Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

ΑΡΠΑΓΗ ΚΑΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΠΟΡ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ




Η  Ελλάδα συγκαταλέγεται ακόμα στις χώρες αυτές που διαθέτουν ακόμη δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας (ν.Κατσέλη) .Στον νόμο αυτόν έχουν καταφύγει έως σήμερα 220 χιλιάδες νοικοκυριά με συνολικά χρέη που αναμένεται να ρυθμιστούν γύρω στα 17 δις. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ ένας στους τέσσερις δανειολήπτες έχει προσφύγει στον νόμο Κατσέλη.
Ιδιαίτερα το 40  τρίμηνο του 2018  οι εκκρεμείς υποθέσεις ανέρχονται σε 136.470 από αυτές έχουν ολοκληρωθεί οι 14125 χιλ.  ενώ από αυτές 3200 έχουν ματαιώθει.
Αυτές οι καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων οφείλονται στην μακρά περίοδο αναμονής ,τις δικαστικές αμοιβές ,αλλά το κύριο πρόβλημα είναι η απουσία δικλίδας ασφαλείας ώστε καταχρηστικές ενέργειες από τράπεζες να είχαν απορριφθεί.
Τα στοιχεία  αυτά αφοράνε τα στεγαστικά δάνεια συνολικού ποσού άνω των 60 δίς ευρώ εκ των οποίων τα 27,4 δίς είναι τα κόκκινα.
Βέβαια μεταξύ κυβέρνησης Θεσμών και Τραπεζών υπάρχουν μεγάλες διαφορές αλλά ας δούμε τις κόκκινες γραμμές .
Βασικό σημείο ο προέλεγχος όλων των αιτήσεων στον νόμο με βάση κριτήρια οικογενειακά περιουσιαστικά και άλλα κριτήρια επιλεξιμότητας ώστε να προλάβουν την κατάχρηση όλων όσων θέλουν να μπούνε στον νόμο.Βασική επιδίωξη όσο το δυνατόν μικρότερο κούρεμα δανείων ιδιαίτερα στα στεγαστικά. Εδώ να τονίσουμε ότι η υπαγωγή στο ν.Κατσέλη λήγει στις 28 Φλέβάρη.
Άλλο σημαντικό στοιχείο το ύψος της αξίας της πρώτης κατοικίας παραμένει στις 250 χιλ. ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών  (21000 ευρώ το ζευγάρι , 5000 το κάθε παιδί) 
Ενώ στα επαγγελματικά δάνεια παραμένει ενέχυρο η α΄ κατοικία.
Tι το καινούργιο αλλάζει όμως τώρα πρώτα απ’ όλα η ηλεκτρονική πλατφόρμα εξωδικαστικής ρύθμισης, ναι μεν με μεγάλο εύρος αλλά με πονηρά σημεία να δούμε μερικά από αυτά :
1.Το υπόλοιπο δανείου να μην υπερβαίνει τις 130 χιλιάδες ευρώ
2.Η αντικειμενική αξία  παραμένει ίδια δηλ μέχρι 250 χιλ .
3.Τα εισοδηματικά κριτήρια ζευγάρι μέχρι 21 χιλ ενώ προστίθεται το ποσό των
   πέντε χιλιάδων ευρώ για κάθε παιδί.Με ανώτερη κάλυψη μέχρι 36 χιλ.
4.Είναι δυνατό το κούρεμα του δανείου όταν η αξία η εμπορική του ακινήτου υπερβαίνει το 120%.
5.Κάτι που αποκρύπτουν Κυβέρνηση και Τράπεζες  είναι ότι πέτυχαν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με επιδότηση γύρω στο 1/3 στις δόσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα.
6.Επιμήκυνση οφειλής μέχρι 25 έτη.
Βέβαια όλα αυτά με την έγκριση των εποπτικών θεσμών τού τραπεζικού συστήματος
Όλο και σφίγγει ο κλοιός για τους δανειολήπτες η κυβέρνηση το μόνο που την ενδιαφέρεται  είναι να κλείσει το θέμα λόγω εκλογών.Ασφαλώς πουθενά δεν αναφέρονται οι άνεργοι ιδιαίτερα οι μακροχρόνιοι και αυτοί που πραγματικά δεν έχουν να πληρώσουν. Ενώ τόσο καιρό έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την δράση των τραπεζών οι οποίες έχουν πουλήσει σε ξένα επενδυτικά funds δανειακά χαρτοφυλάκια έχει επιτρέψει μια σειρά από παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις όπως έξοδα φακέλου δανείου ,τόκοι υπερημερίας ,ποινές γρηγορότερης εξόφλησης συνολικού δανείου που μεγαλώνουν την οφειλή και έχει  ανεχθεί την φοροδιαφυγή και την εξαγωγή κεφαλαίων στο εξωτερικό .
Το αγαπημένο λοιπόν σπόρ των Τραπεζών….. η τοκογλυφία σε όλο της το μεγαλείο.
Ένα εργατικό κίνημα με ταξική κατεύθυνση και μία ισχυρή αντικαπιταλιστική αριστερά που θα έρθουν σε ρήξη και σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου  και θα αγωνίζονται για την προστασία της κατοικίας, διαγραφή των χρεών ,να περάσουν οι τράπεζες στο δημόσιο με εργατικό  έλεγχο, αύξηση φορολογίας στο κεφάλαιο, κατάργηση φοροαπαλλαγών σε βιομηχάνους εφοπλιστές και εκκλησία αγώνας για έξοδο από ΕΕ και ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου