Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019


Κατάληψη σε κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας για την κλοπή του επικουρικού

Posted: December 20, 2018 
Κατάληψη σε κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας για την κλοπή του επικουρικού

Αρχοντούλα Βαρβάκη
Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους στην ασφάλιση με όρους αξιοπρέπειας, ζητώντας την επικούρηση που τους κόπηκε ολοκληρωτικά. Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησαν κατάληψή στο κατάστημα εμπορικού κέντρου (επί των οδού Αγοράς και Ευρυπίδου) για τέσσερις μέρες και τέσσερις νύχτες. Η κατάληψη ήταν ζωντανή με τη συμμετοχή δεκάδων συνταξιούχων που κάλυπταν τις ανάγκες της σε βάρδιες και έκαναν μοιράσματα στους γύρω δρόμους. Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με πορεία προς το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και το υπουργείο Εργασίας. Είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός των καταστημάτων Συντάγματος και Σταδίου και τη Δευτέρα αναμένεται η απόφασή τους για τη συνέχεια. Τις κινητοποιήσεις στηρίζει και η Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας «Πρόταση Προοπτικής».
Εδώ και ένα χρόνο έχει διακοπεί η καταβολή της επικούρησης για τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, γιατί η τράπεζα σταμάτησε να καταβάλει τις εργοδοτικές εισφορές που όφειλε στον λογαριασμό επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ). Αυτό αφορά 16.500 συνταξιούχους και 5.000 εργαζόμενους που συνεχίζουν να πληρώνουν τις εισφορές τους.
Όπως εξηγεί η σχετική ανακοίνωση της Ανοιχτής Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας, τον ΛΕΠΕΤΕ διαχειρίζεται η Εθνική Τράπεζα εν λευκώ και ο στόχος αυτής της διαχείρισης δεν είναι η κάλυψη των αναγκών των συνταξιούχων αλλά της Τράπεζας. «Δεν είναι λίγες οι φορές που τα αποθεματικά του λογαριασμού  χρησιμοποιήθηκαν, με ευθύνη της τράπεζας και με άγνοια των μελών του, για να χρηματοδοτηθούν πολιτικές επιλογές (χρηματιστήριο, ομόλογα κλπ), είτε για να αγοραστούν μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που θα συνέβαλλαν στην ανακεφαλαιοποίηση της!».
Τα αιτήματα των συνταξιούχων είναι να πληρώσει η Εθνική Τράπεζα τις υποχρεώσεις της στον ΛΕΠΕΤΕ, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι της Τράπεζας σε αυτόν καθώς και να προστατευθεί το ΤΥΠΕΤ (κλάδος υγείας), που πλήττεται από την κατάσταση.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Πρότασης Προοπτικής   και στη σελίδα της κίνησης στο facebook 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου