Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

ΣΥΝΕΔΡΙΟ 0ΙΥΕ

Συνέδριο ΟΙΥΕ: Εργατική δράση ή εργοδοτικός συνδικαλισμός ;

 

Συνέδριο ΟΙΥΕ: Εργατική δράση ή εργοδοτικός συνδικαλισμός;

Μαρία Καντζιού*
Οι εργαζόμενοι πνίγονται στη θάλασσα του ιδιωτικού τομέα της ανεργίας, της ανασφάλιστης, της ελαστικής και κακοπληρωμένης εργασίας, των απολύσεων. Με καταργημένες τις συλλογικές συμβάσεις, εκβιάζονται να δώσουν όρκους πίστης στην ανταγωνιστικότητα για να έχουν μια δουλειά, να αποδεχτούν την εντατικοποίηση στην εργασία τους, να μην αμφισβητούν το διευθυντικό δικαίωμα, και, αν δεν πείθονται ότι οι στόχοι της εταιρείας πρέπει είναι και δικοί τους στόχοι, εκβιάζονται να συμμορφώνονται και να ταπεινώνονται από τις εντολές του κάθε λογής μάνατζμεντ που εξυπηρετεί την εργοδοσία.
Αυτή η πραγματικότητα που βιώνει και εσωτερικεύει συχνά ο εργαζόμενος, ιδιαίτερα σε μεγάλες επιχειρήσεις, δεν αποκρούεται με το συνδικαλισμό της «Κοινωνικής Συμμαχίας» με διαταξικούς συνδέσμους και εργοδότες. Δεν αποκρούεται με τον συνδικαλισμό της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) που κινείται στη λογική ότι, επειδή οι απεργίες δεν μπορούν να γίνουν, οι εργαζόμενοι πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με την εργοδοσία ως κοινωνικοί εταίροι, και τα συνδικαλιστικά στελέχη της να υποκαθιστούν σε διαπραγματεύσεις Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τη θέληση και τις αποφάσεις πρωτοβάθμιων σωματείων με δικές τους πολιτικές εκτιμήσεις και χειρισμούς, πίσω από τις πλάτες των εργαζόμενων, γιατί τάχα αυτοί έχουν την εμπειρία.
Μια τέτοια στάση δεν είναι μόνο βαθιά αντιδημοκρατική αλλά είναι ξένη προς το ρόλο μιας δευτεροβάθμιας εργατικής ένωσης που θα πρέπει να προασπίζει τα σωματεία-μέλη. Είναι στάση που καθηλώνει τις αντιστάσεις των εργαζόμενων εντός των ορίων της πολιτικής κυβέρνησης και εργοδοτών, ενισχύει τη αίσθηση ανημπόριας και τη υποταγή και γι’ αυτό είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα μας.
Μπροστά στο 38ο συνέδριο της ΟΙΥΕ, είναι επίκαιρη η θέση των ταξικών δυνάμεων ότι οι λύσεις δεν θα έρθουν από ειδικούς και σωτήρες. H δράση των ίδιων των εργαζομένων και των πρωτοβάθμιων σωματείων ενάντια σε εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό είναι η αναγκαία προϋπόθεση για πραγματικό αγώνα για την ανατροπή της επίθεσης στην τσέπη μας, τη δουλειά μας, την αξιοπρέπειά μας.
*αντιπρόσωπος και γραμματέας Σωματείου εργαζομένων ΟΠΑΠ

ΠΗΓΗ :  εφημερίδα ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου