Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

«Όποιος έζησε στις 3 του Δεκέμβρη, στις 4 μπορούσε να πεθάνει..»

  ΠΗΓΗ : http://www.toperiodiko.gr/

  Αποσπάσματα από το βιβλίο του Μενέλαου Λουντέμη  "Ο Μεγάλος Δεκέμβρης"
 ....Δεκαπέντε μέρες μετά από την απόβαση του αγγλικού εκστρατευτικού σώματος, η καθημερινή εικόνα της ελληνικής πρωτεύουσας, όπως την περιγράφει ο Λουντέμης, ήταν η ακόλουθη: «Εξουσία: την ασκούσε η Γερμανική Χωροφυλακή. Δικαιοσύνη: την ασκούσε η Γερμανική Χωροφυλακή. Τάξη: την ασκούσε η Γερμανική Χωροφυλακή. Κυβερνητικό πρόγραμμα: 1) προστασία του δοσιλογισμού, 2) αύξηση των δοσιλόγων, 3) εξοπλισμός των δοσιλόγων. Ανώτερη εποπτεία για την πιστή τήρηση των ανωτέρω: Οι μεγάλοι φιλέλληνες Λήπερ και Σκόμπυ. Βοηθός, τροφοδότης και συνεπίκουρος: Η χώρα της Ελευθερίας. Η Αθήνα, η πρωτεύουσα της Αντίστασης των αόπλων, ήταν να την κλαις. Η πείνα θέριζε, η Πέμπτη φάλαγγα θέριζε, (Ο Χίτλερ αρκετόν σπόρον έσπειρε). Τ’ αλητάσκερα του Ράλλη ˝εκ λόγων υψηλής συμμαχικής πολιτικής˝ κυκλοφορούσαν με πολίτική περιβολή τώρα. Η στέγη, η τροφή, τα χαρτζιλίκι και η ασφάλειά τους ήταν εμπιστευμένα σε υψηλά χέρια. Ο Αθηναϊκός λαός, που έδωσε, μόνο αυτός, δώδεκα χιλιάδες κορμιά στον Σιμάνα, έπρεπε να εξακολουθεί να δίνει. Η διπλωματική όχεντρα13 της Αγγλικής Πρεσβείας φρονούσε ότι οι λαοί πρέπει να την πληρώσουν ακριβά την ελευθερία τους, ακριβότερα κι απ’ τη σκλαβιά».
Οι δολοφόνοι τροχίζανε τα σπαθιά τους, ο λαός ετοίμαζε τη φωνή του. Αύριο θα μιλήσουμε κι οι δυο. Είναι χιλιάδες χρόνια τώρα που η φωνή του λαού ακούγεται, φτάνει να μην είναι παράφωνη. Όλοι κοιμηθήκαμε σίγουροι κι αποφασισμένοι. Ούτε στιγμή από κανενός το μυαλό δεν πέρασε ο δισταγμός. Στιγμή δεν ταλαντεύτηκε η ψυχή.
-Αύριο λοιπόν. Ήταν μια νύχτα που στα σπλάχνα της επώαζε τη θύελλα. Μέσα στους δρόμους της ψυχής άρχιζαν υπόκωφοι οι βρυχηθμοί του ανήμερου εκείνου θηρίου, που λέγεται προδομένος άνθρωπος. Ο λαός είναι λίμνη, δεν είναι ωκεανός, όμως – αλλοί στον που θα την ταράξει. Πρέπει να ’ναι ή τρελός  ή κακούργος. Κι αλλοίμονο! Ο δικός μας ήταν κι απ’ τα δυο. Ένας ψηλός ολέθριος άνθρωπος σηκώθηκε να πάει στο κρεβάτι του γράφοντας πάνω στο φάκελο της συνείδησής του τη λέξη Σφαγή ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου