Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Απαραβίαστη «Ιδιωτικότητα»

               


Ο βαθμός ελευθερίας μιας χώρας μετριέται αποκλειστικά και μόνο μέσα από τον σεβασμό που επιδεικνύει προς τα δικαιώματα των πολιτών της, και είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως αυτά τα δικαιώματα συνιστούν περιορισμούς της κρατικής εξουσίας ,περιορισμούς που περιγράφουν ακριβώς τις περιπτώσεις ,όπου η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεισφρήσει στο πλαίσιο των ατομικών δικαιωμάτων, τα οποία στην διάρκεια της Αμερικανικής επανάστασης περιγράφηκαν με τον όρο «ελευθερία» και στη διάρκεια της Διαδικτυακής Επανάσταση  περιγράφονται με τον όρο «ιδιωτικότητα».

EDWARD SNOWDEN 

Φαίνεται για πολλούς ότι η διαχείριση της εξουσίας δεν αποτελεί «λειτούργημα», αλλά προσωπική υπόθεση και ανταγωνισμός: Η λογική απέναντι στον ανταγωνιστή είναι η εξαφάνιση του η εμμονή με την εξουσία το «το κράτος είναι δικό μας» «όλα επιτρέπονται» το δόγμα ότι η πολιτική είναι μία μπίζνα ,το τακτοποίημα των δικών μας ανθρώπων .Όντως έχει προκύψει όχι μόνο  θεσμικό αλλά και πολιτικό ζήτημα που εξελίσσεται με τις παρακολουθήσεις - υποκλοπές και προκαλεί  έντονη ανησυχία και …τριγμούς .Οι θεσμοί στέκουν ακέραιοι στο χρυσό κέλυφος τους άλλωστε αυτοί ποτέ δεν θίχτηκαν από το 1974  τα κοινοβουλευτικά κόμματα και οι αστοί φρόντισαν για αυτό.Πάντοτε βαφτιζόταν σαν  δίκαιο και σωστό η «κανονικότητα» της απονομής δικαιοσύνης, παρά τις τεράστιες καθυστερήσεις,  τις εξόφθαλμες ασύμμετρες αποφάσεις των δικαστηρίων όταν ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα ή άλλες ευαίσθητες υποθέσεις;

Θεσμικά αντίβαρα και αμφισβήτηση απέναντι σε  κάθε  εξουσία.

Οι Δημοκρατίες σήμερα είναι φανερό ότι δεν απειλούνται κυρίως από την κατάλυση των εξωτερικών χαρακτηριστικών τους (εκλογές, Βουλή κλπ), αλλά από την υπονόμευση των ουσιαστικών χαρακτηριστικών τους και ιδίως την ιδιαίτερη στις σύγχρονες δημοκρατίες αυτονόμηση της εκτελεστικής εξουσίας. Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) έπαιξε κομβικό ρόλο στην αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. Με δική της έρευνα - όπως ίσως δεν έχει γίνει ευρέως κατανοητό - επιβεβαιώθηκε ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη έγινε από την ΕΥΠ με αποτέλεσμα η κυβέρνηση, που ως τότε παρίστανε την ανήξερη, να υποχρεωθεί να το παραδεχτεί.Η σημασία των Ανεξάρτητων αρχών έχει πολλές φορές αμφισβητηθεί ακόμα και λοιδορηθεί με αφορμή κάποιες άστοχες επιλογές. Η λειτουργία της ΑΔΑΕ δείχνει ότι οι ανεξάρτητες αρχές μπορούν να είναι ένα ουσιαστικό θεσμικό αντίβαρο σε μια συνθήκη όπως ιδίως η σημερινή. Σημειώνω ιδιαίτερα και την αντίδρασή της στην τροπολογία με την οποία - καταργήθηκε η υποχρέωση της εκ των υστέρων ενημέρωσης του παρακολουθούμενου.

Θεσμικά αντίβαρα λοιπόν σε μια εκτελεστική εξουσία είναι η αυτονομία από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και  όχι μόνο καθώς επίσης και η αμφισβήτηση απέναντι σε κάθε εξουσία  είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά  που πρέπει να έχει κάθε τέτοια αρχή.

Περίεργος και ο τρόπος που αντιμετωπίζει το ζήτημα η δικαιοσύνη. Έτσι κι αλλιώς, η ευθύνη της Εισαγγελέως που ενέκρινε χωρίς κανένα έλεγχο τις παρακολουθήσεις είναι σαφής όπως και ο τρόπος που έχει επιλέξει να αρχίσει την έρευνά του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου; Η «θεσμική θωράκισή» της ΕΥΠ, υπονομεύεται ήδη στην πράξη, με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Ντογιάκο .Η «θωράκιση» υπονομεύεται ακόμα περισσότερο από το ίδιο το μέσο που θα την επιφέρει, δηλαδή από  την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αφού  η ΠΝΠ δεν απαιτεί αρχικά συμμετοχή της Βουλής.

Υπάρχει ένα θεσμικό ζήτημα.

Ο αριθμός των παρακολουθήσεων είναι φανερό ότι είναι αδιανόητα μεγάλος. Μπορεί κανείς στα αλήθεια να θεωρήσει ότι η ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας ένα τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς καμία υποχρέωση έστω μεταγενέστερης ενημέρωσής τους;

Μπορεί αυτό να δικαιολογείται για λόγους εθνικής ασφάλειας ή η εθνική ασφάλεια να καταλήγει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα;  Μπορεί κανείς να νιώθει ασφαλής σε μια τέτοια συνθήκη; Είναι δυνατό να συντηρείται ένα καθεστώς τέτοιας αδιαφάνειας και που άνετα μπορεί να το αξιοποιήσει ο οποιοσδήποτε Μητσοτάκης;

Αυτό είναι το πραγματικό θεσμικό πρόβλημα. Και ζητά θεσμικές λύσεις. Η ΕΥΠ δεν μπορεί να είναι άβατο, δεν είναι δυνατό να μην υφίσταται έναν ουσιαστικό, εξωτερικό έλεγχο. Ανά πάσα στιγμή ένας τέτοιος θεσμός μπορεί να αμαυρώσει την φήμη ενός ανθρώπου με χαρακτηριστική ευκολία παρά να δικαιολογηθεί για τις όποιες διαφωνίες ή τις δικαστικές πλάνες .

Η αφαίρεση της ΕΥΠ από τον Πρωθυπουργό άμεσα, η διαλεύκανση της υπόθεσης Ανδρουλάκη και Κουκάκη, η  γνωστοποίηση του καταλόγου των υποκλοπών σε βάρος δημοσιογράφων, πολιτών και πολιτικών προσώπων, η διαλεύκανση της υπόθεσης των εταιρειών και όσων εμπλέκονται μαζί τους, η  παύση του κυκλώματος παρακολουθήσεων είναι τα άμεσα αιτήματα για να διορθώσει το "λάθος".

Η ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθεί χιλιάδες πολίτες επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια, χωρίς όμως στο εξής εκείνοι να έχουν το δικαίωμα να το μάθουν,αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου η διάταξη αυτή  σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ. Σύμφωνα με την ΑΔΑΕ ο αριθμός των άρσεων του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας αυξάνεται σταθερά από χρόνο σε χρόνο.

Στην πραγματικότητα η εξαίρεση για λόγους "εθνικής ασφάλειας" είναι ο φερετζές της τάχα  "νομιμότητας" της παρακολούθησης όλων μας, ακτιβιστών, συνδικαλιστών, αριστερών, δημοσιογράφων, πολιτικών αντιπάλων, πολιτών, άλλωστε οι "εξαιρέσεις" για λόγους "εθνικής ασφάλειας" δεν είναι εξαιρέσεις, είναι η κανονικότητα της ΕΥΠ τον λέμε Μεγάλο Θείο;- ακόμη και για ωμούς πολιτικούς εκβιασμούς, όπως όλοι είδαμε.

Η συνταγματική νομιμότητα (Αριστόβουλος Μάνεσης) που τόσο πολύ γίνεται λόγος τελευταία δεν αποτελεί μόνο ένα σύνολο δεσμευτικών κανόνων για τους πολίτες, αλλά και δικαιωμάτων. Εκτός και η νομιμότητα να αρχίσει να τίθεται υπό την αίρεση της νομιμοφροσύνης.

Συζητάμε εδώ  και μέρες  για νόμιμες παρακολουθήσεις που αφορούν την δήθεν εθνική ασφάλεια η οποία έχει γίνει κουρελόχαρτο με μια ρητορική που απευθύνεται αποκλειστικά στους δεξιούς εθνικόφρονες ψηφοφόρους του επιβεβαιώνοντας την καθεστωτική  νοοτροπία .Πρέπει να προετοιμαζόμαστε, επομένως, για τα χειρότερα που  έρχονται, εάν δεν υπάρξει μια ευρύτερη συνεννόηση της αντιπολίτευσης.

Να ξεκαθαρίσουμε όμως την ορολογία άρση απορρήτου του περιεχομένου των επικοινωνιών, με την οποία συνήθως οι περισσότεροι εννοούν τις τηλεφωνικές υποκλοπές, δεν αποτελεί μέσο παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνομιλιών, παρά μόνο καταγραφής των στοιχείων της συνομιλίας (καλών και καλούμενος αριθμός, χρόνος και διάρκεια συνομιλίας, γεωγραφική θέση), τα οποία οι πάροχοι υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας είναι υποχρεωμένοι να τα διατηρούν για ένα χρόνο στην διάθεση των αρμοδίων αρχών (ν. 3917/2011 και Οδηγία 2006/24/ΕΚ).

Στην σύγχρονη ζωή  υπάρχει μια έννοια  που περικλείει όλα αυτά μια έννοια όπου ο καθένας /καθεμία δίνει την δική του ερμηνεία αυτή είναι η «Ιδιωτικότητα» όπου δεν μπορεί να εισέλθει ο οποιοσδήποτε -τουλάχιστον όχι πάντα- όπως για παράδειγμα το κράτος που θεωρεί ότι δεν οφείλει να δικαιολογήσει την παραβίαση της. Από την άλλη η άρνηση διεκδίκησης  της ιδιωτικότητας ισοδυναμεί με βίαιη εκχώρηση της .Το να λέμε ότι «εγώ δεν έχω τίποτε να κρύψω προσωπικό είναι σαν να ισχυριζόμαστε ότι ούτε η ελευθερία λόγου δεν μας απασχολεί μιας και δεν θα έχουμε τίποτε να πούμε»  όπως υποστηρίζει στο βιβλίο του ο Edward Snowden “ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ’’.Αυτή η απουσία ορισμού είναι που μας κάνει να την θεωρούμε ως  απαραβίαστο «δικαίωμα».

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού ….επιβεβαίωσε ότι η νομιμότητα δεν θα μπορέσει να αποκατασταθεί από αυτόν που την έστρωσε. Ούτε οι επιφανειακές αλλαγές που λέει ότι θα φέρει -με ΠΝΠ για να αποφύγει κάθε κοινοβουλευτική κριτική! Αυτές θα μπορεί να τις παραβιάζει, όπως παραβίασε τις υφιστάμενες. Θα τις παραβιάζουν ιδίως οι χρήστες του predator που ως παντελώς παράνομοι και σήμερα δρουν χωρίς καμία απολύτως άδεια από κανέναν εισαγγελέα. Αυτή, άλλωστε, η ευελιξία τους ήταν που εξυπηρετούσε και τους σχεδιασμούς του Μαξίμου. Καμία πρωτοβουλία του, βέβαια, δεν αντιμετωπίζει σοβαρά και άμεσα και με ιδιαίτερη φροντίδα το κρίσιμο ζήτημα της διασφάλισης του αποδεικτικού υλικού που θα χρησιμεύσει στη διερεύνηση των ευθυνών για αυτά που έγιναν.

Σε ανακοίνωση της η Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή αναφέρει: «Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 9/8/22 δεν πλήττει ούτε στο ελάχιστο το σύστημα των αυθαίρετων παρακολουθήσεων που έχει γιγαντωθεί εδώ και χρόνια με την επίκληση “λόγων εθνικής ασφάλειας” και που η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετέτρεψε σε οργανωμένο κύκλωμα παρακολούθησης των πολιτικών της αντιπάλων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή.

Η εξεταστική επιτροπή στην οποία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα διαμορφώσει την πλειοψηφία και η οποία θα λειτουργεί πιθανότατα σε απόρρητες, μυστικές συνεδριάσεις, με στόχο να μην μπορεί να μάθει ο λαός τις λεπτομέρειες από τις παράνομές πράξεις του.

Σε όλα  αυτά να προσθέσουμε και τη στοίχιση των Πετσομένων  ΜΜΕ στην κυβέρνηση, όπου πολύ προσεχτικά και επιφανειακά καλύπτουν ένα τέτοιο ζήτημα μείζονος πολιτικής σημασίας.

Ασφαλώς  ο ΠΘ είναι  υπόλογος ο ίδιος για αυτή την υπόθεση, και μάλιστα την ώρα που δεν είναι καν διασφαλισμένο ότι έχει πάψει να παρακολουθεί δεκάδες χιλιάδες πολίτες, ιδίως πολιτικούς του αντιπάλους, να εγγυηθεί ότι θα δώσει οποιαδήποτε διέξοδο και θα διευκολύνει πραγματικά αυτό που πρωτίστως απαιτείται αυτή τη στιγμή: μια σοβαρή και εις βάθος, ανεξάρτητη ποινική έρευνα των παράνομων πράξεων της ίδιας της κυβέρνησης.Παιχνίδια με την φωτιά δεν παίζεις γιατί στο τέλος θα καψαλιστείς …και η κυβέρνηση κινδυνεύει να συμπαρασύρει τα πάντα στην πτώση της – από τη στοιχειώδη σοβαρότητα, μέχρι τη συνταγματική νομιμότητα.

Θεωρούμε ότι όπως όλοι οι πολίτες έχουμε όχι μόνο αναφαίρετο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να διατυπώνουμε ελεύθερα τις απόψεις και τα επιχειρήματά μας για ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία.

Πρέπει να απαιτήσουμε να μάθουμε ποιοι είναι οι χιλιάδες που παρακολουθεί η ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Πρέπει να τιμωρηθούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι. 

Να εκφραστεί η οργή στην απόπειρα της κυβέρνησης να συγκαλύψει το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών βαφτίζοντας το «νόμιμες επισυνδέσειες».

Στοιχειώδες καθήκον του κινήματος υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών είναι να καταργηθούν στο σύνολό τους όλες εκείνες οι διατάξεις οι οποίες επιτρέπουν την μα;ζική παρακολούθηση πολιτών μέσω social media ή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων χάριν δήθεν προστασίας της εθνικής ασφάλειας, διότι αυτές την επικαλούνται προσχηματικά και πλεονάζουν, παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα πολιτών .

Εκτενέστατα ρεπορτάζ με αναφορές στο σκάνδαλο των υποκλοπών :

https://prin.gr/2022/08/episyndeseis/?fbclid=IwAR0-

https://www.rednblack.gr/arthra/o-manatzer-koriakos/?fbclid=IwAR0ZM_ApRuiFJ4IoJZMkBZLkDRfl4fqyOYlZkEwref91HIJv2RaIynys2AM

https://www.news247.gr/politiki/liakos-zormpa-mporoyn-na-echoyn-oi-polites-gnomi.9719020.html?fbclid=IwAR0ZM_ApRuiFJ4IoJZMkBZLkDRfl4fqyOYlZkEwref91HIJv2RaIynys2AM

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου