Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

ΠΕΡΑΣΕ ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ

 


Γράφει ο Νικηφόρος Κόρακας

«Στην Ελλάδα, το μέλλον μοιάζει πιο δυστοπικό από ποτέ, καθώς όσοι καταφέρνουν να διασχίσουν τη θάλασσα συνεχίζουν να ζουν σε άθλιους καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά. Είναι τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι καθώς ο κόσμος παρατηρεί τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η ΕΕ και η Ελλάδα εγκαινιάζουν ένα νέο κέντρο-φυλακή που θα εγκλωβίσει τους πρόσφυγες στο νησί της Σάμου. Αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη της σκληρότητας των μεταναστευτικών πολιτικών της ΕΕ», η δήλωση του  Κων/νου Ψυκάκου συντονιστής  των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Λέσβο.

Πέρασε ένας χρόνος από την  8η Σεπτεμβρίου 2020 μετά την καταστροφική  φωτιά που  κατέστρεψε ολοσχερώς το στρατόπεδο της Μόριας  βλέπουμε να έχει γίνει ακόμη πιο αυστηρό o στρατηγικός σχεδιασμός  από την υποδοχή μέχρι την προσφυγή ασύλου.

Η Μόρια ήταν ο ορισμός του  της ξενοφοβίας του ρατσισμού του εγκλεισμού χωρίς καμία προοπτική  μιας υπέρμετρης  αντίληψης ότι «…αν κάνουμε το βίο αβίωτο στους ανθρώπους που ζητούν άσυλο, θα σταματήσουν να έρχονται… »!!!. Σήμερα οι εξαφανίσεις, οι απαγωγές, οι βασανισμοί οι εξευτελισμοί ,οι παράνομες απελάσεις και οι επαναπροωθήσεις συνεχίζονται με την ανοχή της Ελληνικής Κυβέρνησης - πληροφοριακά για το έτος 2021 περίπου 2000 επαναπροωθήσεις έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με στοιχεία της Aegean boat Report .Το ελληνικό κράτος αποποιείται την οποιαδήποτε ευθύνη, με πρόσφατο νόμο του Μηταράκη (οπαδό του Σαλβίνι) ποινικοποιείται όχι μόνο η διάσωση αλλά και η κοινωνική αλληλεγγύη οποιουδήποτε πολίτη προσπαθεί να βοηθήσει χωρίς την άδεια των Λιμενικών Αρχών .Σίγουρα το Ελληνικό Κράτος παραβιάζει τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις Διεθνείς Συμβάσεις  και παρά τις προειδοποιήσεις τα πρόστιμα και την προβολή των διεθνών ΜΜΕ αυτό εξακολουθεί να συνεχίζεται .Ασφαλώς δεν μας προξενεί καμία έκπληξη !!!

 Τα πρόσφατα γεγονότα  στο Αφγανιστάν έχουν σημάνει συναγερμό για το ενδεχόμενο νέων προσφυγικών ροών στην Ευρώπη. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ασχολείται μόνο με την αποτροπή της πρόσβασης προσφύγων στο άσυλο, υψώνοντας τείχη στον Έβρο και εντείνοντας τις επιχειρήσεις αποτροπής  στα νησιά μας.

Οι οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για την ΚΥΑ που ορίζει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα για τους αιτούντες άσυλο από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία. Η απόφαση συνεχίζουν, «απειλεί να μετατρέψει ελληνικά νησιά, όπως η Λέσβος, σε τόπους αδιέξοδου για αιτούντες άσυλο, καθώς η εφαρμογή της θέτει χιλιάδες αιτούντες άσυλο σε κίνδυνο εγκλωβισμού σε ένα νομικό κενό, όπου και θα στερούνται προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και θα αδυνατούν να επιστρέψουν στην Τουρκία, η οποία έχει σταματήσει να δέχεται τις αναγκαστικές επιστροφές από την Ελλάδα από το 2020».Την ίδια ώρα, επισημαίνουν, οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί αλληλεγγύης έχουν παύσει να λειτουργούν και οι μετεγκαταστάσεις σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν σταματήσει «αφήνοντας ακόμη έναν χειμώνα σε σκηνές χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά».

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, συνεχίζει την ίδια ρατσιστική και ξενοφοβική πολιτική μετάθεσης της ευθύνης στις χώρες πρώτης υποδοχής, χωρίς να εξασφαλίζεται δεσμευτική μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό που είναι πρωτίστως παγκόσμιο ζήτημα, αποτελεί απόρροια των “πληγών”, που επιφέρει το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία κ.λπ.). Είναι ένα ζήτημα που απειλεί πλέον με βίαιο τρόπο να ξεθεμελιώσει και το προβληματικό Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η Ελλάδα  ως ευρωπαϊκή χώρα διέλευσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων από την Τουρκία προς τη Δύση, με την βοήθεια του Τουρκικού  κατεστημένου σε συνδυασμό με την ρατσιστική ευρωπαϊκή πολιτική και τους αναδυόμενους ευρωπαϊκούς εθνικισμούς και σκοταδισμούς, έχει μετατραπεί σε “αποθήκη ψυχών”.Είναι πλέον προφανές ότι το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται από την Άγκυρα ως βασικό εργαλείο πίεσης αλλαγής της συνθήκης της Λωζάνης  μέσω του συνεχιζόμενου διαλόγου αλλά και την προσπάθεια «ρευστοποίησης» των συνόρων με την Ελλάδα αλλά και με τις γειτονικές  χώρες. Τα γεγονότα του  Έβρου τον Φεβρουάριο του 2020, κατέδειξαν το έωλο των επιχειρημάτων αυτών που μέχρι και σήμερα, στο όνομα του άκρατου εθνικισμού  και των ρατσιστικών και ξενοφοβικών  κορόνων πρωτοστάτησαν στη δημιουργία μιας εχθρικής στάσης απέναντι στο  φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού .

Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μία σοβαρή ρεαλιστική και αλλαγή  πολιτικής στο ζήτημα αυτό, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις ,σκοπιμότητες  και εθνικιστικές κραυγές . Μία πολιτική που να συνδυάζει την ειρήνη , την ασφάλεια ,την ισότητα και το σεβασμό τους διεθνούς κανόνες προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

 Μια τέτοια αλλαγή πολιτικής και στρατηγικής  θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Την άμεση κατάργηση της απαράδεκτης Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, που να διασφαλίζει τα αιτήματα  των προσφύγων που εισέρχονται στην ΕΕ από όλα τα κράτη, έτσι ώστε οι αιτήσεις ασύλου να υποβάλλονται στην πρώτη χώρα εισόδου.

Την άμεση κατάργηση  ρατσιστικής ευρωτουρκικής συμφωνίας  σχετικά  με την διαδικασία επαναπροώθησης των μη δικαιούντο άσυλο στην Τουρκία (αφορά μόνο αυτούς που βρίσκονται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και όχι στην υπόλοιπη ελληνική επικράτειας ).

Την άμεση ανάληψη της ευθύνης από το ελληνικό κράτος συνολικά του προσφυγικού-μεταναστευτικού, αντί των ΜΚΟ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που έχουν μετατραπεί σε ιδιότυπους “εργοδότες” των μεταναστευτικών ρευμάτων.

Την δημιουργία αξιοπρεπών υποδομών στέγασης σίτισης πρωτοβάθμιας φροντίδας και κέντρων υποδοχής αντί των κολαστηρίων Ευρωπαϊκού δημιουργήματος τύπου Μόριας.

Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ελλάδα ,παροχή ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων ώστε να συνεχίσουν όσοι επιθυμούν το ταξίδι τους.

Η Ελληνική Κυβέρνηση  θα πρέπει να απαιτήσει, ως ελάχιστο δείγμα κοινοτικής αλληλεγγύης από την ΕΕ, την μεταφορά και κατανομή του μεγαλύτερου μέρους των μεταναστών και προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες, ως ένα ελάχιστο δείγμα συνεισφοράς τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος .

Ας θυμηθούμε τα λόγια του Ιάσωνα Αποστολόπουλου: «Έχουμε το μοναδικό́ φαινόμενο στον κόσμο, όπου ένα λιμενικό́ σώμα, όχι μονό δεν διασώζει ναυαγούς, όπως είναι υποχρεωμένο να κάνει από́ τις διεθνείς συμβάσεις, αλλά́ τους δημιουργεί́ από́ το μηδέν".

https://youtu.be/uM6PGlLNL2E

Τελικά Δεν γνωρίζουμε τί είναι πιο φριχτό: τα κρατικά εγκλήματα της Ελλ. Κυβέρνησης ;η συνενοχή της Ευρωπαϊκής μας της Ένωσης; η σιγή της αριστερής  αντιπολίτευσης; ή η κοινωνική αδιαφορία του λαού μας;....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου