Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

ΝΟΣΕΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

                                        



Βιώνουμε τα καθημερινά αδιέξοδα αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής ενώ πραγματικά βρισκόμαστε σε μια πραγματικά κρίσιμη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η μοναδική διέξοδος που προτείνει ο καπιταλισμός είναι τα ίδια τα αδιέξοδα που αυτός έθρεψε και μεγάλωσε όλα αυτά τα χρόνια.Η εξάπλωση του covid19 είναι πολύ πιθανό να ωθήσει την οικονομία σε μια νέα οικονομική παγκόσμια ύφεση που θα είναι  ασφαλώς ενδιαφέρουσα  από κάθε πλευρά ιστορικά πολιτικά και οικονομικά.
Η Ελλάδα  βρίσκεται εν μέσω αυτής της  κρίσης καθώς βρίσκεται σε αναπτυξιακό αδιέξοδο- μια κληρονομιά των μνημονίων βαριά και αξεπέραστη. Τα περί «βγήκαμε από τα μνημόνια»,  «έρχονται οι επενδύσεις», που μας σερβίρουν τα συστημικά ΜΜΕ και τα κυβερνητικά παπαγαλάκια είναι τροφή για ηλιθίους. Με αργούς ρυθμούς ανάπτυξης 1.9%  περίπου για το 2019, με δημόσιο χρέος 356 δις ευρώ ήτοι 186% του ΑΕΠ,  με διψήφια νούμερα ανεργίας, με ανασφάλιστη εργασία και επισφάλεια,  καμία ανάπτυξη και καμία σοβαρή επένδυση δεν θα υπάρξει. Σαράντα χιλιάδες περίπου εργαζόμενοι θα χάσουν την δουλειά τους σύμφωνα με στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ μέχρι το τέλος Μαρτίου ,γύρω στα τρία εκατ. υπολογίζεται ζημιά στην ρημαγμένη Ελληνική οικονομία .
Ο καπιταλισμός νοσεί και μαζί του νοσεί και το εξαθλιωμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Οι πραγματικοί δολοφόνοι είναι όσοι αρνούνται την πρόσβαση στην δημόσια υγεία σε ανέργους, ΑΜΕΑ, φτωχούς , πρόσφυγες  και λοιπό ευάλωτο πληθυσμό. Δολοφόνοι είναι όλοι αυτοί που έχουν υπογράψει την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των νοσοκομείων, όλοι αυτοί που προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις προς  όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
Αυτό που χρειάζεται είναι τώρα σοβαρότητα,  ψυχραιμία και αποφασιστικά μέτρα άμεσης στήριξης της οικονομίας  που θα ανακουφίσουν τον δοκιμαζόμενο λαό .Να προχωρήσουμε σε άμεση διαγραφή του ληστρικού χρέους οι εργαζόμενοι /νες να γυρίσουν την πλάτη στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές  της ΕΕ, του κεφαλαίου και των τραπεζών .
·         Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους. Άμεση ενίσχυση του με το υπερπλεόνασμα των 37 δις.
·         Στελέχωση Νοσοκομείων, Κ.Υ. και ΜΕΘ με μόνιμες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού.
·         Άμεση στήριξη κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, παύση πληρωμής των χρεών, ιδιαίτερα των στεγαστικών δανείων και προώθηση φοροαπαλλαγών.
·         Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να επιτραπεί  ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων τηρώντας φυσικά όλες τις προβλεπόμενες προφυλάξεις για το διάστημα που ισχύουν όροι επιβολής καραντίνας κλπ. Μέχρι τότε, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες.
·         Μέτρα οικονομικής  ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
·         Να πάψει να ενοχοποιείται μονομερώς ο πληθυσμός για την κατάσταση που επικρατεί και για την μη σωστή διαχείρισή της από το κράτος .
Καθήκον της αριστεράς και του εργατικού κινήματος είναι να μπει μπροστά, να διεκδικήσει,  να παλέψει και να απαιτήσει  να πληρώσει το Κεφάλαιο για την επίλυση της παρούσας κρίσης.

Όχι πανικός- ανυποχώρητος αγώνας να ανατραπεί ο Καπιταλισμός
O Καπιταλισμός νοσεί-ο ιός θα ηττηθεί και μαζί του θα ηττηθεί και ο Φασισμός.
Αλληλεγγύη στην κοινωνία και σε όσους υποφέρουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου