Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

 

Το business plan της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας για έργα και μεταρρυθμίσεις αφορά την χρηματοδότηση του Ιδιωτικού τομέα με κομβικό ρόλο ασφαλώς τις Τράπεζες. Το σχέδιο των 57 δις. ευρώ φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 νέες θέσεις εργασίας αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες την επόμενη εξαετία.

Γράφει ο Καράμαλης Δημήτρης

Ένας χρόνος πανδημίας πέντε μήνες σκληρού lock down πλήρη αποτυχία κυβερνητικής διαχείρισης το αποτέλεσμα από όλα αυτά πλήρη αντεργατική αναδιάρθρωση, απογοήτευση του κόσμου, φτώχεια ,ανεργία ,βία ,αστυνομοκρατία αυταρχισμός και στο τέλος ή μεγάλη ζαριά ο  εμβολιασμός.

Από την άλλη μετά την αποτυχημένη  φιέστα με τον Κάρολο και την Γιάννα για το 1821, την αποτυχία του Χρυσοχοΐδη με την καταστολή ,το φιάσκο με την Μενδώνη  φαίνεται ότι το πολιτικό σκηνικό αλλάζει αυτή την φορά  το νέο μεγάλο φαγοπότι η νέα αρπαχτή για την Ελληνική Αστική τάξη και το μεγάλο κεφάλαιο το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας  αποτελεί ευκαιρία για τη δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων   δηλώνει ο Μητσοτάκης και αναφέρεται προφανώς στα κόμματα του ευρωμνημονίου . «Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δημιουργεί μία νέα καθημερινότητα για όλους τους πολίτες» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν περιλαμβάνει μόνο πιστώσεις και δράσεις, αλλά σηματοδοτεί ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις που καθηλώνουν την οικονομία μας. Αποτελεί ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο που πατά πάνω στις προτεραιότητες του σχεδίου Πισσαρίδη» τόνισε ο πρωθυπουργός .

Ασφαλώς πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο που για λόγους επικοινωνιακούς λόγους αποκρύπτεται,  ένα νέο λοιπόν πρόγραμμα χρηματοδότησης του μεγάλου κεφαλαίου με επιτήρηση των θεσμών για την πορεία και υλοποίησή των στόχων αλλά και κυρώσεις με συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και διορθωτικών αλλαγών το 2022 παρά τις αντίξοες συνθήκες. Τα παραπάνω αποτελούν   προεκλογική άλλωστε δέσμευση της ΝΔ προτεινόμενα  από την επιτροπή Πισσαρίδη  με την σύμφωνη γνώμη ΣΥΡΙΖΑ,ΚΙΝΑΛ.

Μια αξιοπρόσεκτη αλλαγή είναι ότι αυτή την φορά τα έργα θα συνδυάζονται με τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν πρόκειται ασφαλώς για έργο πολύ μεγάλης εμβέλειας πολλοί αναλυτές μιλάνε για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ.

Φρέσκο χρήμα λοιπόν (εδώ το ΕΣΠΑ παρακάμπτεται) όχι για την στήριξη των Δημοσίων Δαπανών αλλά για τις  μεγάλες Ιδιωτικές Επιχειρήσεις που θα έχουν πρόσβαση σε τράπεζες με χρηματοδότηση 50% από την ΕΕ 30% από τράπεζες και 20 % ίδια κεφάλαια  των επιχειρήσεων οι μικρομεσαίοι λοιπόν αποκλείονται δια παντός. Το κράτος θα συμμετέχει πλέον μόνο στην συγχρηματοδότηση δεν θα δίνει πλέον εγγυήσεις εάν πρώτα ξεπεραστούν τα ανυπέρβλητα προβλήματα με την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου για την συμμετοχή της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης .

Υπάρχει όμως και συνέχεια ,η δημιουργία 200 χιλιάδων θέσεων εργασίας ..πόσα χρόνια το ακούμε αυτό ,αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% τα επόμενα έξη χρόνια και η πρώτη δόση αυτού του νέου ευεργετήματα τέλη Αυγούστου πόσου 4.1 δις ευρώ περίπου.

Έργα Επενδύσεις Μεταρρυθμίσεις οι μεγάλοι στόχοι η ραχοκοκαλιά του σχεδίου.

Ένα μεγάλο μέρος του ποσού θα πάει για την ψηφιοποίηση και τον ψηφιακό  μετασχηματισμό του κράτους (πχ σύμβαση Cisco με Κεραμέως ) εδώ η δωρεάν Τηλεκπαίδευση πάει  στο κάλαθο των αχρήστων .

Θα ακολουθήσει η Πράσινη Ανάπτυξη με ανεμογεννήτριες σε κάθε βουνοκορφή και πλαγιά   ξεπούλημα ορυκτού πλούτου ( βλ. Ελληνικός Χρυσός ) επιδοτήσεις για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα , εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου το νέο deal  με τους Αμερικάνους. Ένα ακόμα παράδειγμα η  προσέλκυση επενδυτών σε υπερ-παράκτιες ΑΠΕ με σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση νέου θαλάσσιου Χωροταξικού σχεδίου .

Τι εννοούμε όμως λέγοντας διορθωτικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία ,πρόκειται για μια σειρά νόμων όπως ο νέος πτωχευτικός κώδικας ο νέος νόμος για το άσυλο, το νέο  περιβαλλοντικό νομοσχέδιο  και βέβαια η κορωνίδα των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων το νέο εργασιακό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Τι εννοούμε όμως λέγοντας δημοσιονομική ευελιξία  εννοούμε συνέχεια του χαρατσώματος στις φτωχές λαϊκές οικογένειες περισσότερες  φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές τους μεγαλοβιομηχάνους  και για την εκκλησία.

Τι εννοούμε λέγοντας ενεργητική πολιτική κατά της ανεργίας πρόκειται για ένα σύνολο ενεργειών  που περιλαμβάνει επιδοτούμενες θέσεις εργασίας από 75% μέχρι 100% αναστολές συμβάσεων εργασίας ,επίδομα ανεργίας 476 ευρώ τον μήνα ,προώθηση του προγράμματος  ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ όπου οι εργοδότες μπορούν να απολύσουν μέχρι 50% των εργαζομένων  όταν οι μακροχρόνιοι άνεργοι δεν πήραν ούτε ένα ευρώ σε όλη την πανδημία. Με στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία κυμαίνεται το δ΄ τρίμηνο του 2020 γύρω στο 16% ,ενώ μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ μιλάει για εκτίναξη της ανεργίας πάνω από 29% τέλος του 2021 !

Και βέβαια οι τράπεζες με τον βαρυσήμαντο ρόλο ο πρωταγωνιστής σε όλο το εύρος των επενδύσεων και ο  μεγάλος ασθενής της Ελληνικής οικονομίας όπου τις ζημιές τις πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι, η αρχή λοιπόν με τις ανακεφαλαιοποιήσεις από την Πειραιώς με απώλειες για το Ελληνικό δημόσιο πάνω από 2 δις ευρώ εξαιτίας της μείωσης της ονομαστικής αξίας μετοχών και τους μη εισπρακτέους τόκους του ομολογιακού δανείου .Εδώ το χρήμα θα διατίθεται από τα τραπεζικά ιδρύματα και τους διεθνούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς στην χώρα μας το δημόσιο χρέος στα τέλη 2020  έφτασε στα 374 δις ευρώ ήτοι 222% του ΑΕΠ !

Περίπου 57,5 δις  αναμένεται να αλλάξουν χέρια μέχρι το 2026 στην αγορά η συσσωρευμένη μεγέθυνση περίπου 7% του ΑΕΠ  και 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας μία απλή διαίρεση για το μέγεθος της αποτυχίας αρκεί τα 57,5 δις ευρώ διά 200.000 θέσεις εργασίας ισούται με  287 περίπου  χιλιάδες ευρώ για 1 θέση εργασίας  νέο παγκόσμιο ρεκόρ και αυτό δυστυχώς Ελληνικό !

Οι ελπίδες λοιπόν της κυβέρνησης βασίζονται στο νέο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης όπου αρχίζει να  αχνοφαίνεται η αλλαγή πολιτικού σκηνικού με  ορατά  πλέον πολιτικά κίνητρα μέσω της έναρξης του διαλόγου για το παραπάνω σχέδιο παράλληλα με την έξοδο από την πανδημία όπου αναλόγως των  πολιτικών  εξελίξεων  υπάρχει ανοικτό και το παράθυρο των εκλογών .

Στην Ελλάδα των μνημονίων της ανεργίας της πανδημίας της φτώχειας φαίνεται δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ για πρόσληψη ιατρών, δασκάλων ,υγειονομικού προσωπικού δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ για ενίσχυση του ΕΣΥ ούτε ένα ευρώ για την στήριξη μακροχρόνιων ανέργων , νοικοκυριών και μικρομεσαίων .Φυσικά ούτε λόγος για την απαγόρευση των απολύσεων για τους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας για την αποτυχία  διαχείρισης της και για την καταπάτηση των ατομικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Όλα είναι χρήμα, εκμετάλλευση, κερδοφορία …..αυτός είναι ο καπιταλισμός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου