Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Νίκος Καζαντζάκης, «βίγλα αψηλή στα φρένα μας η μνήμη».


Η φασιστική πανούκλα φτάνει σήμερα στην Αθήνα.

 Λένε σοφά ότι λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον. Ή όπως περιγράφει στους «Αδερφοφάδες» ο πάντα επίκαιρος Νίκος Καζαντζάκης, «βίγλα αψηλή στα φρένα μας η μνήμη». Και ο νεοφασισμός -πρέπει να το χωνέψουμε- μόνο με τη γνώση της Ιστορίας αντιμετωπίζεται και όχι με ευχολόγια ή αφορισμούς.

Η ΕΕΕ από την ίδρυσή της στις αρχές του 1927 στελεχώθηκε, σύμφωνα με τον χρονικογράφο της Θεσσαλονίκης Κώστα Τομανά, από παντός είδους εθνικιστές, αφελείς ιδεολόγους, αποτυχημένους πολιτικούς και χρεοκοπημένους εμπόρους.
Η ίδρυση της οργάνωσης συνέπεσε με τον σκληρό απεργιακό αγώνα 40.000 καπνεργατών που είχε αρχίσει στις 27 Μαΐου 1927. Στη διάρκεια εκείνου του έτους είχαν σημειωθεί οι περισσότερες αναλογικά πολυήμερες εργατικές κινητοποιήσεις από τις 68 μεγάλες απεργίες που καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη την περίοδο 1919-1936.

Ομως, η κάθοδος στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου 1933 περίπου 1.500 χαλυβδόκρανων φασιστών με δύο ναυλωμένα τρένα καταλήγει σε φιάσκο, καθώς βρίσκουν μικρή απήχηση στην πρωτεύουσα. Παρά το γεγονός ότι στην τελετή που πραγματοποίησαν στον Αγνωστο Στρατιώτη παρευρίσκονταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών Ιωάννης Ράλλης, ο κατοπινός δηλαδή Κουίσλιγκ πρωθυπουργός των Γερμανών, ο φρούραρχος Μπακόπουλος, ο πρόεδρος της Γερουσίας Στυλιανός Γονατάς και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σπυρίδων Ταλιαδούρος.
Η κυβέρνηση των Τσαλδάρη - Κονδύλη με την βοήθεια του Βενιζέλου στέλνει σήμερα στην Αθήνα της μαύρες εκατονταρχίες της. Με τη βοήθεια των χαφιέδων της αστυνομίας της οργανώνει μια προκλητική επίδειξη δύναμης ενάντια στη εργατιά της Αθήνας και όλης της χώρας.

Γελιούνται πολύ τα φασιστικά καθάρματα και η κυβέρνησή τους, των δολοφόνων, αν νομίζουν ότι μπορούν να επιτύχουν τους εγκληματικούς σκοπούς τους. Η εργατιά της Αθήνας δεν είναι σπείρα θρασύδειλων δολοφόνων, δεν είναι συμμορία πληρωμένων αποβρασμάτων. Είναι η τάξη η ακατανίκητη που ξέρει να παλεύει και να συντρίβει κάτω από την σιδερένια πειθαρχία της κάτω από την ακαταμάχητη ορμή και τη μαχητικότητά της τα φασιστικά αποβράσματα.
Εργάτες της Αθήνας και του Πειραιά! Πεινασμένοι των εργοστασίων και των συνοικισμών. Εργάτες υπάλληλοι, εργαζόμενη νεολαία βιοπαλαιστές! Ολοι στο πόδι!
 Οι δολοφόνοι του εργάτη Σταμπουλίδη. Οι εμπρηστές των συνοικισμών των φτωχών Εβραίων.Αυτοί που έργο τους έχουν να κάνουν επιδρομές στα εργατικά σωματεία, να σπάνε τις απεργίες των εργατών. 
Οι συμμορίες των αποβρασμάτων που στρατολογήθηκαν με χιλιάρικα των καπνεμπόρων και των εφοπλιστών, με το χρήμα του δήμου και του κράτους που πληρώνει με το αίμα του ο εργαζόμενος λαός.Εχουν το πρωτάκουστο θράσος και την ξετσιπωσιά να σηκώνουν το ταπεινό τους ανάστημα να προκαλούν και να βρίζουν την εργατιά της Αθήνας.
Η αισχρή κωμωδία που παίζουν από καιρό ξεσκεπάστηκε πια.
Η κυβέρνηση των λαοπλάνων Τσαλδάρη - Κονδύλη αποδείχτηκε ο προστάτης τους ο ενισχυτής τους και ο οργανωτής τους.Οχι μόνο ψωμί δεν δίνει στους χιλιάδες ανέργους που αργοπεθαίνουν από την πείνα, μα σπαταλά χιλιάδες ολόκληρες για να εξαπολύσει τα φασιστικά καθάρματα. Διαθέτει για την κάθοδο τους, τους σιδηροδρόμους για να τους εξαπολύσει εναντίον σας, ενάντια στους πεινασμένους της Αθήνας και όλης της χώρας.

Δεν φτάνει η σημερινή πείνα, η δυστυχία και η μαύρη απόγνωση που σας έχουν καταδικάσει όλα τα κεφαλαιοκρατικά κόμματα. Δεν φτάνει ότι για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μιας σπείρας κεφαλαιοκρατών τα κόμματα του Τσαλδάρη και του Βενιζέλου σας λήστεψαν, σας ξεσπίτωσαν και σας παρέδωσαν στους ντόπιους και ξένους μεγαλοκαρχαρίες, εφοπλιστές και τραπεζίτες. Σήμερα οργανώνουν τρομοκρατικές συμμορίες από πουλημένα αποβράσματα για να πνίξουν τη φωνή σας για ψωμί – δουλειά, για να σας οδηγήσουν σε μεγαλύτερο όλεθρο πείνα και σκληρή σκλαβιά.
Αν τολμούν ας κοπιάσουν. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα! Η εργατιά της Αθήνας θα τους δώσει το μάθημα που τους αξίζει. Θα τους πληρώσει με το ίδιο νόμισμα. Θα σκορπίσει στους τέσσερις ανέμους τα τενεκεδένια κράνη και τους "άλκιμους" νεανίες τους!


Τα EΕE είναι η τελευταία εφεδρεία των Γερμανών στη Χώρα μας όταν η Κυβέρνηση του Ράλλη υπό την καθοδήγηση του Γονατά και των γνωστών κύκλων του Εξωτερικού, δεν θα μπορεί ποια να ξεγελάει ούτε έναν Ελληνα πώς ότι κάνει, γίνεται κατ’ επιταγήν των Μεγάλων μας Συμμάχων που τους ανάθεσαν, καθώς ισχυρίζονται, να εξοντώσουν το Ε.Α.Μ. δηλαδή τα 9/10 του αγωνιζόμενου ηρωικά για τη λευτεριά του Ελληνικού λαού.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ :
 https://tsak-giorgis.blogspot.com/2020/06/blog-post_427.html?fbclid=IwAR2-03z42s1hQ8B5TfbM7yYyroVMR0xa5WqiMTbziGZJiXngafHhFBCxK8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου