Δεν είμαστε σκλάβοι των βιομηχάνων λένε οι κτηνοτρόφοι της Σαρδηνίας που βρίσκονται σε πολύμορφες κινητοποιήσεις
Δεν είμαστε σκλάβοι των βιομηχάνων λένε οι κτηνοτρόφοι της Σαρδηνίας που βρίσκονται σε πολύμορφες κινητοποιήσεις
Με συνθήματα όπως «Καλύτερα να πετάμε το γάλα παρά να το δωρίζουμε στους βιομηχάνους που κερδοσκοπούν» και «Δεν είμαστε σκλάβοι τους», οι κτηνοτρόφοι της Σαρδηνίας βρίσκονται τις τελευταίες δέκα μέρες σε πολύμορφες κινητοποιήσεις που περιλαμβάνουν μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους,
μη παράδοση του γάλακτος στις βιομηχανίες, δωρεάν διανομή του ή ρίψη του σε δρόμους, σε πλατείες και έξω από κυβερνητικά κτίρια. Μεγάλη είναι η συμπαράσταση του λαού της Σαρδηνίας, με χαρακτηριστική τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών σε συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο Κάλιαρι την Τετάρτη 13/2. Σημειώνεται ότι η ποδοσφαιρική ομάδα του Kάλιαρι (πρωτεύουσα της Σαρδηνίας) έκανε γνωστό ότι στηρίζει τον αγώνα των βοσκών και κτηνοτρόφων.
Η «απεργία των ποιμένων», όπως αποκαλούν την κινητοποίησή τους οι κτηνοτρόφοι, πυροδοτήθηκε από την κάθετη πτώση της τιμής του πρόβειου γάλακτος, από 85 λεπτά πέρυσι στα πενήντα πέντε ως εξήντα λεπτά φέτος. Με τη διολίσθηση της τιμής θησαυρίζουν οι γαλακτοβιομήχανοι, που αξιοποιούν το γάλα για την παραγωγή του ιταλικού τυριού ΠΟΠ Pecorino Romano. Το συγκεκριμένο τυρί αποτελεί το πιο διαδεδομένο στην ΕΕ τυρί ΠΟΠ από πρόβειο γάλα, παράγεται από 41 μόλις γαλακτοβιομηχανίες σε όλο το εύρος της ιταλικής επικράτειας, ενώ η παραγωγή και η εμπορία του αποφέρουν τεράστια κέρδη, με δεδομένο ότι το 70% της παραγόμενης ποσότητας εξάγεται, με βασικότερη αγορά αυτή των ΗΠΑ.
Αν και η Σαρδηνία, με 3 εκατομμύρια πρόβατα, αποτελεί τη βασικότερη περιοχή παραγωγής του απαραίτητου για το Pecorino Romano πρόβειου γάλακτος, με μερίδιο πάνω από 40% της συνολικής παραγωγής στην Ιταλία, οι 12.000 περίπου - μικρομεσαίοι κυρίως - προβατοτρόφοι που δραστηριοποιούνται εκεί δεν μπορούν να επιβιώσουν. Οτι δηλαδή συμβαίνει και στην Ελλάδα με τη φέτα, από την οποία θησαυρίζουν μια χούφτα μονοπώλια, την ώρα που οι μικρομεσαίοι αιγοπροβατοτρόφοι δεν μπορούν να συντηρήσουν το βιος τους, ενώ τα λαϊκά στρώματα περιμένουν τις «προσφορές» των σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν τυροκομικά προϊόντα.
Απάντηση πέρα από τα σύνορα
Οι εικόνες που καταφθάνουν από τις κινητοποιήσεις των Ιταλών κτηνοτρόφων στη Σαρδηνία, αποτυπώνοντας τις μορφές που αυτές παίρνουν και τα συνθήματα που κυριαρχούν, δίνουν αποστομωτικές απαντήσεις σε επιχειρήματα που ακούστηκαν από διάφορες πλευρές κατά τη διάρκεια των μπλόκων που έστησαν και στη χώρα μας οι αγροτοκτηνοτρόφοι, που δίνουν αγώνα επιβίωσης. Συγκεκριμένα, δίνουν απαντήσεις στην κυβέρνηση, στα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης αλλά και στους «ενσωματωμένους» αγροτοσυνδικαλιστές.
Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε έκανε γνωστό ότι θα συναντήσει τους παραγωγούς γάλακτος, για έναρξη επίσημου διαλόγου στις 21 Φεβρουαρίου.
Οι πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις αποτελούν πηγή χρήσιμων συμπερασμάτων. «Είναι με τους λύκους» έγραφε ένα από τα πλακάτ των κτηνοτρόφων στη Σαρδηνία, αναφερόμενο στην ιταλική κυβέρνηση. Το ίδιο ισχύει και για την ελληνική, που όπως και κάθε κυβέρνηση στο έδαφος του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος, είναι αποφασισμένη να περάσει διά πυρός και σιδήρου την πολιτική της υπέρ των μονοπωλίων και των βιομηχάνων.
Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης
ΠΗΓΗ: eforipediada.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου