Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

ΟΣΕΣ ΚΙ ΑΝ ΚΤΙΣΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ

 

                    Φωτογραφία : Dorota Szelezinska    κείμενο: Νικηφόρος Κόρακας 

"Κανένας δε βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από την ξηρά κανένας δεν καίει τις παλάμες του κάτω από τρένα, ανάμεσα από βαγόνια κανένας δεν περνά μέρες και νύχτες στο στομάχι ενός φορτηγού τρώγοντας εφημερίδες εκτός αν τα χιλιόμετρα που ταξιδεύει σημαίνουν κάτι παραπάνω από ένα ταξίδι."  Warsan Shire- Home

Οι δολοφονικές επαναπροωθήσεις (pushbacks) ευθύνονται για τις  δολοφονίες προσφύγων  και μεταναστών.H πραγματικότητα όμως με τα πολύνεκρα ναυάγια και οι εικόνες πνιγμένων ανθρώπων στις ελληνικές παραλίες χαλάει τα σχέδια τους.

Οι επαναπροωθήσεις  είναι μία απάνθρωπη  μορφή βίας στα σύνορα, που περιλαμβάνει βασανιστήρια και άρνηση δικαιωμάτων που έχει γίνει κεντρικό, αν και άτυπο μέρος των συνοριακών καθεστώτων της ΕΕ. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα ελληνικά σύνορα και στην θάλασσα του Αιγαίου  και χιλιάδες ακόμη έχουν τεθεί σε κίνδυνο. Πρόκειται  για  βίαιη, παράνομη τακτική, που έχει γίνει ντε φάκτο πολιτική επιλογή της ΕΕ και των ακροδεξιών και ρατσιστικών κυβερνήσεων για τη διαχείριση της μετανάστευσης στα σύνορα. Η αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας, συνιστά απόφαση που αγνοεί παντελώς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες αυτοί/ές στην Τουρκία. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες μην έχουν επαρκή προστασία στην Τουρκία ή και να να εκδιωχθούν προς τις χώρες τους και να αντιμετωπίσουν πάλι θανάσιμους κινδύνους αυτά επικαλείται η  Διευθύντρια του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γλυκερία Αράπη , συνεχίζοντας αναφέρει  «Αυτό που επείγει είναι να προστατευθούν τα δικαιώματα των προσφύγων στο άσυλο, να καταργηθεί η κοινή δήλωση EE-Τουρκίας και να γίνουν πράξη οι Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κι από εκεί να ταξιδεύουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Διαφορετικά, οι ξεριζωμένοι-θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, θα πέφτουν στα νύχια των κυκλωμάτων και θα κάνουν το ταξίδι του τρόμου στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα τραγικά ναυάγια». Διαβάστε την συνέντευξη της εδώ : https://www.news247.gr/sunday-edition/dieythyntria-diethnoys-amnistias-ta-pushbacks-tis-elladas-viaia-paranoma

Είναι γεγονός ότι η πληροφόρηση που έχουμε για τις τακτικές που χρησιμοποιεί η Ελλάδα για να "επιλύσει" το προσφυγικό ζήτημα προέρχεται κυρίως από τα ξένα ΜΜΕ. Τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ η λεγόμενη 4η εξουσία είτε αδιαφορούν σκόπιμα είτε δυσκολεύονται να καταγράψουν την πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Ουδείς λόγος φυσικά για ερευνητική δημοσιογραφία και για δήθεν έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Για να είμαστε, επίσης, απολύτως ειλικρινείς πολλοί συμπατριώτες μας δεν δίνουν δεκάρα για τις ζωές των προσφύγων και θεωρούν ότι τα σύνορα πρέπει να προστατευτούν πάση θυσία.

Η κατάσταση της στρατιωτικοποίησης και της ασφαλειοποίησης στην περιοχή του Έβρου και του Βορειοανατολικού Αιγαίου επιδεινώνεται καθημερινά. Η Ελλάδα εγκαθιστά όλο και περισσότερες τεχνολογίες επιτήρησης, παρεμπόδισης και αποτροπής, που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ με εκατομμύρια ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει  νέες τεχνολογίες και εξειδικευμένο προσωπικό στον Έβρο και στο Αιγαίο .Αντί να προσφέρουν ένα ασφαλές πέρασμα στους ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο, τα ευρωπαϊκά σύνορα μετατρέπονται σε έδαφος ανθρωποκυνηγητού.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, το 2021 πνίγηκαν 1500 άνθρωποι αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Στο Αιγαίο από τις 21 Δεκέμβρη 2021μέχρι την Παραμονή των Χριστουγέννων πνίγηκαν συνολικά 30 άνθρωποι άλλοι 35 συνεχίζουν να αγνοούνται ενώ 166 διασώθηκαν από το Ελληνικό Λιμενικό  και την Frontex. Στην Μεσόγειο στις 26 Δεκέμβρη 2021 27 άνθρωποι πνίγηκαν έξω από την Λιβύη . «Πρόσφατες αναφορές δείχνουν αύξηση των θανάτων μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη και, ταυτόχρονα, αύξηση της συνεργασίας μεταξύ χωρών της ΕΕ με χώρες εκτός ΕΕ όπως η Λιβύη, η οποία οδήγησε στην αποτυχία πολλών επιχειρήσεων διάσωσης», είπε ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες της Ιταλίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μετανάστευση, ο Fulvio Vassallo Paleologo, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο.

Η στέρηση πρόσβασης στο δικαίωμα στο άσυλο με την παρεμπόδιση ελεύθερης υποβολής αιτημάτων ασύλου στα σύνορα αποτελεί παραβίαση ανθρώπινων Δικαιωμάτων και οδηγεί σε χιλιάδες δολοφονίες προσφύγων στην προσπάθεια τους να περάσουν τα σύνορα. Η σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1951 για τους Πρόσφυγες (συνθήκη της Γενεύης).  ορίζει ποιος είναι πρόσφυγας, τα δικαιώματα των ατόμων στους οποίους χορηγείται άσυλο, καθώς και τις αρμοδιότητες των εθνών που χορηγούν άσυλο. Προβλέπει, επίσης, το δικαίωμα του πρόσφυγα να προστατεύεται από την αναγκαστική επιστροφή, ή επαναπροώθηση. Η επιδείνωση του νομικού πλαισίου και η αυστηροποίηση των κριτηρίων για απόδοση της ιδιότητας του πρόσφυγα πχ με αφαίρεση μιας σειράς χωρών από το χαρακτηρισμό τους ως εμπόλεμες ή με το χαρακτηρισμό ως ασφαλούς χώρας της Τουρκίας περιορίζουν το δικαίωμα στο άσυλο.

«Σε αυτό το πλαίσιο, οι θάνατοι στη θάλασσα από την αρχή της πανδημίας συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την προσέγγιση της ΕΕ που στοχεύει στο κλείσιμο όλων των θυρών στην Ευρώπη και στην αυξανόμενη εξωτερική ανάθεση του ελέγχου της μετανάστευσης σε χώρες όπως η Λιβύη».

Η Ελληνική κυβέρνηση της Ν.Δ. σε μια  προσπαθεί να αποκρύψει τα αίτια και τις ευθύνες για τις δολοφονίες των απελπισμένων προσφύγων παραδίδει ρεσιτάλ υποκρισίας δια του  υπουργού αντιμεταναστευτικής πολιτικής εντάσσει το προσφυγικό στο εθνικιστικό ανταγωνισμό με την Τουρκία, δηλώνοντας  ότι : «η χώρα μας διασώζει ζωές στο Αιγαίο και καλεί τη Τουρκία να αποτρέψει αυτές τις παράνομες αναχωρήσεις». Οι δηλώσεις για «θύματα αδίστακτων δολοφόνων που αφήνονται να δρουν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία» ζητώντας την «καταδίκη των διακινητών, αλλά και όσων επιτρέπουν ή και διευκολύνουν τη δράση τους» μαρτυρούν απανθρωπιά. Επιμελώς αποκρύπτουν  ότι οι πρόσφυγες αναγκάζονται να ακολουθούν επικίνδυνες διαδρομές με την ελπίδα να καταφέρουν να ξεφύγουν και να αποφύγουν τον τρόμο των ελληνικών επαναπροωθήσεων (push backs) και των κλειστών  φυλακών στα νησιά. Η πολιτική των κλειστών συνόρων για τους/τις πρόσφυγες έχουν σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους που προσπάθησαν να ξεφύγουν από επικίνδυνες καταστάσεις στη χώρα καταγωγής του

Σε ανακοίνωση της  η Κ.Ε.Δ.Δ.Α- (Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη) μεταξύ άλλων τονίζει : «… Οι θάνατοι των προσφύγων είναι αποτέλεσμα της ρατσιστικής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε. στερώντας τη δυνατότητα υποβολής αιτημάτων ασύλου στα σύνορα και τις πρεσβείες των χωρών της Ε.Ε.. Έχουν μετατρέψει την Ευρώπη σε περίκλειστο φρούριο με φράκτες και κλειστά σύνορα, έχουν αναγορεύσει τους πρόσφυγες σε εχθρούς και βαφτίζουν άμυνα και προστασία των συνόρων την παρεμπόδιση των προσφύγων σε είσοδο στις χώρες της Ευρώπης για να υποβάλλουν αίτημα ασύλου με το μόνο τρόπο που τους απομένει. Η προσφυγιά δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα των πολέμων, των επεμβάσεων, των πολιτικών, φυλετικών και θρησκευτικών διώξεων, της όξυνσης και έκτασης της απόλυτης φτώχειας σε ολόκληρες περιοχές από τις συνέπειες της εκμετάλλευσης και των περιβαλλοντικών καταστροφών από την κλιματική αλλαγή. Είναι η θλιβερή «παράπλευρη απώλεια» των εκμεταλλευτικών ανταγωνιστικών κοινωνιών που ξεριζώνουν χιλιάδες ανθρώπους από τον τόπο τους, αναγκάζοντας τους να αναζητούν ζωή σε άλλους τόπους.  Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αποφασίζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στις συνόδους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και τα ελληνικά υπουργικά συμβούλια που κρίνει ότι εξυπηρετούνται τα «εθνικά» συμφέροντα με τις αποστολές στρατιωτικού υλικού και ενόπλων δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία, το Σαχέλ, το Αφγανιστάν, κ..α.».

Η «δήλωση» Ε.Ε.-Ελλάδας-Τουρκίας, επί ΣΥΡΙΖΑ για συγκράτηση των προσφύγων στην Τουρκία με ανταλλάγματα, δημιουργία φυλακών προσφύγων στα ελληνικά νησιά, επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία, περιορισμό του δικαιώματος στο άσυλο, εντείνει και θεσμοποιεί την αντιπροσφυγική-ρατσιστική πολιτική των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Μαζί με ένα σωρό λειτουργικά και γραφειοκρατικά εμπόδια για την είσοδο στις υπηρεσίες του Υπουργείου και την υποβολή αιτημάτων ασύλου που καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη την καταγραφή των αιτούντων άσυλο.

Όσες κι αν κτίσουν φυλακές,  όσα συρματοπλέγματα και να υψώσουν, όσο υπάρχουν επεμβάσεις, πόλεμοι, διώξεις, βομβαρδισμοί, τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει τον άνθρωπο να προσπαθεί να γλυτώσει από το θάνατο και να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τον ίδιο και τα παιδιά του. Η δημιουργία κλειστών στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων, που αναπτύχτηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, μονιμοποιήθηκε επί Ν.Δ. και στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ, η γκετοποίηση και η φυλάκιση των προσφύγων, η έλλειψη πρόσβασης και ίσων δικαιωμάτων στην παιδεία, την υγεία, τη μόρφωση και την εργασία, το μόνο που φέρνουν είναι μεγαλύτερη δυστυχία απομόνωση, γκετοποίηση, περιθωριοποίηση των προσφύγων εμποδίζοντας την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία. Και αυτό τελικά επιτυγχάνουν είναι να υποδαυλίζουν το ρατσισμό, το εθνικιστικό μίσος, την φασιστικοποίηση της κοινωνίας, τις φασιστικές συμμορίες και την κατάργηση εργατικών, ασφαλιστικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων .

Οι άνθρωποι που αναζητούν ασφάλεια αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες και κρατούνται σε ακατάλληλες συνθήκες σε κέντρα κράτησης και προσφυγικούς καταυλισμούς που μετατρέπονται σε φυλακές. Αυτή η βία και ο ρατσισμός πρέπει να σταματήσουν! Αντί να τους εμποδίζουμε να βρουν ασφαλές καταφύγιο στην, θα πρέπει να υπερασπίσουμε την ανθρωπιά  και τα δικαιώματά τους .Όλοι και όλες όσοι/ες δραπετεύουν από τη βία έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα και η υπόθεσή τους να αξιολογηθεί σωστά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Επικαλούμαστε τον τερματισμό της στρατιωτικοποιημένης επιβολής της ‘’Ευρώπης-Φρούριο’’. Απαιτούμε ένα ασφαλές πέρασμα ανάμεσα στα σύνορα προς την Ευρώπη για ανθρώπους που ξεφεύγουν από τον πόλεμο, το διωγμό, τη φτώχεια.

Επιδιώκουμε αλλαγή των πολιτικών του περιορισμού ,της αυθαίρετης φυλάκισης,  των ρατσιστικών και των αντιμεταναστευτικών λόγων .Παράνομες είναι οι επαναπροωθήσεις και όχι οι άνθρωποι θύματα. Στον αγώνα ενάντια στα κλειστά σύνορα  και στη βία κατά των μεταναστών/προσφύγων! θα  πρέπει να συνεχίσουμε να διεκδικούμε  :

Σεβασμό στο δικαίωμα του ασύλου για όλους τους κατατρεγμένους των πολέμων, των επεμβάσεων, των δολοφονικών διακρίσεων, των διώξεων.

Δυνατότητα υποβολής ασύλου για όλους χωρίς εμπόδια με το κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες.

 Όχι στην ρατσιστική πολιτική της Ε.Ε.. Όχι στην Ευρώπη-φρούριο, φράκτες, εγκληματικές επιχειρήσεις αποτροπής εισόδου, δολοφονικές επαναπροωθήσεις.

Κατάργηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

Τέρμα στην πολιτική του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και της Ελλάδας για συμμετοχή σε στρατιωτικές-πολεμικές επιχειρήσεις, τη στήριξη από βάσεις, ελληνικές δυνάμεις, εξοπλισμό, τις αποστολές όπλων, στρατού και «ειδικών» σε άλλες χώρες.

Ελευθερίες για τους πρόσφυγες.

Στέγασή τους με αξιοπρεπείς συνθήκες μέσα στις πόλεις και τα χωριά μας, όχι σε γκετοποίηση, περιορισμούς, φυλακίσεις.

Κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης

 Κανένας άνθρωπος χωρίς χαρτιά και δικαίωμα μετακίνησης.

Ίσα δικαιώματα και πρόσβαση στην εργασία, την υγεία, την παιδεία.

 

ΠΗΓΕΣ :

1.https://www.dw.com/el/%CE%BF-

2. https://www.news247.gr/sunday-edition/dieythyntria-diethnoys-amnistias-ta-pushbacks-tis-elladas-viaia-paranoma.9373110.html?fbclid=IwAR1QMxbFeD47WEqplY7Ler7wfI105f2su1PZuOefTVwsbUlzcr2TGTJM

3.https://www.in.gr/2021/12/03/greece/prosfygiko-ellada-paraviazei-tin-xarta-themeliodon-dikaiomaton-apofasi-kolafos-apo-germaniko-dikastirio/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου