Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

μια ανοιχτή δομή στο μάτι του κυκλώνα


Συνέντευξη που πήρε «η Κόκκινη» από την Μαρία Πουταχίδου, συντονίστρια της δομής προσωρινής φιλοξενίας Ασυνόδευτων Προσφύγων στην Αιανή Κοζάνης, όπου έλαβε χώρα η επίθεση «αγανακτισμένων» ακροδεξιών ενάντια στα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο 2ο τεύχος της εφημερίδας η «Κόκκινη» (καλοκαίρι 2019).

Θα θέλατε να μας πείτε με λίγα λόγια τι ακριβώς συνέβη πριν λίγες μέρες στην Αιανή με το πογκρόμ ενάντια στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη δομή σας;
Η ιστορία ξεκινά με έναν εφηβικό καβγά στο προαύλιο του σχολείου, 30 μέτρα από την πλατεία του χωριού – και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το πανηγύρι του χωριού.
Αρχικά στον καυγά ενεπλάκησαν 8-10 παιδιά (ντόπιοι και προσφυγόπουλα), όμως σύντομα η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου, όταν στην φασαρία μπήκαν και άλλα άτομα από το πανηγύρι και από τη δομή. Ένα παιδί του χωριού πέφτει κάτω και τραυματίζεται ελαφριά (μεταφέρεται στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται προληπτικά για ένα 24ωρο). Αστραπιαία μαζεύονται περίπου 30 άτομα και κατευθύνονται με απειλητικές διαθέσεις στη δομή, η οποία απέχει ελάχιστα από το σημείο της φασαρίας. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν καμιά σχέση με τη φασαρία, αλλά ακολουθούν το πλήθος που κατηφορίζει προς το ξενοδοχείο. Πολλοί βρίσκονται υπο την επήρεια αλκοόλ και περίπου 5-6 εισβάλλουν μέσα στον χώρο του ξενοδοχείου, ενώ οι υπόλοιποι είναι έξω προκαλώντας φθορές στον κήπο. Κάποιοι εισβάλλουν σε δωμάτια παιδιών και τα χτυπούν. Από την άλλη μεριά, κάποιοι από το χωριό ειδοποιήθηκαν να κατέβουν στη δομή για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Σε 5 λεπτά έφτασε η αστυνομία και απομάκρυνε τους εισβολείς. Σε λίγες ώρες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια Κοζάνης παιδιά της δομής και ντόπιοι. Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε 6 παιδιά της δομής για τη φασαρία της πλατείας και καμία εναντίον των εισβολέων. Η έρευνα για την εισβολή παραμένει, όμως, ανοιχτή.
Από την πλευρά της δομής, κατατέθηκαν μηνύσεις κατ’ αγνώστων.
Στα 11 χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας της δομής, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο περιστατικό στην περιοχή; Πώς ήταν μέχρι τώρα η στάση των κατοίκων του χωριού απέναντι στους πρόσφυγες;
Η δομή λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2018. Ποτέ δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα παράπτωμα στα βιβλία συμβάντων της αστυνομίας. Οι «παραβάσεις» των παιδιών έχουν να κάνουν με την είσοδό τους σε μπαχτσέδες για να κόψουν λίγα φρούτα. Με τους κατοίκους της Αιανής και τα παιδιά τους δεν υπήρξαν ποτέ προβλήματα εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Πρόβλημα με τη δομή μας έχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι του χωριού, οι οποίοι ασκούν επιρροή σε κάποια μικρή μειοψηφία, που από την πρώτη στιγμή δεν επιθυμούσε την παραμονή μας στο χωριό. Δεν πιστέψαμε όμως ποτέ πως θα μπορούσαν να υποκινήσουν τέτοιας κλίμακας αναταραχή και να προκαλέσουν τέτοια αναστάτωση στον ίδιο τους τον τόπο.
Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή τόσο μέσα στη δομή όσο και στο χωριό;
Τα πράγματα φαίνεται πως βαδίζουν σε ύφεση. Στο χωριό υπάρχουν μετριοπαθείς και αξιόλογοι άνθρωποι και ευελπιστούμε για το καλύτερο. Τα παιδιά της δομής είναι ήρεμα, έχουν πλήρη γνώση του κλίματος που επικρατεί, δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τους συνομήλικούς τους και ελπίζουν να λυθούν σύντομα τα προβλήματά τους με το χωριό.
Έχει γίνει κάποια προσπάθεια προσέγγισης των δύο κοινοτήτων, των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και των ντόπιων;  Με ποιες δράσεις πιστεύετε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο; Τόσο των ανθρώπων της δομής όσο και αντιρατσιστικών συλλόγων και πολιτικών οργανώσεων της περιοχής.
Οι προσπάθειες προσέγγισης με το χωριό είναι συνεχείς από την πρώτη μέρα της άφιξής μας εδώ, πόσο μάλλον τώρα με τις τωρινές συνθήκες. Είμαστε πάντα μια ανοιχτή δομή, έτοιμοι να καλοδεχτούμε όποιον επίσημο ή μη φορέα θέλει να γνωρίσει τα παιδιά και εμάς από κοντά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου