Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Facebook: Ο παγκόσμιος λογοκριτής


https://www.wsws.org                                    Andre Damon                                    
Το έτος 2018 πραγματοποίησε τεράστια εντατικοποίηση της λογοκρισίας του Διαδικτύου από το Google, το Facebook και το Twitter, μετατρέποντάς τα από εργαλεία για την ανταλλαγή πληροφοριών και την επικοινωνία σε όλο τον κόσμο σε μαζικές εκστρατείες λογοκρισίας για την αστυνόμευση του τι λένε, κάνουν και σκέφτονται οι χρήστες τους.
Τον Αύγουστο του 2017, η Παγκόσμια Σοσιαλιστική Ιστοσελίδα δημοσίευσε μια ανοικτή επιστολή προς την Google, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία, σε συνεννόηση με την αμερικανική κυβέρνηση, εργάστηκε για να διαμορφώσει τον πολιτικό διάλογο χειριζόμενος τα αποτελέσματα αναζήτησης. Η ανοικτή επιστολή προειδοποίησε ότι οι ενέργειες της Google έθεσαν ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την ανατροπή της συνταγματικής προστασίας της ελευθερίας του λόγου και απαίτησαν ότι η εταιρεία θα παύσει αυτό που το WSWS ονομάζεται "πολιτική μαύρη λίστα" των αριστερών τοποθεσιών.
Δεκαέξι μήνες αργότερα, το κεντρικό επιχείρημα της ανοικτής επιστολής - ότι η Google και οι συνομήλικοί της εκτελούν πολιτική λογοκρισία - είναι αναμφισβήτητο. Το καθεστώς που πρωτοστάτησε η Google μέσω της μηχανής αναζήτησής της επεκτάθηκε σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων των ΗΠΑ, όπως το Facebook, το Twitter και το YouTube.
Σε άρθρο της πρώτης σελίδας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή με τίτλο "Πώς ελέγχει το Facebook τι μπορεί να πει ο κόσμος", οι New York Timesγράφουν ότι οι ενέργειες του Facebook "κάνουν την εταιρεία έναν πολύ πιο ισχυρό διαιτητή παγκόσμιου λόγου από ό, τι έχει αναγνωριστεί δημόσια ή αναγνωριστεί από την εταιρεία εαυτό."
Το Facebook "έγινε ήσυχα, με ταχύτητα που κάνει τους εργαζόμενους άβολα, αυτό που είναι αναμφισβήτητα ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς ρυθμιστές του κόσμου", αναφέρει το άρθρο. "Όλο και περισσότερο", καταλήγει ο Τάιμς , "οι αποφάσεις σχετικά με τις θέσεις που θα πρέπει να απαγορευτούν, συνίστανται στη ρύθμιση της πολιτικής ομιλίας - και όχι μόνο στα περιθώρια".
Η μετατροπή του Facebook σε όργανο πολιτικής λογοκρισίας οδηγήθηκε στο σπίτι σε μια δήλωση του CEO του Facebook, Mark Zuckerberg, που δημοσιεύθηκε μόλις λίγες ώρες μετά την εμφάνιση της έκθεσης Times .
«Είμαστε μια πολύ διαφορετική εταιρεία σήμερα από ό, τι ήμασταν το 2016, ή ακόμα και πριν από ένα χρόνο», γράφει ο Zuckerberg. "Έχουμε τροποποιήσει ουσιαστικά το DNA μας για να εστιάσουμε περισσότερο στην πρόληψη της βλάβης σε όλες τις υπηρεσίες μας και έχουμε μετατοπίσει συστηματικά ένα μεγάλο μέρος της εταιρείας μας για να δουλέψουμε για την πρόληψη της βλάβης. Τώρα έχουμε περισσότερους από 30.000 ανθρώπους που εργάζονται για την ασφάλεια και επενδύουμε δισεκατομμύρια δολάρια σε ασφάλεια ετησίως. "
Κρύβεται πίσω από τους ασθενώς γλυκούς ευφημισμούς του δισεκατομμυριούχου CEO σχετικά με την «πρόληψη των βλαβών» είναι μια πολύ πιο σκούρα πραγματικότητα. Οι 30.000 εργαζόμενοι του Zuckerberg αναφέρουν ότι η πλειονότητα των εργαζομένων του Facebook δεν ασχολούνται με την πρόληψη των βλαβών αλλά με την πρόληψη της ομιλίας. Διαβάζουν τις επικοινωνίες των χρηστών του Facebook, καθορίζουν ποιες πολιτικές απόψεις είναι και δεν είναι αποδεκτές και αφαιρούν, να εμποδίζουν τους χρήστες και τις αναρτήσεις.
Το Zuckerberg μπορεί να υπερηφανεύεται ότι το Facebook "αφαιρεί εκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς κάθε μέρα" και εργάζεται "για να εντοπίσει παραπληροφόρηση και να μειώσει τη διανομή του." Το Facebook έχει δημιουργήσει συστήματα AI για αυτόματη αναγνώριση και αφαίρεση περιεχομένου που σχετίζεται με τρομοκρατία, το βλέπει ".
Με άλλα λόγια, κάθε δημοσίευση, σχόλιο και μήνυμα από το Facebook διαβάζονται και αναλύονται από ανθρώπους, μηχανές ή και τα δύο, για να διαπιστωθεί εάν είναι αντίθετο με τα αυθαίρετα, απροσδιόριστα, άμορφα και αδιαφανή (και περισσότερα) πρότυπα της εταιρείας.
Εάν το Facebook αποφασίσει ότι αυτό που δημοσιεύετε είναι "εντυπωσιακό", όπως μια κριτική για τις ισραηλινές σφαγές παλαιστινιακών πολιτών, η θέση σας μπορεί να υποβιβαστεί κρυφά. Εάν διαμαρτυρηθείτε για τη δίωξη της μειονότητας των Ταμίλ στη Σρι Λάνκα, οι δηλώσεις σας ενδέχεται να διαγραφούν. Και όπως έδειξε το Facebook, σε ορισμένες απροσδιόριστες περιπτώσεις μεταδίδει πληροφορίες στην αστυνομία και στις υπηρεσίες πληροφοριών βάσει των πολιτικών δηλώσεων των χρηστών.
Ο Zuckerberg συνεχίζει: "Βελτιώσαμε το News Feed για να προωθήσουμε νέα από αξιόπιστες πηγές. Αναπτύσσουμε συστήματα για να μειώσουμε αυτόματα τη διανομή του περιθωριακού περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένου του αισθήματος και της παραπληροφόρησης. "
Σε απλή γλώσσα, αν το Facebook καθορίσει ότι αυτό που πρέπει να πείτε είναι "οριακό περιεχόμενο" (ό, τι μπορεί να είναι), δεν θα μπορείτε να το πείτε και δεν μπορείτε να απευθυνθείτε σε κανέναν.
Πρέπει να προωθηθούν πηγές "αξιόπιστες", μεταξύ των οποίων ο Zuckerberg ονόμασε προηγουμένως τους New York Times και την Washington Post , ενώ εκείνες που αμφισβητούν αυτές τις σχεδόν επίσημες διεξόδους του αμερικανικού κράτους θα γκρεμίζονται.
Το άρθρο του Times , που αναφέρεται παραπάνω, καταλήγει στο συμπέρασμα: "Ο στόχος της εταιρείας είναι φιλόδοξος: να μειωθούν τα ερωτήματα που αφορούν το περιβάλλον, τα οποία ακόμη και οι νομικοί εμπειρογνώμονες μπορούν να αγωνιστούν - όταν είναι μια ιδέα μισητή, όταν είναι μια φήμη επικίνδυνη - για τους κανόνες ενός μεγέθους. "
Σημειώνει ότι η εταιρεία έχει εσωτερικούς κανόνες που διέπουν το αν επιτρέπεται στους χρήστες της να χρησιμοποιούν ορισμένους όρους. "Λόγοι όπως ο« αδελφός »ή« ο σύντροφος »πιθανότατα διασχίζουν τη γραμμή", γράφουν οι Times .
Προσθέτει ότι "οι συντονιστές λένε ότι αντιμετωπίζουν πίεση για να αναθεωρήσουν περίπου χιλιάδες περιεχόμενα ημερησίως. Έχουν οκτώ έως 10 δευτερόλεπτα για κάθε θέση. "
Παρά τον εκρηκτικό χαρακτήρα των αποκαλύψεων του άρθρου, η έκθεση είναι μια ελεγχόμενη απελευθέρωση πληροφοριών που αποσκοπούν στο να ωθήσει το Facebook να συστηματοποιήσει το καθεστώς λογοκρισίας σε συντονισμό με την αμερικανική κυβέρνηση. Αντί για αυτό που περιγράφει το άρθρο ως βυζαντινό λαβύρινθο αρχείων Excel και αρχείων PowerPoint, ο Times , ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές της λογοκρισίας στο Διαδίκτυο, απαιτεί ένα σαφές σύνολο κυβερνητικών οδηγιών για το είδος της ομιλίας που πρέπει να καταργήσει το Facebook.
Αλλά σύμφωνα με την πρώτη τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος, καθώς και με διάφορες διεθνείς συμφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να πει σε κανέναν τι μπορεί και δεν μπορεί να πει. «Το Κογκρέσο δεν κάνει νόμο» δηλώνει την Πρώτη Τροποποίηση, «περιορίζοντας την ελευθερία του λόγου ή του Τύπου».
Η κίνηση λογοκρισίας του Facebook πραγματοποιήθηκε με την άμεση υποκίνηση του αμερικανικού κράτους. Σε πάνω από μισή ντουζίνα ακροάσεις φέτος από επιτροπές της Γερουσίας και της Βουλής, ηγετικές προσωπικότητες στο αμερικανικό Κογκρέσο καθώς και αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών ζήτησαν από την εταιρεία να δημιουργήσει ακριβώς το είδος του καθεστώτος λογοθεραπείας Ορβελου που περιγράφεται τώρα.
Όλα αυτά είναι μια μεγάλη, αντισυνταγματική, παράνομη συνωμοσία για να καταστρέψει την ελευθερία της έκφρασης.
Οι λόγοι πίσω από τη λογοκρισία δεν είναι δύσκολο να βρεθούν.
Το έτος 2018 υπήρξε ένας αυξανόμενος κοινωνικός αγώνας, ο οποίος τελείωσε σε μια διεθνή αναζωπύρωση της εργατικής τάξης που εκδηλώθηκε σαφέστερα στο κίνημα της κίτρινης γιλέκας της Γαλλίας. Με την επικείμενη παγκόσμια ύφεση, τους αυξανόμενους διεθνείς ανταγωνισμούς και την εμβάθυνση της πολιτικής κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες, το καπιταλιστικό κράτος αντιμετωπίζει αυτό που οι ίδιοι οι αντιπρόσωποί τους αποκαλούν «κρίση νομιμότητας». Επιδιώκει απεγνωσμένα να επιλύσει αυτή την κρίση εμποδίζοντας τις μάζες την πρόσβαση στις αριστερές απόψεις και το συντονισμό των αγώνων τους μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.
Αλλά όπως και το ερχόμενο έτος θα δουν μια περαιτέρω εντατικοποίηση της ταξικής πάλης, θα δει επίσης μια ανοδική πορεία στον αγώνα κατά της λογοκρισίας στο Διαδίκτυο.
Andre Damon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου