Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Νεκροί πρόσφυγες σε στεριά και θάλασσα


Posted: September 29, 2019 




 Άρθρο του Νίκου Μανάβη από την εφημερίδα Πρίν. 
Επτά πνιγμένοι, εκ των οποίων πέντε παιδιά, σε ναυάγιο στις Οινούσσες.Πέντε παιδιά και δύο γυναίκες ανασύρθηκαν χωρίς ζωή από ναυάγιο με πρόσφυγες στα βόρεια των Οινουσσών προχθές το πρωί. Μερικές μέρες νωρίτερα, ένα πεντάχρονο προσφυγόπουλο από το Αφγανιστάν καταπατήθηκε από φορτηγό στο κολαστήριο της Μόριας. Είναι οι τραγικές συνέπειες της αδίστακτης πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ στο προσφυγικό. Χιλιάδες πρόσφυγες στη Μόρια βρίσκονται εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, το ίδιο συμβαίνει στη ΒΙΑΛ στη Χίο και στο Βαθύ στη Σάμο.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως πιόνι στα γεωστρατηγικά πολεμικά παιχνίδια της αστικής τάξης. Έτσι, ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερη και εντονότερη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο (είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), για δυναμικότερη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών — ένα μέτρο που επίσης ανεπίσημα χρησιμοποιούνταν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κυρίως στην περιοχή του Έβρου.
Για να ικανοποιήσει το κοινό της, αλλά και για να δώσει γραμμή, η κυβέρνηση προχωρά στην εκκένωση κοινωνικών χώρων στέγασης προσφύγων, κυρίως στην περιοχή των Εξαρχείων. Η κυβερνητική γραμμή συμπληρώνεται από τα απάνθρωπα μέτρα μη χορήγησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πρόσφυγες, την ουσιαστική απαγόρευση πρόσβασης στη νόμιμη εργασία και τη μη παροχή εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα παραμένει απόλυτα πιστή στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που εγκλωβίζει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει πολύ πιο σκληρή και απάνθρωπη αντιμετώπιση των προσφύγων, πράγμα που σημαίνει πως το επόμενο διάστημα θα μετρήσουμε πολλούς περισσότερους νεκρούς στη θάλασσα αλλά και στα κολαστήρια που υπάρχουν στα ελληνικά νησιά.
Οι κυβερνητικές πολιτικές επιλογές παίρνουν συγκεκριμένη μορφή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου η γραμμή «νόμος και τάξη» μεταφράζεται από την κοινωνική βάση της ΝΔ και της ακροδεξιάς σε απαίτηση για αποτροπή εισόδου των προσφύγων και απειλή για νέα πογκρόμ στα Ελληνικά νησιά.
Στρατός και αστυνομία κατά προσφύγων, ακροδεξιές κραυγές για αποτροπή των προσφύγων σιγοντάρει η ΝΔ
Την προηγούμενη εβδομάδα στη Σάμο διοργανώθηκε κινητοποίηση στην περιοχή δημιουργίας του νέου Hot Spot από κύκλους της ΝΔ και ακροδεξιούς, σε αυτή συμμετείχαν και στελέχη του ΚΚΕ. Λίγες μέρες αργότερα, σε λαϊκή συνέλευση στους Μυτιληνιούς, ακροδεξιοί προπηλακίζουν στέλεχος του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια ομιλίας. Στελέχη της ΝΔ σε όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου μιλούν πλέον ανοιχτά για απειλή πληθυσμιακής, θρησκευτικής και εθνικής αλλοίωσης. Αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες-μετανάστες/τριες ως φανατισμένους τζιχαντιστές και δηλώνουν ευθέως πως σε έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο θα χρησιμοποιηθούν από την τουρκική πλευρά για κατάληψη των νησιών. Οι ίδιοι προετοιμάζουν το έδαφος για νέα αντιπροσφυγικά συλλαλητήρια, με στόχο να εμφανίσουν πίεση στην κυβέρνηση από τα δεξιά. Από την προηγούμενη εβδομάδα ο νέος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και πρώην Πρύτανης του ΕΜΠ, Κώστας Μουτζούρης, που εκφράζει το υπερσυντηρητικό τμήμα της ΝΔ, μιλάει για ανάγκη αποτελεσματικής «αποτροπής». Η πολιτική της «αποτροπής» σκοτώνει όλο και περισσότερους ανθρώπους και ο Κ. Μητσοτάκης ονειρεύεται να γίνει ο νέος Σαλβίνι.
«Εδώ και τώρα να κλείσουν τα κέντρα κράτησης, τα καμπς της ντροπής για την ανθρώπινη ζωή, και να μεταφερθούν οι άνθρωποι στα άδεια σπίτια των πόλεων, να μπορούν να ζουν και να δουλεύουν με όρους ισότητας στην εργασία, τη στέγαση και την εκπαίδευση», τονίζει η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου