Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

΄΄Παρακαλώ κύριε λίγο περοσσότερο''

     Τα παιδιά σε μία Βρετανική πόλη είναι τόσο πεινασμένα που τρώνε από κάδους.



"Παρακαλώ, κύριε, θέλω λίγο περισσότερο."
Τα λόγια του χαρακτήρα του Charles Dickens, ο ορφανός Oliver Twist, ικετεύοντας για περισσότερους αγρότες, αποθάρρυναν τη συντριπτική φτώχεια τόσο συνηθισμένη κατά τη διάρκεια της Βρετανικής Βιομηχανικής Επανάστασης.
Τώρα, 180 χρόνια αργότερα, είναι ένα σοκ να βρούμε παιδιά που εξακολουθούν να πεινούν σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.
Αλλά αυτή είναι η κατάσταση που αναφέρθηκε από καθηγητές σε κοινότητες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο - τα παιδιά που έρχονται στο σχολείο τόσο πεινασμένα ότι γεμίζουν τις τσέπες τους με φαγητό ή ακόμα και πλύσιμο κάδων για αποκόμματα.
Ανασφάλεια τροφίμων στα παιδιά

Εικόνα: UNICEF

Ο Siobhan Collingwood, διευθυντής στο δημοτικό σχολείο του Morecambe στο Lancashire, δήλωσε στο BBC ότι έχει δει τους μαθητές να μην φτάνουν με τίποτα στα κουτιά γεύματός τους και οι γονείς να εκρήγνυνται στα δάκρυα επειδή δεν έχουν κανένα μέσο να τροφοδοτούν τα παιδιά τους.
Δυστυχώς, η ιστορία της δεν είναι μοναδική. Άλλοι δάσκαλοι ανέφεραν ότι ταπαιδιά είναι λεπτές, με «γκρίζο δέρμα, φτωχά δόντια, φτωχά μαλλιά», κουρασμένα από τις 9.30πμ επειδή δεν έχουν φάει.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο , με κατά κεφαλήν ΑΕΠ τέσσερις φορές υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο . Ωστόσο, τα στοιχεία της UNICEF δείχνουν ότι το 19% των παιδιών ηλικίας κάτω των 15 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν με ενήλικες που αγωνίζονται να αγοράσουν τρόφιμα - μεταξύ των χειρότερων ποσοστών στην Ευρώπη, αλλά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτό οδήγησε μια κοινοβουλευτική επιτροπή να ζητήσει έναν «Υπουργό Πείνας» , για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια.
Παρόλο που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παρέχει στα παιδιά δωρεάν δωρεάν σχολικά γεύματα για τα τρία πρώτα χρόνια της εκπαίδευσής τους (έως την ηλικία των επτά ετών), ο πρωθυπουργός Theresa May αναγκάστηκε ναεγκαταλείψει τα σχέδια για την κατάργηση αυτών των ελεύθερων γευμάτων μετά τις εκλογές του 2017. Ελεύθερα σχολεία γεύματα παρέχονται σε όλα τα παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας των οποίων ο γονέας ή ο φροντιστής δικαιούται παροχές που σχετίζονται με το εισόδημα.
Και στην πραγματικότητα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των παιδιών που είναι επιλέξιμα για δωρεάν σχολικά γεύματα έχει μειωθεί, καθώς ο αριθμός των αιτούντων ωφελημάτων έχει μειωθεί.
Στην εργασία, αλλά στη φτώχεια

Εικόνα: Υπουργείο Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι αλλαγές στα οφέλη από την εκλογή της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Συντηρητικού το 2010 έχουν αποδειχθεί αμφιλεγόμενες. Η ίδια η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εργασία είναι η καλύτερη διαδρομή από τη φτώχεια και ότι το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας πρέπει να σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εργαστούν. Και μάλιστα μπορεί να επισημάνει τον αριθμό των απασχολουμένων .
Ωστόσο, οι υπουργοί παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα σχετικά με την ανάπτυξη της εμβληματικής μεταρρύθμισης της Universal Credit Welfare, με αναφορές για καθυστερήσεις στις πληρωμές και πολλές οικογένειες που λαμβάνουν λιγότερα από ό, τι στο παρελθόν. Η συχνά έντονη συζήτηση οδήγησε ακόμη και την βραβευμένη ταινία του Ken Loach, Daniel Blake .
Η φιλανθρωπική Ομάδα Δράσης για τη Φτώχεια των Παιδιών ισχυρίζεται ότι το 30% των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν σε συνθήκες φτώχειας - δηλαδή 4,1 εκατομμύρια παιδιά. Ιδιαίτερα περίεργο είναι το συμπέρασμά τους ότι το 67% των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ζουν σε μια οικογένεια όπου κάποιος εργάζεται.
Αυτό αποδεικνύει μια αυξανόμενη τάση: οι άνθρωποι που έχουν δουλειά, αλλά που εξακολουθούν να αγωνίζονται να πληρώσουν τα βασικά.

Εικόνα: Statista

Η άνοδος των τραπεζών τροφίμων

Οι τράπεζες τροφίμων - οι φιλανθρωπικές οργανώσεις που βασίζονται σε δωρεές για να παρέχουν γεύματα σε όσους δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τους - ήταν κάποτε μια σπανιότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα είναι ένα όλο και πιο κοινό χαρακτηριστικό της ζωής για πολλές οικογένειες. Και ενώ η πλειονότητα των ανθρώπων που αναφέρονται σε αυτά είναι για τα οφέλη, ένας στους έξι είναι στην εργασία .

Εικόνα: Statista

Ίσως η πιο σφοδρή κριτική να προέρχεται από τον καθηγητή Philip Alston του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ, ο οποίος ανέφερε σχετικά με το τι βρήκε κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη του περασμένου έτους. Σύμφωνα με τα λόγια του, το επίπεδο παιδικής φτώχειας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι "όχι μόνο μια ντροπή, αλλά ένα σκάνδαλο και μια οικονομική καταστροφή".
Η επίσκεψή του υπογράμμισε επίσης το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο σημείωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στον Δείκτη Συμμετοχικής Ανάπτυξης 2018 .
Ο δείκτης κατατάχθηκε σε γενικές γραμμές ο 21ος κόσμος στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποδεικνύοντας ότι η χώρα υπολείπεται των ομότιμων χωρών σε περιοχές όπως το κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ, το προσδόκιμο υγιούς ζωής και, ειδικότερα, η ανισότητα στον πλούτο.

ΠΗΓΗ : undebtedworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου