Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΗΓΗ ΕΙΡΗΝΗΣ



Λίγες μόνο  σκέψεις  για  αυτόν τον παράλογο πόλεμο που κανένας δεν θέλει να τελειώσει  χωρίς ασφαλώς να είμαστε ούτε οι καθηγητές Διεθών Σχέσεων ούτε ειδικοί αναλυτές ούτε και πολιτικοί .

Η Τουρκική διπλωματία αν για κάτι είναι σταθερή και υπερηφανεύεται όλα αυτά τα χρόνια  είναι ότι διαπραγματεύεται σκληρά χωρίς  ποτέ της δεν μπλοφάρει η επιθετικότητα της γείτονος είναι μία σταθερή και διαχρονική αξία. Είναι σαν ένα πάζλ που συμπληρώνεται χρόνια τώρα  χωρίς να αλλάζει η τακτική.

Οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο παρακάμπτινται πολλές φορές από την δύναμη και την ικανότητα επιβολής της. Η εισβολή της Τουρκίας στην Συρία  είναι μια τρανή απόδειξη της παραβίασης της συνθήκη της Λωζάνης .Η δημιουργία ζώνη ασφαλείας δεν είναι κάτι το νέο  έχει ξεκινήσει από το 2014 στις συζητήσεις με τις ΗΠΑ στα νότια σύνορα της και  τώρα φαίνεται να υλοποιείται.

 Οι σχέσεις της Τουρκίας στην διεθνή πολιτική σκηνή είναι απειλητικές και συγκρουσιακές Επιδιώκει την σχέση  zero sum δηλ. του μηδενικού αθροίσματος όλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων  και όχι της αμοιβαίας υποχώρισης  win win .Oι κύριες επιδιώξεις της είναι καθαρά εδαφικές σήμερα και αυτό πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα σήμερα .

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις έρευνες  και την πολιτική της που ακολουθεί στον τομέα  των υδρογονανθράκων  και στην μετέπειτα εξέλιξη της φανερώνει την ξεκάθαρη πρόφαση της να διεκδικήσει δικαιώματα και ρόλο αναβαθμισμένο στην περιοχή .

 Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των Κούρδων ζεί στην ΝΑ Τουρκία η δημιουργία κράτους θα δημιουργούσε τις προυποθέσεις για γενικότερη εξέγερση στην περιοχή με αποτέλεσμα την δημιουργία αυτόνομου κράτους στην περιοχή .Πράγμα που η Τουρκία απεχθάνεται με κάθε τρόπο .
Η Τουρκία θεωρεί ότι οι SDF Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις καθοδηγούνται από τον YPG   Κουρδικές μονάδες προστασίας λαού που για την γείτονα χώρα την ΗΠΑ και την Ευρώπη  θεωρούνται παρακλάδι του PKK άρα και διεθνείς τρομοκράτες .Με άλλα λόγια οι Κούρδοι της Συρίας θεωρούνται τρομοκράτες και πρέπει να εξαφανιστούν.
Επιδιώκουν την δημιουργία ζώνης προστασίας  μήκους 450 χλμ και βάθους 30 χλμ στα ΝΑ σύνορα της πράγμα πολύ δύσκολο έως και ακατόρθωτο να πραγματοποιηθεί όταν έχεις απέναντι σου έναν ιδιαίτερο και αυτοοργανωμένο στρατό όπως τον YPG που δύσκολα θα υποταχτεί.

Ο Άσαντ και τα στρατεύματα του είναι ο μεγάλος κερδισμένος ίσως αυτήν την εποχή αφού λόγω των περιστάσεων κατάφερε να  ξαναπατήσει  εδάφη που εδώ και πολλά χρόνια έχει χάσει .Η ξαφνική αναβίωση του Άσαντ και η επάνοδος του στο προσκήνιο  μόνο τυχαία δεν έιναι αφού ξανακέρδισε την στήριξη από Ρωσία και Ιράν , στο μέλλον φαίνεται να μπορεί να ξαναδιεκδικήσει πετρελαικές περιοχές και παραμένει σταθερά και αμετακίνητα ο  στοχευμένος εχθρός της Τουρκίας.

Αυτή την στιγμή διαπράττεται μια εθνοκάθαρση στην περιοχή και το αίμα που θα χυθεί θα πνίξει και τον Τουρκικό λαό. Πέραν της εθνοκάθαρσης και την αιμοσταγή  αυτή  επιχείριση ο Ερντογάν σε δηλώσεις δείχνει αμετακίνητος και δηλώνει ότι τα εδάφη αυτά κληρονομικά ανήκουν σε αραβικό πληθυσμό φέρνοντας στο μυαλό σκέψεις για πληθυσμιακή αλλοίωση ή μήπως ακόμα να μεταφέρει εκεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που είναι στην χώρα του  και διαμένουν σε άθλια  στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η όλη επιχείριση έχει χαρακτηριστικά θνησιγενή και αιμοσταγή .Η Τουρκία θα κολλήσει στον βάλτο της Συρίας  σε έναν πόλεμο που κανένας δεν θέλει στην ουσία να σταματήσει.Οι λαοί δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν .Ο αγώνας για Ελευθερία και Δικαιοσύνη θα πρέπει να κυριαρχήσει όπως και η αυτοδιάθεση των λαών και το δικαίωμα να ορίζουν μόνοι τους την τύχη τους. Άμεση προτεραιότητα  η ανάπτυξη ενός ισχυρού κινήματος αλληλεγγύης κατά του πολέμου.
 Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών, η κοινή πάλη και ο διεθνισμός το μόνο για ένα μέλλον  χωρίς πολέμους, αίμα και προσφυγιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου