Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

"Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής" και "ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο"

Νέα Επιτροπή της ΕΕ να εντείνει τον στρατιωτισμό και τις επιθέσεις εναντίον προσφύγων

Από Will Morrow
16 Σεπτεμβρίου 2019
https://www.wsws.org/en/articles/2019/09/16/ecom-s16.html

Η Ursula von der Leyen, πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ), παρουσίασε την προτεινόμενη ομάδα επιτρόπων της σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τρίτη. Οι υποψηφιότητες και οι τίτλοι των νέων θέσεων είναι άλλος δείκτης του εξαιρετικού ρυθμού με τον οποίο η ευρωπαϊκή άρχουσα τάξη κινείται προς τα δεξιά. Η εισερχόμενη ΕΚ θα επιβλέπει την κλιμάκωση του μιλιταρισμού, τις φαύλες επιθέσεις εναντίον προσφύγων και την ανύψωση των φασιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων εναντίον της εργατικής τάξης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πιο ευρέως διαδεδομένη αλλαγή αφορά το χαρτοφυλάκιο που καλύπτει τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες. Ήταν προηγουμένως με τίτλο «Μετανάστευση, εσωτερικές υποθέσεις και ιθαγένεια». Από εκεί και πέρα ​​θα ονομάζεται «Αντιπρόεδρος για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής». Καλύπτει όχι μόνο τη μετανάστευση αλλά και την αστυνόμευση των εξωτερικών συνόρων και της εσωτερικής ασφάλειας της Ευρώπης ως πολιτικές εκπαίδευσης και απασχόλησης.
Ο νέος τίτλος, ο οποίος συνδέει τον περιορισμό των μεταναστεύσεων με την προστασία ενός λεγόμενου «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», είναι μια άμεση επανάληψη των τροπών της σύγχρονης φασιστικής δεξιάς και θα ευχαριστούσε τον ίδιο τον ναζιστικό προπαγανδιστή Joseph Goebbels.
Για παράδειγμα, ένα σημαντικό θέμα που προέβαλε η γαλλική φασιστική ιδεολόγος Renaud Camus, στο έργο του Τ ο reat eplacement , είναι ότι η μετανάστευση προς την Ευρώπη απειλεί να αντικαταστήσει-δηλαδή, κατάσβεση-Ευρωπαϊκή «ταυτότητα» και την κουλτούρα. Η «θεωρία» του Camus αναφέρθηκε από τον Brenton Tarrant, τον φασιστικό τρομοκράτη που πυροδότησε στις 15 Μαρτίου 50 μουσουλμάνους προσκυνητές σε δύο εκκλησίες στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας, στο μανιφέστο που δημοσίευσε λίγο πριν από την επίθεση. Το μανιφέστο του Tarrant αντιτίθεται σε αυτό που ονομάζει "εισβολή" μεταναστών προς τα δυτικά.
Η εισαγωγική επιστολή του von der Leyen προς τον Μαργαρίτη Σχοινά, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ελληνικό συντηρητικό κόμμα Νέα Δημοκρατία, που θα καλύψει το ρόλο του, περιλαμβάνει αποσπάσματα που θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί απευθείας από τις εκδόσεις της άκρας δεξιάς. Η προστασία του "ευρωπαϊκού τρόπου ζωής", τονίζει ο von der Leyen, "υπογραμμίζει την ανάγκη για σωστή διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης, έντονη εστίαση στην ολοκλήρωση και διασφάλιση της συνεκτικότητας και της στενότητας των κοινοτήτων μας".
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να μετριάσουμε τους νόμιμους φόβους και τις ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της παράνομης μετανάστευσης στην οικονομία και την κοινωνία», δηλώνει. Εκείνοι των οποίων οι νόμιμοι φόβοι έχουν νόημα ο von der Leyen είναι προφανώς η άκρα δεξιά, με την οποία καταστήσει σαφές ότι η ΕΚ θα συνεργαστεί: «Η οικοδόμηση συναίνεσης για ένα νέο ξεκίνημα της μετανάστευσης θα απαιτήσει εξάπλωση, διαβούλευση και στενή συνεργασία». "Να οδηγήσει αυτό το έργο εστιάζοντας στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ εκείνων που είναι πιο εδραιωμένοι", γράφει.
Οι υπέρμαχοι του Von der Leyen είναι απολύτως σύμφωνες με τις τρέχουσες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει προωθήσει τις ακροδεξιά δυνάμεις σε ολόκληρη την ήπειρο και το Γερμανικό Μεγάλο Συνασπισμό στο οποίο συμμετείχε. Ο Μεγάλος Συνασπισμός ανέδειξε τη φασιστική εναλλακτική για τη Γερμανία στην επίσημη αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο και υπεράσπισε τον δεξιό εξτρεμιστή καθηγητή του Πανεπιστημίου Humboldt Jorg Baberowski, ο οποίος παραδέχτηκε ότι ο «Χίτλερ δεν ήταν κακός» - από τις κριτικές των φοιτητών που έχουν αντιτάχθηκε στις προσπάθειές του να δικαιολογήσει την αναβίωση του γερμανικού μιλιταρισμού, σχεδιάζοντας τα εγκλήματα των Ναζί. Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, η Verfassungsschutz, έχει τοποθετήσει το γερμανικό Κόμμα Κοινωνικής Ισότητας σε μια λίστα με αριστερούς εξτρεμιστές επειδή αντιτίθεται στον καπιταλισμό, τον μιλιταρισμό, τον φασισμό και επιδιώκει να οικοδομήσει ένα σοσιαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης.
Η ευρωπαϊκή μπουρζουαζία μετατοπίζεται μέχρι στιγμής στα δεξιά που διανέμει ολοένα και περισσότερο τους υποκριτικούς ανθρωπιστικούς τίτλους που είχε προηγουμένως δώσει στις δεξιές της πολιτικές. Αυτό έχει προκαλέσει κατασπατάληση ακόμη και ανάμεσα στις αστικές φιγούρες των μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής εγκατάστασης.
Ακόμα και ο εξερχόμενος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jean-Claude Juncker, εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετονομασία της θέσης μετανάστευσης. Έχουν υπάρξει δηλώσεις αντιπολίτευσης από μεμονωμένους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε μια πρόταση του γάλλου ευρωβουλευτή για τους Πράσινους Karima Delli, διαμαρτυρόμενος για την ανακοίνωση.
Αυτές οι διαμαρτυρίες είναι εντελώς κυνικές και δόλιες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εποπτεύσει επί μακρόν μια πολιτική μαζικής δολοφονίας προς τους πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων η σκόπιμη ακύρωση πλοίων διάσωσης στη Μεσόγειο για να πνίξουν χιλιάδες πρόσφυγες στη νότια θάλασσα της ηπείρου ως αποτρεπτικό παράγοντα σε άλλους αιτούντες άσυλο. Όλα τα μέρη που διαμαρτύρονται για την τελευταία αλλαγή ονόματος υποστηρίζουν την επίθεση εναντίον των μεταναστών, αλλά θέλουν να δώσουν στη δική τους παραλλαγή έναν λιγότερο ακριβή τίτλο. Γνωρίζουν ότι οι πολιτικές τους είναι δημοφιλείς στον πληθυσμό και φοβούνται μια έκρηξη της αντιπολίτευσης από κάτω.
Ο κ. Von der Leyen ανακοίνωσε επίσης ότι το χαρτοφυλάκιο των ξένων σχέσεων θα μετονομαστεί στην επιτροπή «Μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο». Ο επικεφαλής της θα είναι ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών στην ισπανική κυβέρνηση Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, Josep Borrell.
Θα είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη μιας πιο επιθετικής στρατιωτικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά των μεγάλων γεωπολιτικών αντιπάλων της, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και του Ηνωμένου Κράτους, και την κλιμάκωση των αρπακτικών επιχειρήσεων για την εξασφάλιση πρόσβασης στις αγορές και τους πόρους για τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό.
Πρέπει να "οικοδομήσουμε τη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ, αν και έχουμε ζητήματα, αλλά είναι οι στενότεροι σύμμαχοί μας. να καθορίσουμε τη σχέση μας με μια πιο αυτοπεριορισμένη Κίνα. να είναι ένας πιο αξιόπιστος γείτονας, για παράδειγμα στην Αφρική ", δήλωσε ο von der Leyen. Το χαρτοφυλάκιο των ξένων σχέσεων θα γίνει μια «γεωπολιτική επιτροπή». Ολοκληρώθηκε, δηλώνοντας ότι «ο κόσμος χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη. Ο κόσμος ζητά περισσότερη Ευρώπη. "
Από έναν πιο «υπεύθυνο γείτονα» για την Αφρική, ο von der Leyen έχει κατά νου την επέκταση της συνεχιζόμενης επταετούς κατοχής του πλούσιου σε πόρους Μάλι και του Σαχέλ που ηγείται ο γαλλικός ιμπεριαλισμός σε συμμαχία με τη Γερμανία. τη στήριξη των Αφρικανών δικτατόρων όπως ο Abdel el-Sisi της Αιγύπτου, οι πόλεμοι για αλλαγή καθεστώτος όπως στη Λιβύη το 2011 · και τη δημιουργία περισσότερων στρατοπέδων συγκέντρωσης σε όλη την ήπειρο για την κράτηση των αιτούντων άσυλο.
Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη για αυτές τις πολιτικές, των οποίων το λογικό αποτέλεσμα είναι η διεξαγωγή πυρηνικού πολέμου με τους γεωπολιτικούς ανταγωνιστές του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, στην εργατική τάξη. Είναι η εργατική τάξη που θα αναγκαστεί να πληρώσει για τη στρατιωτικοποίηση του κυβερνώντος ελίτ μέσω λιτότητας ενάντια στα κοινωνικά της δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όπως και στη δεκαετία του 1930, η άρχουσα τάξη στρέφεται και πάλι στην προώθηση των ακροδεξιών και των φασιστικών δυνάμεων.
Άλλες υποψηφιότητες για την ΕΚ υποδεικνύουν επίσης μια πιο επιθετική πολιτική από τις μεγάλες εξουσίες της ΕΕ.
Η Margrethe Vestager θα είναι αντιπρόεδρος του διευρυμένου χαρτοφυλακίου "Η Ευρώπη κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή". Θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού, εκτός από την επίβλεψη της ρύθμισης του τομέα της τεχνολογίας. Αυτό δείχνει ότι η ΕΕ θα εντείνει τα μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό της ισχύος των κυριότερων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας στην Ευρώπη, όπως το Facebook, το Google και το Twitter.
Ο Vestager είχε χαρακτηριστεί ως "φορολογική κυρία" από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, αφού απέδωσε πρόστιμα στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων 8 δισ. Ευρώ στην Google. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μάιρ, ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα εμποδίσει το Facebook να αναπτύξει τη νέα κρυπτογράφηση του, Libra, στην ήπειρο.
Οι περιορισμοί της ΕΕ στις εταιρείες τεχνολογίας που βασίζονται στις ΗΠΑ δεν απευθύνονται μόνο στην Ουάσινγκτον αλλά αποσκοπούν στην ενίσχυση των εξουσιών των κρατών μελών της ΕΕ να λογοκρίνουν το Διαδίκτυο και να καταπνίγουν την αυξανόμενη αντιπολίτευση στην εργατική τάξη. Σε μια άλλη ένδειξη της στροφής προς τον αυταρχισμό και την οικοδόμηση ενός αστυνομικού κράτους, η Επιτροπή Διεύρυνσης για την επίβλεψη της εισαγωγής νέων κρατών μελών στην ΕΕ θα λειτουργήσει από τον Λάσλο Τροτσάνι, σύμμαχο του ακροδεξιού ουγγρικού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος συνέβαλε στη δημιουργία των μεταρρυθμίσεων του Ορμπάν που έθεσε το δικαστικό σώμα υπό τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας.
Η ανακοίνωση της νέας ετικέτας των Επιτρόπων της ΕΚ είναι μια άλλη επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει προοδευτική παράταξη του ευρωπαϊκού αστικού πολιτικού κατεστημένου. Η εργατική τάξη σε ολόκληρη την ήπειρο αντιμετωπίζει μια κυρίαρχη ελίτ που μετατοπίζεται απότομα προς τα δεξιά, προετοιμάζοντας τον πόλεμο και εγκαθιστώντας τις δυνάμεις της δικτατορίας για να ανταποκριθεί σε ένα αυξανόμενο διεθνές κίνημα της εργατικής τάξης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου