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας κατά 16,3 τοις εκατό μεταξύ 2016 και 2017.

Στην Ασία, όπου εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω κακής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης, υπήρχαν 68.970 άτομα του UHNW το 2017. Ο πλούτος αυτών των ολιγαρχιών σημείωσε άνοδο 26,7% από το προηγούμενο έτος. Ο ασιατικός όμιλος δεν απέχει πολύ από τους εξαιρετικά πλούσιους στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι είχαν 90.440 άτομα UHNW, με συνολικό πλούτο 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στις απαραίτητες υγειονομικές υπηρεσίες το 2017, ενώ 100 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν κάθε χρόνο εξαιτίας των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη.

Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας και η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανέλαβαν την ηγεσία του κινήματος της καθολικής υγειονομικής περίθαλψης (UHC), ζητώντας από τις χώρες να «επεκτείνουν επειγόντως και σημαντικά τις προσπάθειες για την επιτάχυνση της μετάβασης προς καθολική πρόσβαση σε προσιτές και ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης».

Τέτοια όργανα, ωστόσο, δέχονται την κυριαρχία του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού πάνω από τα LMIC, καθώς και τον κανόνα του κεφαλαίου στις πλουσιότερες βιομηχανικές χώρες. Η ανάλυση Lancet δείχνει ότι οι δηλωμένοι στόχοι διαφόρων διεθνών οργανισμών για την παροχή παγκόσμιου UHC είναι απάτη, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη το πώς θα παρέχεται ποιοτική φροντίδα, ακόμη και αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Με παρόμοιο κυνισμό, ο όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας αναγνωρίζει τους "δικούς του στόχους" ως "τερματίζοντας την ακραία φτώχεια και αυξάνοντας την ισότητα και την ευημερία" σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, ο λόγος αυτός του τραπεζικού ομίλου είναι η διασφάλιση πολιτικών που υποτάσσουν τις οικονομίες των καταπιεσμένων χωρών στα συμφέροντα των διεθνών χρηματοπιστωτικών κεφαλαίων μέσω δανείων και "επιχορηγήσεων".

Οι πόροι υπάρχουν πράγματι για την παροχή υψηλής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης σε κάθε άτομο στον πλανήτη. Κάτι τέτοιο θα απαιτήσει την κατάσχεση των τρισεκατομμυρίων που έχουν συγκεντρωθεί από τους υπερ-πλούσιους που θα διατεθούν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό απαιτεί μια επαναστατική λύση στην κρίση της υγειονομικής περίθαλψης και την καθιέρωση πραγματικά κοινωνικοποιημένης ιατρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου