Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ (μέρος β)

 

Άσειστα ολόγυμνα τειχιά και μείς ,τα Ελληνικά στοιχειά

Κλεισμένοι μέσα στο κελί κατηγορούμενοι για στάση

προσμένουμε υπομονή ποτ΄ ένας φίλος να φανεί

΄΄Ρίζο΄΄ κρυφά και ΄΄Εμπρός΄΄ να μπάσει ΄΄Δελτίο΄΄

να μπάσει στο κελί .

ΟΙ ΣΤΑΣΙΑΣΤΕΣ  Ποίημα Του Νίκου Σαραντάκου (Αλύγιστος 26-10-19450

 Η ιστορία της Λεσβιακής αντίστασης έχει παλιές και βαθιές ρίζες .Την δεκαετία 1927 - 1937 είχαμε μεγάλους απεργιακούς αγώνες πολλοί συμπατριώτες μας αγωνιστές πρωτοστάτησαν και πήραν μέρος σε πορείες συγκεντρώσεις απεργίες όπως οι καπνεργάτες ,οι αρτεργάτες οι ελαιοπαραγωγοί έδωσαν σκληρές μάχες με αποκορύφωμα  τα Χριστούγεννα του 1944 με το περίφημο GO BACK αλλά και πιο πριν ήδη από το 1924 αρχίζει να εμφανίζεται η κομμουνιστική νεολαία να θυμίσουμε εδώ τα γεγονότα του Πολυχνίτου ανήμερα πρωτομαγιάς μικρά παιδιά κολλήσανε αφίσες στο χωριό και ο Νομάρχης Λέσβου τους καταδίωξε. Το 1887 ιδρύεσαι η Εργατική Αδελφότης Μυτιλήνης ενώ στις 15 Μαΐου 1917 με α.π. 132/1917 Πρωτ. Μυτιλήνης  ιδρύεται το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, στις 6  Ιουνίου 1924 δημιουργήθηκε η Ένωση Παλαιών Πολεμιστών Αγιάσου ενώ στις 31 Ιουλίου 1924 πήρε σάρκα και οστά η Ένωση Παλαιών Πολεμιστών Μυτιλήνης ,την χρονιά 1928  με 1929  στην Αγία Παρασκευή ιδρύεται το σωματείο εργατών γής με πρόεδρο τον  Χαρ. Θεοδοσίου, το σωματείο εργατών γης Αγιάσου δημιουργήθηκε  το 1934 ενώ στον Μαντάμάδο ιδρύεται  το 1934 το σωματείο εργαζομένων στα Λιοτρίβια.Το εργατικό συνδικαλιστικό κινημα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά σιγά σιγά .Ο σπόρος βρισκόταν πιά  στην γη έτοιμος να καρποφορήσει..

                       

     εφημερίδα ΗΧΩ ΑΓΙΑΣΣΟΥ 23 Φεβ 1936 σελ.3

Η θρυλική τριάδα στην Πλ. Κυπρίων Πατριωτών

Συζητήσεις πολιτικές οικονομικές προβλήματα πολιτικές αναλύσεις ήταν σχεδόν καθημερινές στην «αλυσίδα» η παρέα αυτή σχολίαζε τα πάντα αποτελούμενη  από τον Μανώλη Βάλλη δάσκαλο, Παντελάκης Βλαχόπουλο δικηγόρος και τον γιατρό Παν. Περρή. Στις 11 Σεπτέμβρη 1932 Ο Μ. Βάλλης και ο Π. Περρής εκδίδουν την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ όργανο καθοδήγησης   των κομμουνιστών και της εργατικής τάξης. Ο άνεμος της λευτεριάς έπνεε ήδη ούριος το  ΚΚΕ αρχίζει σιγά σιγά να γειώνεται με την κοινωνία και τα προβλήματα της εργατικής τάξης ίσως το μοναδικό κόμμα που αφουγκράστηκε τον παλμό της εργατικής τάξης εκείνη την εποχή.

  Η ίδρυση και η δράση της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) στη Λέσβο.

Το 1926 στην γειτονιά της Επάνω Σκάλας δημιουργήθηκε η πρώτη ομάδα ΟΚΝΕ οι λέξεις πάλη των τάξεων καπιταλισμός εκμετάλλευση καταπίεση  τα ονόματα Λένιν και   Μαρξ  ήταν σχεδόν άγνωστα μέχρι τότε. Με πρωτοβουλία του Μιχ. Τυρίμου βουλευτή κομμουνιστή που εκλέχτηκε με τον συνδυασμό του Παλλαϊκού Μετώπου στις εκλογές του 1936 ιδρύεται η ΟΚΝΕ Λέσβου. Ας θυμηθούμε μερικά γνωστά ονόματα αγωνιστών όπως του Τηλ. Βασάλου του Ηλία Κακαλιά και του Στέφανου Φουντή και οι τρείς  πέρασαν από το σχολείο αυτό και οι τρείς τους εκτελέσθηκαν  την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή.  Η ΟΚΝΕ πανελλαδικά  προσχώρησε αμέσως στην Κομμουνιστική Διεθνή Νέων, η οποία είχε ιδρυθεί το Νοέμβρη του 1919 και αποτελούσε τμήμα της Γ' Διεθνούς.

 Η ίδρυση της ΟΚΝΕ, αποτελούσε σημαντικό σταθμό στην ιστορία του επαναστατικού νεολαιίστικου κινήματος της Ελλάδας και τον καλύτερο βοηθό του Κόμματος για τη δουλειά του στη νεολαία. Η εξασφάλιση της διάδοσης της επιστημονικής κοσμοθεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού στη νέα γενιά, αλλά και η πρωτοπόρα οργάνωση που μπορούσε να συσπειρώσει και να καθοδηγήσει το κίνημα της νεολαίας για τις δικές του διεκδικήσεις στο πλευρό του εργατικού κινήματος, εύρισκαν την πραγμάτωσή τους με τη δράση της ΟΚΝΕ.

Σε ό,τι αφορά την καθοδηγητική - διαπαιδαγωγητική δουλειά του Κόμματος στην ΟΚΝΕ, ανάμεσα στ' άλλα πήρε και την εξής απόφαση: «Επίσης πρέπει τα δραστήρια μέλη της Νεολαίας να τραβηχτούν στο Κόμμα γενόμενα μέλη του Κόμματος. Τα μέλη αυτά θα εξακολουθούν να εργάζονται όπως και πριν μέσα στη Νεολαία, υποχρεωτικά όμως θα παρακολουθούν τη δουλειά του Κόμματος. Με τον τρόπο αυτό θα μεγαλώνει η επιρροή του Κόμματος στη Νεολαία, ενώ απ' τ' άλλο μέρος η υποστήριξη της νεολαίας απ' το Κόμμα θα γίνει πιο ζωηρή».

 Έτσι ανάμεσα στ' άλλα επιβεβαιώνει την αρχή που διέπει τις σχέσεις τους ως εξής: «Η Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ελλάδος αποτελεί τμήμα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδος και ως τέτοιο υποτάσσεται στην πολιτική κατεύθυνση του Κόμματος του οποίου δέχεται το πρόγραμμα και μέσα στα όρια της πολιτικής του γραμμής δρα... Η Ομοσπονδία έχει εσωτερική αυτονομία (απέναντι του Κόμματος) που της επιτρέπει να έχει τη δική της συγκεντρωμένη οργάνωση... Σύμφωνα μ' αυτά η Ομοσπονδία κάνει τα δικά της συνέδρια, συνδιασκέψεις και έχει τα δικά της διευθυντικά όργανα».

 

ΠΗΓΕΣ:

 https://www.rizospastis.gr/story.do?id=7168118

 «Το ΚΚΕ, Επίσημα Κείμενα 1934-1940», τόμος 4ος.

 «Σαράντα Χρόνια του ΚΚΕ, Επιλογή Ντοκουμέντων».

 «Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ» - Α' Τόμος.

 Αύρα Παρτσαλίδου «Αναμνήσεις απ'την ΟΚΝΕ»

 Σελίδες του αγώνα  του  Γιώργου Σκούφου

 Τα Συναξάρια τόμος Α΄ του Παν. Κουτσκουδή

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου