Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

ΑΠΟ ΤΑ ΕΘΝΗ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ


                                                        Aφίσα του Αlfred Leete 1914 για τον ΒΠΠ


ΑΠΟ ΤΑ ΕΘΝΗ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έξαρση του εθνικισμού που  σχεδόν πάντα συνοδεύεται από φανατισμό ,βία ,εξάρσεις πολεμικές συγκρούσεις .Τις αιτίες αλλά και τις συνέπειες θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε πράγμα καθόλου  εύκολο γιατί αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντηθεί από ιστορική οικονομική και κοινωνιολογική άποψη.
 Η έννοια του έθνους  κάνει την εμφάνιση της δειλά δειλά  τον 18ο αιώνα  σύμφωνα με την  Μαρξιστική ανάλυση τα έθνη είναι ιστορικά προϊόντα και γέννημα της αστικής τάξης  ως αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής .Το κοινό  έδαφος η κοινή οικονομική ζωή ,η γλώσσα ,η θρησκεία, τα ήθη ,τα έθιμα ,οι δοξασίες ,οι μύθοι η κοινή ψυχολογία αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις και χαρακτηριστικά  αυτής της εθνικής οντότητας και κοινής εθνικής συνείδησης .
Βέβαια  μελετώντας κανείς βαθύτερα την ιστορία διαπιστώνει ότι όλα αυτά δεν ισχύουν απαραίτητα στο σύνολο τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γλώσσα .Στο Βέλγιο μιλάνε γαλλικά και φλαμανδικά στην  Ελβετία  και το Λουξεμβούργο γαλλικά και γερμανικά στον  Καναδάς γαλλικά και αγγλικά επίσης.
Τα κράτη αλλά και τα έθνη δημιουργήθηκαν μέσα από πολέμους και συγκρούσεις και εξοντώσεις και μέσα από βίαιη γλωσσική και ιδεολογική αφομοίωση και όχι μέσω ειρηνικών διαδικασιών . Επομένως δεν είναι αποτέλεσμα ελεύθερης βούλησης των λαών καθώς το εθνικό πρόβλημα παραμένει άλυτο και σε αυτό βέβαια τεράστιο ρόλο έπαιξε η αστική τάξη στα πλαίσια της κεφαλαιοκρατικής αγοράς και του αφηγήματος περί  έθνους-κράτους.
 Όσο για τα σύνορα  πάντα ήταν αποτέλεσμα συσχετισμών και επιβολής των ισχυρών και των δυνατών. Ακραία και χαρακτηριστική περίπτωση η εποχή  της αποικιοκρατίας ,  η σφαγή και η καταλήστευση στις Αφρικανικές χώρες ,ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας η εξαφάνιση του Παλαιστινιακού λαού οι πολεμικές εκκαθαρίσεις στην Συρία και ο διαμελισμός  των εδαφών της  είναι  μερικά από τα χαρακτηριστικά  παραδείγματα όπου οι διακηρύξεις του ΟΗΕ περί αλληλεγγύης και αυτοδιάθεσης  μένουν απλές διακηρύξεις στα χαρτιά απέναντι στην βία τού Ιμπεριαλισμού και του Καπιταλισμού.
Η καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων η καταλήστευση και η ωμή βία μπορεί να ερμηνευθεί από την αύξηση των αντιθέσεων εντός του καπιταλιστικού συστήματος που φέρνει και την άνοδο του εθνικισμού στην εποχή μας. Πολλά απελευθερωτικά κινήματα και επαναστάσεις εμπνεύστηκαν από αυτόν πνίγηκαν όμως στις αυταπάτες μετεξέλιξης σε σοσιαλισμό και κατέληξαν σε βάρβαρες δικτατορίες π.χ. Αίγυπτος Αλγερία κτλ. αλλά και στην γειτονικά Βαλκάνια οι λαοί έπεσαν θύματα διεφθαρμένων και ξιπασμένων  πολιτικών που αλληλοσκοτώνονται μεταξύ τους αντί να τους ανατρέψουν.
Στην περίπτωση της Ελλάδος ας θυμηθούμε την καταγωγή μας τους μύθους και τις ιστορίες περί «ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΜΑΧΟΥΝΤΕΣ » και την «ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ» του Ελληνισμού. 
Η εθνική συνείδηση  ωρίμασε μεγάλωσε και ανδρώθηκε μέσα από τις επινοήσεις τούς μύθους τις αντιλήψεις και τις ιδεολογίες περί κοινής γλώσσας ,κοινής φυλής ,θρησκείας και διαφόρων αντιλήψεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου