Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

ΜΠΑΖΩΣΤΕ, ΧΤΙΣΤΕ, ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ-ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟ

 

Ο αιγιαλός δεν δημιουργείται με σχετική πράξη ή με νόμο της Πολιτείας, αλλά αποτελεί « φυσικό φαινόμενο». Οι παραλίες και οι θάλασσες ανήκουν σε όλον το λαό.

Γράφει ο Καράμαλης Δημήτρης  

Φωτογραφία Πρωτοβουλία υπεράσπισης της παραλίας - αμμουδιάς της Σκάλας Ερεσού - Beach Defense Initiative of Skala Eressos. https://www.facebook.com/groups/525091718678923

                               Μια συζήτηση για την υπόθεση της Σκάλας Ερεσού στη Λέσβο

Ο νόμος 2971/2001 ήταν μόνο η αρχή. Από τότε άνοιξε ο  δρόμος για την τσιμεντοποίηση αιγιαλών και παραλιών. Σήμερα οι νόμοι για το «ξεπούλημα» των παραλιών και των αιγιαλών, έρχονται να υψώσουν νέα τείχη στην πρόσβαση των πολιτών  προς τις ακτές και τις παραλίες. Από τότε λοιπόν, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι  ώσπου σήμερα  τα τσιμέντα έφτασαν πάνω στο γιαλό !!!

Η κυβέρνηση με τον ν. 4685/2020 -(ΦΕΚ Α' 92/07-05-2020) -επισπεύδει τα  σχέδια της για τις θαλάσσιες ακτές και τους αιγιαλούς, παραδίδει ολοκληρωτικά τις παραλίες και τον αιγιαλό στην ιδιωτική κερδοφορία, την απευθείας ανάθεση, την νομιμοποίηση αυθαιρέτων  και επιχειρεί να βαφτίσει τον αιγιαλό, την παραλία και την παρόχθια ζώνη «ιδιωτική περιουσία του δημοσίου» επιχειρώντας  να αλλάξει εκ βάθρων το νομικό καθεστώς που ίσχυε ως σήμερα για τις παραλίες και το οποίο προστάτευε την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών στην παραλία και τη θάλασσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κείμενο νόμου δεν υπάρχει καμία αναφορά  για τον αιγιαλό και έτσι το "κοινόχρηστο"  του αιγιαλού και της παραλίας καθίσταται κενό γράμμα.

Τίποτε τελικά  δεν είναι τυχαίο. Γι' αυτήν την κατάσταση φρόντισαν συνειδητά  όλες, μα όλες, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι δημοτικές και περιφερειακές  αρχές και οι ονομαζόμενες  «κρατικές» επιχειρήσεις όπως τα ΕΤΑ ΑΕ και «ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ» και το ΤΑΙΠΕΔ  που ξεπουλούν και εκχωρούν τις δημόσιες ακτές και τις παραλίες στα ιδιωτικά συμφέροντα. Το «ενδιαφέρον» των παρατάξεων  και κομμάτων για τη δημόσια περιουσία είναι υποκριτικό και ψεύτικο αφού έστρωσαν το δρόμο και έβαλαν πλάτη στη συνέχιση της καταστροφής φτιάχνοντας νόμους  για να ικανοποιούν τους φίλους και κολλητούς για τα ψηφουλάκια  πετώντας  «ψίχουλα και ξεροκόμματα» στις ξεπουλημένες δημοτικές και περιφερειακές αρχές.

Μακριά λοιπόν από κάθε «αρπαχτή» και κάθε κερδοσκοπική δραστηριότητα-η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Καιρός να αντιταχτούμε μαζικά σ' αυτήν την πολιτική που μετατρέπει το περιβάλλον σε εμπόρευμα, αλλά και στερεί  από το λαό το δικαίωμά  της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης στη θάλασσα και τις ακτές.

Όλα τα παραπάνω, αποκαλύπτουν το σατανικό σχέδιο εκποίησης όλου του θαλάσσιου μετώπου, με τους  πολίτες να γίνονται ιθαγενείς στην ίδια τους τη χώρα, να καλούνται να πληρώνουν για την πρόσβαση στη θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα τα μεγάλα συμφέροντα αποκτούν φεουδαρχικά δικαιώματα σε όλη την χώρα.  Η πώληση του Ελληνικού στο Λάτση, το ξεπούλημα του Αστέρα Βουλιαγμένης, οι φωτογραφικές ρυθμίσεις, οι παραχωρήσεις όσον αφορά στις ανεμογεννήτριες σε όλα τα ελληνικά βουνά, οι σχετικές αγοραπωλησίες-σκάνδαλα, φανερώνουν το αληθινό πρόσωπο της «ανάπτυξης» και του σάπιου «δήθεν αναπτυξιακού» success story .

 

 

Ανάπτυξη όμως για ποιόν τελικά

Το επίσημο κράτος ασφαλώς  «έχει συνέχεια». Το απέδειξαν οι κυβερνήσεις με το νόμο για τις παραλίες και τον αιγιαλό, χωρίς να θίγονταν τα δικαιώματα που απέκτησαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον «παλαιό αιγιαλό», δηλαδή στις εκτάσεις που δημιουργήθηκαν με επιχωματώσεις της θάλασσας-κυρίως μέσω συμβάσεων παραχώρησης. Δόθηκε η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης αιγιαλού - παραλίας στους δήμους και από αυτούς σε επιχειρηματίες. Επιτράπηκαν πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε αιγιαλό, παραλίες, βραχονησίδες, βουνά ολόκληρα που «εξυπηρετούν τη διείσδυση των ΑΠΕ». Επιτράπηκε το συστηματικό ξεπούλημα φυσικού εθνικού πλούτου σε επιχειρηματικούς ομίλους  που τους επέτρεψε «τη χρήση νησίδων, βραχονησίδων, υφάλων, σκοπέλων και αβαθών θαλασσίων εκτάσεων καθώς και του συνεχόμενου αιγιαλού και της παραλίας».

Τα «μέτρα τόνωσης της επιχειρηματικότητας» και «διευκόλυνσης των επενδύσεων»,  που πλασάρονται ως ωφέλιμα και βελτιωτικά, αλλά και η ασύστολη επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ειδικά σε κλάδους όπως ο τουρισμός, δείχνουν ότι ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει αφού στις περίκλειστες παραλίες των ξενοδοχείων και των άλλων τουριστικών ομίλων η πρόσβαση για το λαό είναι ουσιαστικά είτε απαγορευμένη, είτε πανάκριβη. Ας μην αναφερθούμε δε,  στις άθλιες εργασιακές σχέσεις  στους κλάδους του  Τουρισμού και της  Ενέργειας, όπου η εγκατάσταση των  ΑΠΕ χρυσώνει με κέρδη τους ομίλους, ενώ ταυτόχρονα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά καταδικάζονται ραγδαία σε ενεργειακή φτώχεια.

Η «Ανάπτυξη» τους  προϋποθέτει την επίθεση διαρκείας στα λαϊκά δικαιώματα και στις σύγχρονες ανάγκες, την υποβάθμιση της ζωής του λαού. Αποκαλύπτει ταυτόχρονα την υποκρισία τους για την προστασία του περιβάλλοντος, που δέχεται νέο πλήγμα από την ολοκληρωτική παράδοση παραλιών και αιγιαλού στους επιχειρηματικούς ομίλους. Καμία λοιπόν αποδοχή  τέτοιων σχεδίων που σημαίνουν τη νομιμοποίηση μιας αντιλαϊκής «κανονικότητας».

Η διέξοδος βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση, στην ρήξη και στην ανατροπή

Με επίκεντρο τα κινήματα, τις πρωτοβουλίες πολιτών, τις επιτροπές κατοίκων, τις συνελεύσεις, τα συνδικάτα, τις επιτροπές αγώνα που διεκδικούν ανθρώπινο περιβάλλον και ελεύθερους δημόσιους χώρους,  είναι επιτακτικό να σχηματιστεί  ένα ευρύ μέτωπο  που θα βάλει  φρένο στις ορέξεις των κερδοσκόπων, κόντρα σε όσους θέλουν να μετατρέψουν την παραλία και τον αιγιαλό σε τσιμέντα «για το καλό μας». Η ελπίδα βρίσκεται στους συλλογικούς αγώνες και στην αυτό-οργάνωση .

Από το καλοκαίρι, ένα ολόκληρο χωριό-στην Ερεσό της Λέσβου- στο άκουσμα της τσιμεντοποίησης και του χτισίματος μέρους της πανέμορφης παραλίας έχει αναστατωθεί  πραγματικά: ένας πρωτόγνωρος και εντυπωσιακός αγώνας έχει ξεκινήσει-μια μάχη για  την περιβαλλοντική κληρονομιά του χωριού, της παραλίας ως πηγή ζωής και κοινωνικής ευημερίας. Ένας αγώνας από τα κάτω, με συλλογικές αποφάσεις,  μέσα από συνελεύσεις, δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς αποκλεισμούς και ταλαντεύσεις, μια κίνηση,  πραγματικά ανεξάρτητη και ακομμάτιστη, όπου οι νέοι άνθρωποι πήραν την σκυτάλη και μπόρεσαν  να ενώσουν ένα ολόκληρο χωριό γύρω από τα αιτήματά τους! Σήμερα η καρδιά της Ερεσού  χτυπάει στο μπλόκο των κατοίκων στο Αφεντέλι, στην παραλία της Σκάλας Ερεσού, όπου οι κάτοικοι αντιστέκονται  ενάντια στις ορέξεις και στις επιθυμίες των αρπακτικών για τσιμεντοποίηση της παραλίας! Όλη η περιοχή πρέπει να προστατευτεί από κάθε είδους καταπατήσεις και αυθαίρετες δομήσεις. Η συγκεκριμένη παραλία στην Ερεσό έχει επανειλημμένα πληγεί από τέτοιες καταπατήσεις στο παρελθόν. Παρόμοιοι αγώνες πρέπει να δίνονται για κάθε σπιθαμή, κάθε παραλίας  της επικράτειας.

Ταυτόχρονα όμως, στην Ερεσό είναι επιβεβλημένες προσεκτικές παρεμβάσεις με στόχο την προσέλκυση εγχώριου και εισαγόμενου τουρισμού στην περιοχή μέσω της ανάδειξης της φυσικής ομορφιάς της  παραλίας αλλά και της πλούσιας ιστορίας του τόπου με γνώμονα πρωτίστως, την προστασία του περιβάλλοντος.  Θα πρέπει να στηριχθεί η δημιουργία ενός φιλικού κλίματος για ελεύθερους κατασκηνωτές με  μελετημένες, ελάχιστα επεμβατικές εγκαταστάσεις παροχής ρεύματος και νερού, δημοτικά διαχειριζόμενων τουαλετών, ντους και διαχείρισης απορριμμάτων. Θα πρέπει να ενισχυθεί η οικολογική χρήση της   αγροτικής οδοποιίας τόσο από κατοίκους όσο και από επισκέπτες,  με χάραξη μονοπατιών και περιβαλλοντικών διαδρομών μέσα από το πανέμορφο κάμπο, και τα γύρω βουνά καθώς επίσης να μελετηθούν λύσεις στα πάγια προβλήματα  ύδρευσης, άρδευσης  και βιολογικού- Αυτά είναι πραγματικά έργα  ανάπτυξης και προοπτικής για την ίδια την κοινότητα .

Ο αγώνας για το πέρασμα των παραλιών αποκλειστικά  και μόνο στο δημόσιο, εντάσσεται στον συνολικότερο αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Εντάσσεται στον αγώνα για την κρατικοποίηση των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας (όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, τα λιμάνια, οι δρόμοι, οι αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις), στον αγώνα για την απαλλοτρίωση όλων των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και της εκκλησιαστικής περιουσίας για τη συνεταιριστική τους εκμετάλλευση και διαχείριση από κοινού. Να μην υποταχθούμε αμαχητί στο κέρδος της τουριστικής βιομηχανίας, στην ευτέλεια και την εργασιακή εξόντωση των εργαζομένων του τουριστικού κλάδου, την εμπορευματοποίηση του αιγιαλού, τις καταπατήσεις και την περιβαλλοντική καταστροφή. 

Η ευρύτερη περιοχή της Σκάλας μπορεί να αποτελέσει φυσικό πόλο έλξης  κατοίκων και επισκεπτών πάντα με σεβασμό στον τόπο. Θα μπορούσε ακόμα και να φιλοξενήσει ένα   οικολογικό, μη επεμβατικό θεματικό πάρκο που θα είναι σημείο αντίστασης ενάντια στην εμπορευματοποίηση, την καταστροφή, την εκμετάλλευση και το κέρδος  από τα μαύρα κοράκια που καραδοκούν.

Πρώτο μέλημα των δημοτικών και περιφερειακών Αρχών-εάν πραγματικά νοιάζονται για τον τόπο και θέλουν το συμφέρον του-θα πρέπει να είναι  η προστασία του περιβάλλοντος, της παραλίας και του αιγιαλού, αντί να παρατάσσουν  εμπόδια και να συγκαλύπτουν ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό θα πραγματοποιηθεί παίρνοντας γενναίες, έμπρακτες πρωτοβουλίες ώστε ότι η παραλία  να περάσει σε δημόσια χέρια- και γιατί όχι- ακόμα και στην κοινότητα αντί στον επενδυτικό επιχειρηματικό όμιλο. Θα το αποδείξουν όταν σταθούν δίπλα και όχι απέναντι στο λαό, στη μάχη του με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, την αυθαιρεσία,  τις καταπατήσεις, ενάντια σε κάθε λογική απάνθρωπης καπιταλιστικής ανάπτυξης.  

·        Στήριξη και αλληλεγγύη στον αγώνα της Πρωτοβουλίας-ανεξαρτήτου αποφάσεως του ΣτΕ  για την υπεράσπιση της παραλίας με κριτήριο τις ουσιαστικές ανάγκες  της τοπικής κοινωνίας.

·        Ο αγώνας δεν είναι  μόνο περιβαλλοντικός:  η παραλία της Ερεσού στηρίζει το ζην και το ευ ζην κατοίκων και επισκεπτών, αλλά δίνει και προοπτική στην τοπική κοινότητα ώστε  να αναπτυχθεί με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία του τόπου  και να ευημερήσει .

·        Να περάσει άμεσα η παραλία  σε ένα δημόσιο φορέα διαχείρισης ή στην τοπική κοινότητα ή ακόμα και στην Πρωτοβουλία των κατοίκων για την περιφρούρηση και την διαφύλαξή της.

·        Ανάκληση της πράξης προέγκρισης της οικοδομικής άδειας στην περιοχή «Αφεντέλι» μέχρι να βγει η επίσημη απόφαση του ΣτΕ.

·        Κανένα τσιμέντο, μόνιμο χτίσμα  ή  άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα  που έχει στόχο την αλλοίωση ή την καταστροφή  της παραλίας  Ερεσού.

·        Για μια μαγευτική  Ερεσό  που πλάι στην  απέραντη γαλήνη της παραλίας  έχει μάθει να μεγαλώνει, να αγωνίζεται και να ονειρεύεται!

·        Προτιμάμε τα αλμυρίκια και τον χωματόδρομο παρά τα τσιμέντα και τα μπετά !!!

 

ΠΗΓΕΣ :  

https://www.taxheaven.gr/law/4685/2020

Για την ιστορία ….Παρ 2 άρθρου 13 του ν. 2971/2001, όπως αυτό τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 4607/2019  Σκοπός παραχώρησης : Η παραχώρηση του δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παράκτιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, γίνεται για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, ιδίως για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών και την λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτηρίου, με την διαδικασία και τους όρους του άρθρου 13 του ν. 2971/2001, όπως ισχύει και της παρούσας.

http://www.opengov.gr/minfin/?p=4634#comments 

http://www.opengov.gr/ypoian/?p=12545

https://www.avgi.gr/oikonomia/323438_bora-sta-idiotika-symferonta-o-aigialos-kai-oi-paralies

https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/308169_se-ependytes-paradidontai-paralies-kai-aigialos

https://www.tovima.gr/2019/09/05/society/oi-nees-rythmiseis-tis-kyvernisis-gia-ton-aigialo/

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου