Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Η ΕΕ μετατρέπει την Ευρώπη σε φρούριο κατά προσφύγων και μεταναστών


Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισαν να ενισχύσουν την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και Ακτοφυλακής (Frontex) με 10.000 υπαλλήλους που θα είναι επιφορτισμένοι με τη διεξαγωγή ελέγχου στα σύνορα μετά από αίτημα των κρατών – μελών της ΕΕ και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος. Προκρίνονται μέθοδοι καταστολής κατά προσφύγων και μεταναστών που αναζητούν καλύτερη τύχη στην Ευρώπη, παγιώνοντας το σύστημα κλειστών συνόρων. Την ίδια στιγμή, μετά από επιμονή της Ιταλίας, αποδυναμώνεται η υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη να διασώζει μετανάστες και να συλλαμβάνει διακινητές στη Μεσόγειο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προωθούν ακόμα πιο αυστηρά  μέτρα κατά προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Όπως αναφέρει το Sputnik, συναινούν στη δημιουργία ενός Σώματος 10.000 υπαλλήλων της Frontex για την εξασφάλιση των συνόρων της ΕΕ.
Το Σώμα αυτό θα είναι επιφορτισμένο με τη διεξαγωγή ελέγχου στα σύνορα μετά από αίτημα των κρατών μελών της ΕΕ και με την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος. Θα περιλαμβάνει και μονάδα ταχείας αντίδρασης για επείγουσες επιχειρήσεις. Θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2021 και θα έχει 5.000 άτομα επιχειρησιακό προσωπικό, ενώ θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το 2027 και ο αριθμός του προσωπικού αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι τότε.
Η Ρομπέρτα Μετσόλα, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι μέσα από τη σύσταση του συγκεκριμένου Σώματος, η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή θα αναθεωρήσει τον τρόπο διαχείρισης των συνόρων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», θα δίνεται η δυνατότητα στους συνοριοφύλακες της ΕΕ να δρουν όχι μόνο στην επικράτεια της ΕΕ, ούτε μόνο σε γειτονικές χώρες, όπως τα Βαλκάνια, αλλά και σε τρίτες χώρες, όπως ο Νίγηρας και ενδεχομένως η Λιβύη.
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τέθηκε ακόμα και η δυνατότητα της Frontex να κάνει απελάσεις από τρίτες χώρες, πρόταση η οποία έχει απορριφθεί στο παρελθόν από το Ευρωκοινοβούλιο και η οποία συναντά έντονες διαφωνίες.
Η ΕΕ εγκρίνει την μείωση των αποστολών διάσωσης
Την ίδια στιγμή που η Frontex ενισχύεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, μειώνονται οι δυνάμεις των σωμάτων που σώζουν πρόσφυγες στη Μεσόγειο και συλλαμβάνουν διακινητές. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Independent, του Guardian και της Διεθνούς Αμνηστίας, η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας ζητά να μειωθούν οι πόροι για την επιχείρηση «Σοφία».
Η επιχείρηση αυτή ξεκίνησε το 2015, όταν και σημειώθηκαν οι πολλές αφίξεις μεταναστών στις ακτές της Ευρώπης από χώρες της Αφρικής, με την επίσημη καταγραφή να κάνει λόγο για  3.771 ανθρώπους που πνίγηκαν στη Μεσόγειο. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η επιχείρηση «Σοφία», περίπου 49.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί στα νερά της Μεσογείου.
Μέχρι στιγμής, καθημερινά επιχειρούν στη Μεσόγειο δύο σκάφη, με τη συνδρομή πέντε ελικοπτέρων και αεροσκαφών. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ιταλίας υποστηρίζει ότι το ποσό που δαπανάται είναι μεγάλο. Τονίζουν ότι πρέπει να σταματήσουν οι περιπολίες των σκαφών, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα θέσουν βέτο στο όλο εγχείρημα.
thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου