Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΨΑΣ

                           
Η Ιδιωτικοποίηση του νερού παρέχει μια παγκόσμια επιχειρηματική ευκαιρία  με τζίρο πάνω από 400  δις δολλάρια .Τράπεζες και μεγάλοι οικονομικοί επενδύτες όπως η JP MORGAN,  DEUTCHE BANK, MERILL LYNCH τοποθετούν τα κεφάλαια τους ποντάροντας στην  δημιουργία αμοιβαίων κεφαλαίων νερού ή άλλων επενδυτικών προϊόντων σε επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης εκμεταλλευόμενοι  το πρόβλημα ρευστότητας  που αντιμετωπίζουν κυρίως οι Δημοτικές Αρχές και η τοπική αυτοδιοίκηση.
Το νερό λοιπόν είναι το πετρέλαιο του 20ου αιώνα και από κοινό αγαθό έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα και μάλιστα επικερδές στην παγκόσμια χρηματιστηριακή πλέον αγορά. Η συζήτηση λοιπόν όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα ξανανοίγει και μάλιστα πολύ έντονα άλλωστε πρόσφατες οι ενέργειες του Δημάρχου Βόλου με τους κατοίκους στις Σταγιάτες Βόλου με αφορμή τί άλλο τα αποθέματα νερού στην περιοχή τους. Η βιομηχανία του νερού έχει κοινά σημεία με τις τράπεζες όταν βγάζουν έλλειμμα καλείται να τις σώσεις ο λαός. Η διεθνής εμπειρία λέει ότι η συμμετοχή του Ιδιωτικού τομέα στα αποθέματα νερού οδηγεί στην αύξηση του κόστους παροχής υπηρεσιών. (ΗΠΑ ,Αυστραλία Καναδάς ,Αγγλία κ.α.).
Τι ακριβώς συμβαίνει όμως στην Ελλάδα ;
Ας ξεκινήσουμε με τις γνωστές ΣΔΙΤ  τις γνωστές μας (ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜ. ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ) το κολπάκι των κυβερνήσεων για να ξεπουλήσουν τον δημόσιο πλούτο μιάς χώρας  με το γνωστό ρητό περί ανάπτυξης και ευημερίας. H Ελλάδα  είναι μία χώρα με υψηλά αποθέματα καθαρού νερού .Στην συγκεκριμένη περίπτωση στοχεύουν στην παραχώρηση και εκμετάλλευση του 80% των αποθεμάτων του ,εδώ ασφαλώς  μιλάμε για διαχείριση ,λειτουργία ,διανομή και συντήρηση των υποδομών ύδρευσης και άδρευσης.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι αυτό δεν είναι κάτι το καινούργιο. Η Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΘ για παράδειγμα έχει αρχίσει από τα μέσα τα δεκαετίας του 1920 με την αμερικάνικη πολυεθνική ΟΥΛΕΝ η οποία μέχρι το 1974 διαχειριζόταν το νερό και κατάκλεβε το Ελληνικό κράτος…τι μας θυμίζει άλλωστε αυτό.
Επί κυβερνήσεως Σημίτη είχαμε την μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ .Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ  ΑΝΕΛ στις 22 Ιουνίου 2017 με μία απλή απόφαση που  δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβ. ΦΕΚ Β1751 με σύμφωνη γνώμη   της Εθνικής  Επιτροπής  Υδάτων όπου επί της ουσίας το νερό μετατράπηκε  από κοινό αγαθό σε εμπόρευμα και μάλιστα με τις υπογραφές του Σκουρλέτη, Φάμελου ,Σπίρτζη Τσακαλώτου.
Η εταιρεία που θα επενδύσει   στην Ελλαδίτσα  είναι η γαλλική SUEZ  γνωστή για τα κατορθώματα της στην Ν . Αφρική το 2001 όταν Αφρικάνοι έπιναν νερό από τα  βρώμικα ποτάμια εξαιτίας των αποκλειστικών  ευεργετημάτων της με αποτέλεσμα την εξάπλωση  χολέρας με 250 νεκρούς.
Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Στην Γαλλία η SUEZ και η VEOLIA έφυγαν άρον άρον εξαιτίας της τεράστιας αύξησης στους λογαριασμούς. Στο Βερολίνο αλλά και  στην Γκρενόμπλ μετά από τεράστιο δικαστικό αγώνα οι κάτοικοι απαλλάχτηκαν από την  GOGESE θυγατρική  της SUEZ. Στο Άμστερνταμ ο δήμος δημιούργησε έναν δημόσιο φορέα διαχείρισης του νερού  το ίδιο και στην Σεβίλλη στην Κόρδοβα αλλά και στην Μάλμε .Στην Ισπανική πόλη Βαγιαδολίδ ο δήμος επαναδημοτικοποιεί τις υπηρεσίες ύδρευσης.

Ως συμπέρασμα όλων των παραπάνω πρέπει να καταλήξουμε στο ότι κινδυνεύει το νερό όλης της χώρας, αστικό, αγροτικό, υδάτινοι πόροι και με κοινό μέτωπο πρέπει να αντισταθούμε  απέναντι στην λαίλαπα της αρπαγής του φυσικοκύ πλούτου . Ενωμένοι και αποφασισμένοι να εναντιωθούμε σε παγκόσμια  κεφάλαια για τα οποία η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία. 
Γιατί ο αγώνας για το νερό είναι αγώνας για ζωή και δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου