Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή, ο καπιταλισμός πρέπει να καταργηθεi


Από την Tessa Pietsch
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ισότητας (SEP) και η πτέρυγα νεολαίας του, η Διεθνής Νεολαία και Φοιτητές για την Κοινωνική Ισότητα (IYSSE), υποστηρίζει την ευρύτερη έκφραση της αντιπολίτευσης στην επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή καθώς και τα άλλα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πόλεμος νεολαίας, και επιθέσεις κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Ωστόσο, προειδοποιούμε ότι οι διοργανωτές επίδειξης, συμπεριλαμβανομένου του Αυστραλιανού Συνασπισμού για το κλίμα για τους νέους (AYCC), επιδιώκουν να πολιτικοποιήσουν αυτό το αναδυόμενο κίνημα πολιτικά, περιορίζοντάς το στο κοινοβουλευτικό πλαίσιο και υποτάσσοντάς το στο Εργατικό Κόμμα και στους Πράσινους.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι σημερινές διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται έξω από τα γραφεία των βουλευτών.
Αλλά το ρεκόρ καταδεικνύει ότι ο Εργατικός και οι Πράσινοι δεν είναι "λιγότερο κακό" στον Φιλελεύθερο-Εθνικό Συνασπισμό.
Η ομοσπονδιακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Εργατικών της Τζούλια Γκίλαρντ, στην υπηρεσία από το 2010 έως το 2013, δεν έκανε τίποτα για να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με την πολιτική φορολόγησης του άνθρακα, οι εκπομπές της Αυστραλίας αυξήθηκαν. Σύμφωνα με το μοντέλο της ίδιας της Εργασίας, εάν ο φόρος είχε παραμείνει σε ισχύ, οι ετήσιες εκπομπές θα είχαν αυξηθεί από 582 σε 621 εκατομμύρια τόνους από το 2012 έως το 2020.
Οι διάφορες διεθνείς συμφωνίες, υποστηριζόμενες από αυστραλιανές κυβερνήσεις, όπως η Συμφωνία του Παρισιού, έχουν αποδειχθεί άχρηστες για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης. Σε μια διεθνή σύνοδο κορυφής μετά την άλλη, οι κυβερνήσεις, αν ισχυρίζονται ότι είναι "αριστερά" ή "σωστά", έχουν αντιταχθεί σε σοβαρές ενέργειες για την αλλαγή του κλίματος, για φόβο ότι θα μειωθεί η κερδοφορία των εταιρειών του "έθνους" και των μεγάλων επιχειρήσεων.
Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, οι εργαζόμενοι και οι Πράσινοι έχουν σκιαγραφήσει μια σειρά «κλιματικών πολιτικών». Όλα αυτά επικεντρώνονται στις επιδοτήσεις μετρητών σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε λύσεις που βασίζονται στην αγορά, οι οποίες δεν κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές όπου αυτές εφαρμόστηκαν και οδήγησε μόνο στον εμπλουτισμό της οικονομικής ελίτ.
Είναι το ίδιο για όλα τα άλλα σημαντικά ζητήματα. Οι Πράσινοι σηματοδοτούν και πάλι ότι θα συνεργαστούν με την Εργατική Επιτροπή μετά τις εκλογές. Μια κυβέρνηση Εργατικών που υποστηρίζεται από τους Πράσινους θα εντείνει την εμπλοκή της Αυστραλίας σε πολέμους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και θα αναγκάσει την εργατική τάξη να πληρώσει για την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης.
Οι διαδοχικές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, χρησιμοποίησαν τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχουν "χρήματα" ως δικαιολογία για την περικοπή των κοινωνικών δαπανών στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την τέχνη και τον πολιτισμό, την ευημερία και το περιβάλλον. Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν να εισπράττουν δισεκατομμύρια δολάρια σε πολιορκητικούς πολέμους στο εξωτερικό και την ενίσχυση των συσκευών στρατιωτικής-μυστικής.
Όλα τα επίσημα κόμματα επιδιώκουν να κατευθύνουν τις κλιματικές διαμαρτυρίες πίσω από το κοινοβουλευτικό ίδρυμα. Το AYCC ενεργεί ως αυτοπροσδιορισμένος πολιτικός λογοκριτής. Κατά την τελευταία διαδήλωση τον Μάρτιο, προσπάθησε ανεπιτυχώς να εμποδίσει τους αγωνιστές της IYSSE να διανείμουν φυλλάδια που περιγράφουν μια σοσιαλιστική προοπτική.
Αυτές οι προσπάθειες για την καταστολή της πολιτικής συζήτησης και της συζήτησης πρέπει να απορριφθούν. Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής συνδέεται άρρηκτα με όλα τα άλλα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι.



Το αναπτυσσόμενο κίνημα νεολαίας και φοιτητών στην Αυστραλία και σε διεθνές επίπεδο για την αλλαγή του κλίματος αποτελεί μέρος της πολιτικής ριζοσπαστικοποίησης μιας ολόκληρης γενιάς. Οι νέοι σήμερα έχουν μεγαλώσει εν μέσω της καταστροφής του περιβάλλοντος, των αιώνων πολέμων που διεξάγονται στις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και των επιθέσεων χονδρικής στα δημοκρατικά δικαιώματα.
Το ερώτημα τίθεται: Ποια πολιτική προοπτική απαιτείται για να τερματιστεί ο πόλεμος, η εκμετάλλευση, ο αυταρχισμός και η καταστροφή του περιβάλλοντος;
Η SEP και η IYSSE δηλώνουν σαφώς ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος, καθώς και να σταματήσουμε τον πόλεμο, τη φτώχεια και τις επιθέσεις κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων, είναι να καταργήσουμε τον καπιταλισμό και να αναδιοργανώσουμε την κοινωνία κατά σοσιαλιστική γραμμή.
Ο καπιταλισμός είναι ένα ξεπερασμένο σύστημα, βασισμένο στην κατανομή του κόσμου σε ανταγωνιστικά εθνικά κράτη και την κυριαρχία, πάνω σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής, των κερδών που υπαγορεύει η εταιρική ελίτ. Ο καπιταλισμός εμποδίζει οποιοδήποτε ορθολογικό, παγκόσμιο σχέδιο να πραγματοποιήσει την αναγκαία δραστική και ταχεία αναστροφή της κλιματικής αλλαγής, προστατεύοντας ταυτόχρονα το βιοτικό επίπεδο του παγκόσμιου πληθυσμού.
Στην εκλογική του δήλωση , η SEP δηλώνει:
Ως εκ τούτου, το πρώτο βήμα για την αναχαίτιση μιας κλιματικής καταστροφής προϋποθέτει ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως εκείνες που φέρουν κεντρική ευθύνη για τους ρύπους, θα πρέπει να αποσυρθούν από τα χέρια των ιδιωτών και να τεθούν υπό δημόσιο ιδιοκτησία και δημοκρατικό έλεγχο. Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί διεθνή συνεργασία και έλεγχο. Μπορεί να αναπτυχθεί μόνο σε αγώνα ενάντια σε όλα τα κόμματα του πολιτικού κατεστημένου - Εργατικό, Φιλελεύθερο και Πράσινο - που υπερασπίζονται τα συμφέροντα κέρδους των μεγάλων εταιρειών, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και του «δικού τους» εθνικού κράτους.
Αυτός ο αγώνας, με τη σειρά του, απαιτεί την κατασκευή ενός μαζικού επαναστατικού κινήματος της εργατικής τάξης σε διεθνές επίπεδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου