Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ



γράφει ο Μιckio Tsorbatzoglou

Ιστορικά μετά από κοινωνικές κρίσεις (πολέμους ,οικονομικές κρίσεις,πανδημίες κτλ) η ανθρωπότητα επεξεργάζεται σενάρια απεμπλοκής και ανάπτυξης. Σε κοινωνίες με διακριτά τα όρια εξουσιών ,οι λύσεις είναι ανάλογες. Στο Καπιταλιστικό σύστημα όντως θα δρομολογηθούν από τους Καπιταλιστές όχι όμως γραμμικά και όχι βάση κάποιας θεωρίας οι μάζες έχουν λόγο και μάλιστα κάποιες φόρες αποτελεσματικό.
Και πριν τον Κορονοιο ένας από τους πιο πληττόμενους θεσμούς ήταν η επιστήμη λόγω της χρήσης της από την άρχουσα τάξη για υπερκέρδη.Το παράδοξο ( παρόλα αυτά άκρως ορθολογιστικό) είναι ότι δεν κατάφεραν να την δαμάσουν άλλα μόνο να βγάλουν χρήμα. Όντως τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μεγάλη τεχνολογική πρόοδο άλλα έχει πεταχτεί και στα σκουπίδια αμέτρητη γνώση (αποκρυπτογράφηση DNA,CERN,τεχνητή νοημοσύνη κτλ) επειδή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κέρδος παρά τις υπέρογκες δαπάνες των φορολογουμένων παγκοσμίως και παρά την εκμετάλλευση του επιστημονικού εργατικού δυναμικού. Για τους παραπάνω λόγους άλλα και καθαρά επιστημονικούς(νόμοι φυσικής,βιολογίας κτλ) υπάρχει ανυπέρβλητη δυσκολία στην υλοποίηση ενός βιοκοινωνικού μηχανισμού ελεγκτικού (εμβόλια με τσιπς κτλ).
Άλλωστε η μόνη σοβαρή επιστημονική προσέγγιση είναι αυτή στον τομέα της Φυσικής με την γνωστή σε πολλούς "Θεωρία των Πάντων" η οποία συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια στην υλοποίηση της. Ασφαλώς και μιλάμε για μια θεματική με την οποία ασχολούνταν και ασχολούνται τα μεγαλύτερα μυαλά της ανθρωπότητας εδώ και αρκετές δεκαετίες!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου