Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τη λογοκρισία στο Διαδίκτυο


Από τον Justus Leicht και τον Johannes Stern 


Δύο μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της μαζικής κλιμάκωσης της λογοκρισίας στο Διαδίκτυο. Χθες, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ψήφισε υπέρ μιας οδηγίας η οποία, με το πρόσχημα των μεταρρυθμίσεων στον τομέα του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας, θα επιβάλλει τη χρήση των επονομαζόμενων φίλτρων μεταφόρτωσης στα κοινωνικά μέσα, περιορίζοντας έτσι περαιτέρω το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το άρθρο 17 (πρώην άρθρο 13) της οδηγίας, οι πλατφόρμες διαδικτύου πρέπει τώρα να διασφαλίζουν ότι τα έργα που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας δεν μεταφορτώνονται χωρίς άδεια. Αυτό θα μπορούσε να επιβληθεί μόνο μέσω φίλτρων μεταφόρτωσης, τα οποία φιλτράρουν και επικεντρώνουν αυτόματα το περιεχόμενο. Οι συνέπειες είναι σαφείς: οι γίγαντες του διαδικτύου όπως το YouTube και το Facebook, οι οποίοι συνεργάζονται στενά με τις μυστικές υπηρεσίες και τις κυβερνήσεις και ήδη λογοκρίνουν αριστερό και προοδευτικό περιεχόμενο σε τεράστια κλίμακα, καλούνται να διαγράψουν άρθρα, βίντεο ή άλλες δημοσιεύσεις.

Μέχρι στιγμής, οι πλατφόρμες όπως το YouTube και το Facebook έπρεπε να διαγράψουν τα έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα από τους ιστότοπούς τους μόλις λάβουν μια καταγγελία. Σύμφωνα με το άρθρο 17 της νέας οδηγίας, οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα έργα που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας δεν μεταφορτώνονται χωρίς άδεια. Εναλλακτικά, πρέπει να ζητούν άδειες για το υλικό που αποστέλλεται από τρίτους και, καταρχήν, να αναπτύσσουν μηχανισμούς που θα εμποδίζουν τη διάθεση έργων στην πρώτη θέση όπου οι κάτοχοι δικαιωμάτων έχουν αποδείξει τις απαιτήσεις τους.

Στην πράξη, δεδομένου του ποσού, της ποικιλίας και της ταχύτητας με την οποία μεταφορτώνεται το νέο περιεχόμενο, αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με αυτόματη σάρωση και φιλτράρισμα όλων των περιεχομένων εκ των προτέρων. Όποιος εισάγει εικόνες, αποσπάσματα από κείμενα, βίντεο ή μουσική στο δικό τους περιεχόμενο ή τροποποιεί τέτοιου είδους περιεχόμενο για να δημιουργήσει νέο περιεχόμενο από αυτό, μπορεί να πέσει θύμα στα φίλτρα φόρτωσης ακριβώς όπως κάποιος που παραβιάζει νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων. Επιπλέον, τα φίλτρα μεταφόρτωσης μπορούν να υποβληθούν σε πολιτικό χειρισμό, για παράδειγμα, να λογοκρίνονται κείμενα ή βίντεο που στρέφονται κατά της λιτότητας, του μιλιταρισμού και του πολέμου, να αναφέρονται σε εργασιακές διαμάχες και απεργίες ή να περιέχουν όρους όπως ο σοσιαλισμός ή ο «μαρξισμός».

Τίποτα από αυτά δεν είναι αποτέλεσμα εποπτείας, αλλά είναι ο πραγματικός σκοπός της "μεταρρύθμισης".

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι γιγαντιαίες εταιρείες τεχνολογίας φοβούνται την αυξανόμενη κοινωνική αντίθεση και ήδη λογοκρίνουν το αριστερό και προοδευτικό περιεχόμενο σε τεράστια κλίμακα. Το Facebook διαγράφει τακτικά λογαριασμούς που αντιτίθενται στη βία και την αστυνομική βία. Στη Γερμανία, δεκάδες χιλιάδες θέσεις έχουν διαγραφεί από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο λεγόμενος Νόμος για την Επιβολή Δικτύου (NetzDG). Η Google, σε συνεννόηση με τους κυβερνητικούς κύκλους της Γερμανίας, έχει τροποποιήσει τους αλγορίθμους αναζήτησης, προκειμένου να καταστείλει τους αριστερούς και προοδευτικούς ιστότοπους - συμπεριλαμβανομένης κυρίως της Παγκόσμιας Σοσιαλιστικής Ιστοσελίδας .

Αντιμέτωποι με τις διαδηλώσεις στη Γαλλία, τις μαζικές διαμαρτυρίες στην Αλγερία και την ανάπτυξη της ταξικής πάλης σε διεθνές επίπεδο, η κυρίαρχη τάξη αναζητά τρόπους να καταστείλει κάθε ανεξάρτητη αντιπολίτευση. Ήδη το περασμένο φθινόπωρο, η ΕΕ συμφώνησε να εντείνει τη λογοκρισία στο διαδίκτυο και απειλούσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης με κυρώσεις και τιμωρίες. Αυτό το πιο πρόσφατο αυταρχικό μέτρο έχει προωθηθεί σε άμεση αντίθεση με τη ρητή βούληση του πληθυσμού.

Το Σαββατοκύριακο πριν από την ψηφοφορία, περισσότεροι από 100.000 σε ολόκληρη την Ευρώπη έφτασαν στους δρόμους ενάντια στη νέα οδηγία και τα περίφημα φίλτρα ανεβάσματος. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι επέδειξαν στο Μόναχο το Σάββατο και περισσότεροι από 10.000 στο Βερολίνο. Περαιτέρω διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Μάλμο, στο Ελσίνκι, στο Άμστερνταμ, στο Βουκουρέστι, στην Κρακοβία, στη Λισαβόνα και στη Θεσσαλονίκη. Μια ηλεκτρονική αναφορά σχετικά με το change.org, "Σταματήστε τη μηχανή λογοκρισίας - Save the Internet", υπογράφηκε από περισσότερα από 5,1 εκατομμύρια άτομα. Την περασμένη Πέμπτη, ο γερμανικός ιστότοπος Wikipedia βγήκε εκτός σύνδεσης για μια ημέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία την Τρίτη το βράδυ, πραγματοποιήθηκαν αυθόρμητες διαδηλώσεις με αρκετές εκατοντάδες συμμετέχοντες στην Κολωνία, την Καρλσρούη, τη Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, τη Δρέσδη και τη Λειψία. Περαιτέρω διαμαρτυρίες προγραμματίζονται για τις επόμενες ημέρες. Η οδηγία πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτού τεθεί επίσημα σε ισχύ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, αυτό θα γίνει με ψηφοφορία στις 9 Απριλίου.
  
Οι ευρωβουλευτές που ψήφισαν κατά της μεταρρύθμισης συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφίας των μελών του ΕΕΠ, του Συνδέσμου και των Πράσινων ευρωβουλευτών από τη Γερμανία - φοβούνται κυρίως την αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση μεταξύ φοιτητών και νέων εργαζομένων. Η Τζούλια Ρέντα, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Πράσινης / Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας (ΕΕΣ), προειδοποίησε ότι η οδηγία θα «στερήσει μια ολόκληρη γενιά εμπιστοσύνης ότι η πολιτική θα αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα του πληθυσμού».

Στην πραγματικότητα, η ψηφοφορία έδειξε ότι όλα τα κόμματα εγκαθίδρυσης υποστηρίζουν τη λογοκρισία και την κατασκευή ενός ευρωπαϊκού αστυνομικού κράτους. Εκπρόσωποι όλων των φατριών - της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE / NGL), των Πρασίνων, των Φιλελευθέρων (ALDE), των σοσιαλδημοκρατών (S & D) και των Συντηρητικών (ΕΡΡ και ECR) νέο νόμο λογοκρισίας.

Κατά την εφαρμογή των αντιδραστικών σχεδίων τους, οι πολιτικοί της ΕΕ προσφεύγουν σε ψέματα. Λίγες μέρες πριν την ψηφοφορία, ο συντηρητικός ευρωπαίος πολιτικός Daniel Caspary (CDU) καταγγέλλει τις αντι-λογοκριτικές διαμαρτυρίες στην εφημερίδα Bild ως «αγόρασε διαδηλωτές» που «θα έθεταν σε κίνδυνο τη δημοκρατία». Η Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Věra Jourová δήλωσε στην Netzpolitik ότι τα φίλτρα φόρτωσης και η σύντομη διαγραφή περίοδοι για διαδικτυακές πλατφόρμες θα μπορούσαν να παρεμπόδισαν τη δεξιά τρομοκρατική επίθεση στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας και τη ριζοσπαστικοποίηση του δράστη. Ήθελε "100% βεβαιότητα" ότι "το περιεχόμενο της τρομοκρατίας ... δεν θα παρέμενε στο διαδίκτυο".

Τέτοιες δηλώσεις μετατρέπουν την πραγματικότητα ανάποδα. Δεν είναι το διαδίκτυο και οι διαδηλωτές που είναι υπεύθυνοι για επιθέσεις κατά δημοκρατικών δικαιωμάτων ή ριζοσπαστικοποίησης τρομοκρατών δεξιάς όπως η Brenton Tarrant, αλλά πολιτικοί της ΕΕ όπως η ίδια η Jourová. Είναι μέλος του τσεχικού κυβερνώντος κόμματος ANO 2011, το οποίο υποστηρίζει μια περιοριστική πολιτική μετανάστευσης και καταγγέλλει τους μουσουλμάνους πρόσφυγες ως πιθανούς τρομοκράτες. Πόσο ανοιχτά και ανήσυχα οι ηγέτες των ευρωπαϊκών πολιτικών συνδέονται με τις ναζιστικές παραδόσεις αποδείχτηκε από μια δήλωση του αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας του συντηρητικού ΕΛΚ, Manfred Weber (CSU) στις αρχές του 2018. Το κεντροευρωπαϊκό ζήτημα ήταν τελική λύση στο ζήτημα των προσφύγων ", δήλωσε.

Ένα χρόνο αργότερα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν ανοιχτά τις φασιστικές μεθόδους για την εφαρμογή των αντιδραστικών πολιτικών τους. Πριν από τις διαμαρτυρίες του περασμένου Σαββατοκύριακου "Κίτρινα Γιλέκα", ο στρατιωτικός διοικητής του Παρισιού ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες μιας ελίτ μονάδας ήταν έτοιμοι να ανοίξουν πύρ στους διαδηλωτές με πυρομαχικά, αν χρειαζόταν.

Οι εργαζόμενοι και οι νέοι πρέπει να συνάγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Ο αγώνας εναντίον της λογοκρισίας στο διαδίκτυο - καθώς και ο αγώνας κατά της κοινωνικής ανισότητας, του φασισμού και του πολέμου - απαιτεί έναν πολιτικό αγώνα: δηλαδή την κινητοποίηση της διεθνούς εργατικής τάξης με βάση ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου