Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Σχέδιο Μάρσαλ και Ευρωπαϊκή Ένωση


Αφορμή για το παρακάτω κείμενο  στάθηκε ένα άρθρο της Φωτεινής Μπακοδήμα βουλευτής ΜεΡΑ 25 στο δημοσιογραφικό site thepressproject.gr
Γράφει η βουλευτής λοιπόν…

«Πολλοί αναλυτές αντιμετωπίζουν εν γένει το Σχέδιο Μάρσαλ ως αμερικανικό οικονομικό ιμπεριαλισμό και απαρχή των προγραμμάτων βοήθειας που επιφέρουν καταστροφικά αποτελέσματα, όμως, δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε τόσο αφοριστικά, παραβλέποντας μια βασική παράμετρο που διαχωρίζει το συγκεκριμένο σχέδιο από το υπόλοιπα προγράμματα στήριξης, το γεγονός πως το Σχέδιο Μάρσαλ δεν ήταν δάνειο. Γι’ αυτό το λόγο και λειτούργησε θεραπευτικά για την Ευρώπη, μολονότι σχεδιάστηκε από τις ΗΠΑ με γνώμονα την προάσπιση των δικών τους πολιτικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων». Και συνεχίζει λέγοντας… « μοναδική λύση παραμένει η συνεργασία των πολιτών, με στόχο τη δημιουργία ενός άρρηκτου μετώπου που θα σταθεί απέναντι σε πολιτικά και ολιγαρχικά συμφέροντα. Για τη δημιουργία ενός τέτοιου μετώπου αγωνίζεται το ΜέΡΑ25, έχοντας καλέσει σε παλλαϊκή συστράτευσή τους πολίτες, με στόχο την ανατροπή των σχεδίων εκείνων που απεργάζονται την περαιτέρω φτωχοποίηση και ερημοποίηση της χώρας μας» . Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ….. «Μόνο αν ενωθούν οι άνθρωποι και δεν σκύψουν το κεφάλι σε όλα αυτά που έρχονται θα καταφέρουμε την πραγματική αλλαγή, τη βελτίωση της κατάστασης για τη δική μας γενιά καθώς και τις γενιές που έρχονται».

Στις 5 Ιουνίου 1947 ο Αμερικανός Υπουργός Τζορτζ Μάρσαλ ανακοίνωνε το Σχέδιό του για οικονομική ενίσχυση κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου και της αντίληψης ότι η επικράτηση του κομμουνισμού θα αποτελούσε κίνδυνο για τα συμφέροντα και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Σχέδιο  υπεγράφη από 16 χώρες  ασφαλώς δεν συμπεριλάμβανε τις ανατολικές χώρες  που είχαν καταστραφεί από τις κτηνωδίες του πολέμου ο Πρόεδρος Τρούμαν,  δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα παρείχε γενναία οικονομική ενίσχυση στα κράτη που θα επιθυμούσαν και «  θα αντιστέκονταν σε απόπειρες καθυπόταξης από οπλισμένες μειοψηφίες ή από ξένες πιέσεις ».

Ασφαλώς  και δεν θα συμφωνήσουμε με τις παραπάνω δηλώσεις της Κας Μπακoδήμα ούτε με το άρρηκτο μέτωπο που πρέπει να δημιουργηθεί  για να σωθούμε και να σταθεί εμπόδιο στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου ασφαλώς εδώ γελάμε αλλά και δεν παραξενευόμαστε και ούτε περιμέναμε κάτι το διαφορετικό .Μία ματιά στο οικονομικό πλάνο αποδεικνύει τις χώρες που βοηθήθηκαν οικονομικά.Το γεγονός ότι  κάποιες σοσιαλιστικοδημοκρατικές ομάδες  υποταγμένες μπορούν να σταθούν εμπόδιο στα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου προκαλεί μεγάλη απάτη. Αυτοί που επιχειρούν συνεχώς να δικαιολογούν τις πολιτικές που οδήγησαν στα μνημόνια συνεχίζουν να  έχουν τις ίδιες αυταπάτες ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει  χαρακτήρα  να γίνει πιο δημοκρατική  πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη.
Απέναντι στην υποταγή του ευρωμονοδρόμου υπάρχει η ρήξη, η ανυπακοή ,η σύγκρουση η απειθαρχία στις αποφάσεις των eurogroup υπάρχει ο λαϊκός παράγοντας  αυτοί που δεν θα σκύψουν το κεφάλι και θα παλέψουν  ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στο μεγάλο κεφάλαιο.
Tα μεγάλα ερωτήματα τίθενται εδώ και περιμένουν απαντήσεις.

Όλο το άρθρο εδώ: https://thepressproject.gr/schedio-marsal-covid-19-ke-i-anagki-pagkosmias-systratefsis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου