Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018


O Ιμπεριαλισμός το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού έγραφε πρίν έναν αιώνα ο Λένιν.
Είναι η θεωρία ακόμα επίκαιρη ; μπορεί να δώσει λύσεις να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει ;
Η απάντηση είναι ασφαλώς και μπορεί.
Σήμερα η εποχή μας χαρακτηρίζαται από την ένταση γεωπολιτικών ανταγωνισμών και πολεμικών συγκρούσεων μία σειρά από παραδείγματα Συρία ,Μ.Ανατολή,Ουκρανία,νότια της Κύπρου, Ανατ. Μεσογείου το αποδεικνύουνε έμπρακτα.
Ο Ιμπεριαλισμός σαν θεωρία είναι το αποτέλεσμα της άνισης ανάπτυξης του καπιταλισμού.
Ένα μεγάλο τμήμα της Αριστεράς πιστοί στον Λένιν ,τη Ρόζα και στον Τρότσκι ισχυρίζνται ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι μόνο πόλεμος έλεγχος και εξάρτηση αλλά η κορύφωση των ανταγωνισμών μεταξύ των ισχυρών. Ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα συσσώρευσης πλούτου ανισομερής ανάπτυξης.
Οι ανακατατάξεις και οι αναδιορθώσεις αυτές προκαλούν τριβές σε παγκόσμιο γεωπολιτικό επίπεδο.Ο Λένιν επιμένει : τον πόλεμο τον γέννησε ο Καπιταλισμός και σαν απάντηση σε αυτόν είναι η εργατική επανάσταση και η ανατροπή του καπιταλισμού.
Ο κόσμος μας θυμίζει σε πολλά το τότε σύστημα που απασχόλησε τους επαναστάτες εκείνης της εποχής με ανταγωνισμούς σε οικονομικό πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Για να εξηγήσουμε τι συμβαίνει στην Μ.Ανατολή πρέπει να πάρουμε υπόψιν μας και τα γενικά συμφέροντα στην Ελλάδα ,Τουρκία ,Αίγυπτο.Οι ΗΠΑ ασφαλώς και θέλουν να ελέγξουν τα πετρέλαιο μπορεί να μην εξαρτιέται η οικονομία τους άμεσα από αυτό αλλά ελέγχοντας τον ορυκτό πλούτο της περιοχής θα επιβάλλουν το δικό της πλαίσιο στην παγκόσμια αγορά .
Η Κίνα για παράδειγμα προσπαθεί να επιβληθεί στην θαλάσσια περιοχή της Ν.Σινικής μία περιοχή
που περιλαμβάνει τις Φιλιππίνες το Βιετνάμ την Ταιβάν ,Μαλαισία , το Βόρνειο συμπλέγματα από κοραλλιογενείς νήσους και διεκδικεί ακόμα την κυριότητα αλλά και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν.
Το ναυτικό των ΗΠΑ περιπολεί και παραμονεύει στην περιοχή το ίδιο πράττει και η Ιαπωνία και το αποτέλεσμα παραβιάσεις αναχαιτίσεις καταγγελίες .Ίδιο σκηνικό και στο ΝΑ Αιγαίο έρευνες δεσμεύσεις περιοχών, πολεμικά πλοία κτλ..Κερδισμένοι ποιοί άλλοι μόνο οι μεγάλοι οι ισχυροί ΗΠΑ ΝΑΤΟ και οι πολυεθνικές πετρελαίου.
Ο ίδιος ο Λένιν υποστηρίζει ότι η εργατική τάξη δεν έχει κανένα έννομο συμφέρον για να διαλέξει με ποιούς θά πάει και ποιούς θα αφήσει .
Το σύστημα βρίσκεται σε κρίση βαθιά στα θεμέλια του .Οι συνέπειες δεν είναι μόνο οικονομικές η αστάθεια και οι απρόβλεπτες διαμάχες απλώνονται σε όλον τόν ιμπεριαλιστκό κόσμο.
Αυταπάτες πλέον δεν χωράνε για τον ρόλο της ΕΕ ή των ΗΠΑ.Οι ισχυρισμοί ότι η ΕΕ έβαλε την ταφόπετρα και οι πόλεμοι έχουν σταματήσει στην Ευρώπη έχει πανηγυρικά καταρεύσει.
Η ανάγκη να ξαναπιάσουμε το νήμα είναι πλέον επιτακτική.Τον ιμπεριαλισμό θα τον ανατρέψει μόνο η εργατική τάξη με την επανάσταση της όπως έλεγε ο Λένιν και αυτή η θέση παραμένει πάντα επίκαιρη και σήμερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου