Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

ΟΣΜΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για χωρικα υδατα εικονες


Μόνο άστοχες ενέργειες και παλληκαρισμοί μπορούν να θεωρηθούν οι δηλώσεις σαν αυτές του πρώην υπ.εξωτερικών περί επέκτασης στα 12 νμ .
Ουσία θα είχε αν οι δηλώσεις αυτές συνοδεύονταν με ταυτόχρονη επέκταση και στο Αιγαίο και όχι μόνο στο Ιόνιο αλλά ποιός τολμάει κάτι τέτοιο ιδιαίτερα αυτήν την εποχή.
Πάντως τέτοιες δηλώσεις προκάλεσαν μεγάλο σάλο στην γείτονα.Αλλά άς δούμε τι σημαίνει κάτι τέτοιο.Τα 12 νμ είναι το νόμιμο δικαίωμα της κάθε χώρας να το πράξει και να το επικαλεσθεί ,αυτό όμως στην πράξη σημαίνει και περιορισμό της γειτονας χώρας.
Έτσι περιορίζονται όμως και τα διεθνή ύδατα πράγμα που κανέναν δεν συμφέρει ούτε ΝΑΤΟ ούτε ΕΕ ούτε φυσικά την Ρωσία που θέλει την ελεύθερη διέλευση των πλοίων της στο Αιγαίο.Ιδιαίτερα σήμερα που η ΕΕ θωρακίζει τα σύνορα της με την ισχυρή παρουσία της FRONTEX .
Μία τέτοια εξέλιξη επέκτασης των υδάτων τότε τα χωρικα ύδατα της Ελλάδος από τα 6 νμ ήτοι 43,5% σήμερα θα πήγαιναν στα 71% δηλ στα 12 μίλια καθώς και τα διεθνή θα μειώνονταν αισθητά δηλ 19% από 49% που είναι σήμερα.Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ποιοί θα ήταν οι χαμένοι .
Πρώτη απ΄ όλους η Ρωσία που περιορίζει την ελεύθερη διέλευση των πλοίων της ,το ΝΑΤΟ δεν θα μπορεί εξάλου να επιχειρεί ελέυθερα άς θυμηθούμε την επίθεση με πυραύλους στην Συρία.
Η Τουρκία θέλει το μόντους βιβέντι στην περιοχή στηρίζεται στην απόφαση της Τουρκικής βουλής και απειλεί με casus belli δηλ. πολεμική εμπλοκή .
Σύμφωνα με Σύμβαση Διεθν. Δικαίου της θάλασσας το 1995 έχουν καθιερωθεί τα 12 ν.μ.Η Ελλάδα μπορεί να τα κηρύξει χωρίς καμία προειδοποίηση .Σίγουρα η Τουρκία θα αντιδράσει αλλά και τι με αυτό.Θα μείνει στις αντιδράσεις και αυτό θα το δούμε παρακάτω.
Μία άλλη παράγραφος πολύ σοβαρή είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και όταν μιλάμε για τέτοια εννοούμε βυθό και υπέδαφος και από πλευράς εκμετάλλευσης όλο το σύνολο των πλουτοπαραγωγικών πηγών '
Ενώ η ΑΟΖ περιλαμβάνει βυθό υπέδαφος αλλά και τα υπερκείμενα εδάφη.Τά κράτη μπορούν να την ορίσουν αφού όμως έρθουν σε συννενόηση μεταξύ τους .Κάτι τέτοιο όμως ευτυχώς ή δυστυχώς δεν έχει συμβεί μεταξύ των δύο χωρών. Εδώ να αναφερθεί ότι η επιφάνεια της θάλασσας ορίζονται ώς διεθνή ύδατα.Το Αιγαίο όμως είναι γεμάτο βραχονησίδες στις οποίες αναγνωρίζεται η αιγιαλίτιδα ζώνη ενώ στα νησιά αναγνωρίζεται η ΑΟΖ και η Υφαλοκρηπίδα .Ο κανόνας εδώ είναι το μεγάλο μυστικό δηλ τα 200 ν μ. Από ακτή ή η μέση απόσταση εάν είναι πιό μικρή ( σύμβαση Διεθνής για το Δίκαιο της Θάλασσας).
Η Τουρκία εδώ αντιδράει λέει ότι τα νησιά δεν μπορούν να έχουν και ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα και ιδιαίτερα τα νησιά δεν έχουν δική τους Υφαλοκρηπίδα και πρέπει να τηρηθεί η μέση απόσταση.
Και εδώ εμφανιζεται το Καστελλόριζο και η νήσος Στογγύλη που αναιρεί και περιπλέκει κάπως τα πράγματα.Με βάση την αρχή των 200 νμ το νησί αυτό έχει Υφαλοκρηπίδα με την ΑΟΖ όμως τι γίνεται εδώ ,οι δύο χώρες δεν έχουν ορίσει ΑΟΖ ευτυχώς ή δυστυχώς δηλ. δεν υπάρχει οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας .
Επομένως λάθος μεγάλο κάθε στρατιωτική εμπλοκή και αποστολή των πολεμικών πλοίων όπως τώρα στο μέρος αυτό .Μα ασφαλώς υπάρχει και η Χάγη μα κανένας δεν πρόκειται τουλάχιστον τώρα κοντά να προσφύγει εκεί γιατί αυτό σημαίνει αυτομάτως και υποχωρήσεις ,αυτό σημαίνει ότι κάποια σύνορα θα πάψουν να υφίστανται στην περιοχή αυτή .Κρίσιμα ζητήματα που απαιτούν πολύ προσεχτικούς και υπεύθυνους χειρισμούς .
Το διεθνές δίκαιο και οι κανόνες δεν είναι παρά μόνο ανταγωνισμοί συγκρούσεις αντιθέσεις πάντα με τον μανδύα ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.
Η Ελληνική και η Τουρκική άρχουσα τάξη πρωταγωνιστούν σε ένα παιχνίδι άκρατου και σκληρού ανταγωνισμού για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα αλλά και των συμμάχων τους.
H Ανεξαρτησία και λαική κυριαρχία μπορούν να οδηγήσουν στην ειρήνη και στην ασφάλεια στην περιοχή.Σήμερα η ιστορία δείχνει ότι η πρόσδεση σε ΕΕ ΝΑΤΟ και σε κάθε λογής ιμπεριαλιστικό μηχανισμό οδηγέείσε ανασφάλεια πόλεμο και προσφυγιά.
Η αντικαπιταλιστική αριστερά πρέπει να στρέψει το βλέμμα της σε μιά φιλοειρηνική προοπτική για τους λαούς να μιλήσει ξεκάθαρα για αφοπλισμό και να ξαναγίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και συνύπαρξης των λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου