Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΟΚΤΩΒΡΗΣ

Απεργοί εργαζόμενοι στο “Βοήθεια στο Σπίτι” και στα νοσοκομεία σε παλιότερη κινητοποίηση
Έρχεται ένας Οκτώβρης όπου οι διαχωριστικές γραμμές ξεπροβάλλουν ανάγλυφα. Η κυβέρνηση ετοιμάζει προσχέδιο Προϋπολογισμού όπου ο κορμός είναι η συνέχιση των βάρβαρων περικοπών για να βγει το “υπερπλεόνασμα”, πασπαλισμένος με υποσχέσεις για αλλαγές προς το καλύτερο στις συντάξεις, στον κατώτατο μισθό και στις συλλογικές συμβάσεις. Από πίσω η ΝΔ του Μητσοτάκη βαφτίζει τις κυβερνητικές υποσχέσεις “παροχολογία” και πιέζει για πιο σκληρή επιμονή στις νεοφιλελεύθερες “μεταρρυθμίσεις”. Αλλά απέναντι αρχίζει να στέκει ένα ογκούμενο κίνημα από απεργιακές κινητοποιήσεις που στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα: θα πάρουμε πίσω με τους δικούς μας αγώνες αυτά που μας λεηλάτησαν.
Αυτόν τον απεργιακό κύκλο τον ανοίγουν οι εργαζόμενοι στο “Βοήθεια στο σπίτι” με την πανελλαδική κινητοποίηση για τις δουλειές τους που απειλούνται ξανά σε πείσμα των διακηρύξεων για “μεταμνημονιακή εποχή”.
Οι εργαζόμενοι σε μια σειρά κλάδους της ΑΔΕΔΥ παίρνουν τη σκυτάλη στις 3 Οκτώβρη διεκδικώντας την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, ένα αίτημα που ανέδειξαν και οι εργαζόμενοι της COSCO με την απεργία τους το καλοκαίρι.
Και ακολουθούν οι εργαζόμενοι στην Υγεία με 48ωρη στις 4-5 Οκτώβρη στον ΕΟΠΥΥ και κλιμάκωση με πανελλαδική απεργία σε όλο το ΕΣΥ και πορεία στην Αθήνα στις 10 Οκτώβρη.
Μέσα σε αυτόν τον κύκλο είναι και τα συλλαλητήρια των συνταξιούχων το ίδιο διάστημα. Και είναι βέβαιο πως σε όλους τους εργατικούς χώρους ανεβαίνουν οι διαθέσεις ότι τώρα είναι ώρα για δράση και όχι για αναμονή για τις εκλογές.
Περικυκλωμένοι
Η στιγμή είναι κατάλληλη και για έναν ακόμη λόγο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό το κάστρο της μνημονιακής λιτότητας βρίσκεται σε κρίση, περικυκλωμένη όλο και πιο πολύ από αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά κινήματα που αντιστέκονται στον ακροδεξιό κατήφορό της.
Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι ακροδεξιοί της Ουγγαρίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας μαζί με τους “πολιτισμένους” της Γαλλίας και της Γερμανίας, κατάφεραν να συμφωνήσουν μόνο σε δυο πράγματα: πρώτο να ενισχύσουν τη Frontex που κυνηγάει τους πρόσφυγες στα σύνορα και δεύτερο να κλιμακώσουν τους εκβιασμούς ενάντια στον κόσμο που ψήφισε υπέρ του Brexit στη Βρετανία.
Κι όμως ακόμα και εκεί βρέθηκαν περικυκλωμένοι από αντιρατσιστές διαδηλωτές που έδειξαν ότι υπάρχει μια άλλη Ευρώπη των εργατών και της νεολαίας που βγαίνει στους δρόμους παντού με μεγάλα συλλαλητήρια το επόμενο διάστημα - και στο Βερολίνο και στη Ρώμη και στο Λονδίνο.
Με άλλα λόγια, οι ηγέτες της Τρόικας δεν είναι πανίσχυροι, είναι πανικόβλητοι. Μας παίρνει να κλιμακώσουμε τη δράση μας σε συντονισμό με τον κόσμο του κινήματος πανευρωπαϊκά.
Αυτό το ισχυρό μείγμα από απεργίες και αντιρατσιστικά-αντιφασιστικά συλλαλητήρια είναι δύναμη για να πάμε μπροστά. Όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς που θέλουν πραγματικά να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο των Μνημονίων πρέπει να στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους αυτή την προσπάθεια.

πηγή :  εφηνερίδα  Εργατική Αλληλεγγύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου