Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Μας κλέβουνε την Άνοιξη.


Του Μιχάλη Τσορμπατζόγλου

Για άλλη μια φορά και είναι αναμενόμενο οι αστικές άρχουσες συντηρητικές δυνάμεις αντιδράνε σε ένα ενδεχόμενο απώλειας των κοινωνικοοικονομικά αμφισβητούμενων  κεκτημένων τους.
Η αντίδραση γύρω από την επιτυχημένη συγκέντρωση και πορεία του Σαββάτου που οργάνωσε η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Λέσβου  είναι προσχηματική και υπάγεται στο κλίμα εκτόνωσης μιας κατάστασης πολύ πιο προχωρημένης από  αυτή του 2008 καθώς και στην προσπάθεια διάσπασης του κινήματος αλληλεγγύης .
Το Καπιταλιστικό σύστημα είναι σε μη αναστρέψιμη σήψη και μαζί του η ΕΕ , γεγονός που το αντιλαμβάνονται μέχρι και τα παιδιά στο σχολείο. Αποτέλεσμα αυτής της σήψης ήταν και όλα τα γεγονότα που ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο στη Λέσβο και στα αλλά νησιά.Η αλλαγή του τρόπου παροχής ασύλου που ψήφισε η Κυβέρνηση εναρμονισμένη με τις οδηγίες των Βρυξελλών ήταν το πρώτο βήμα αυταρχικής πολιτικής σε μια σειρά που θα ακολουθούσαν. Εξαθλιωμένοι και καταρρακωμένοι άνθρωποι στο κολαστήριο της Μόριας  έβλεπαν να γίνεται η κράτηση τους επί αόριστον ενώ για αρκετούς απ αυτούς υπήρχε το ενδεχόμενο της επαναπροώθησης. Έκαναν ότι θα έκανε οποιοσδήποτε καταπιεσμένος, αντιστάθηκαν.  Και ο Ελληνας έχει αρχίσει να νιώθει την γεύση της καταπίεσης εδώ και καιρό.
Η αυταρχική πολιτική περιλάμβανε κι άλλα Κλειστά Κολαστήρια σύμφωνα με το σχέδιο Διαρκούς  εγκλεισμού αλλά και αντιμετώπισης ανοίγματος της Κάνουλας των ροών από την Τουρκία.
   Στη δεύτερη φάση το διευρυμένο σχέδιο αυταρχισμού και καταστολής της Κυβέρνησης περιείχε και κομμάτια του ντόπιου πληθυσμού όπως των νησιών Λέσβου και Χίου καταλήγοντας στον Έβρο.Η απόβαση περίπου 800 αντρών ΜΑΤ στα νησιά θα καταγραφεί στην νεώτερη ιστορία της Ευρώπης ως το πρώτο "υβριδικό" πραξικόπημα το οποίο κατεστάλη απο τον λαό .Έναν λαό ενωμένο που για χρόνια ζητούσε και ζητάει κοινωνικό τρόπο έκφρασης  για δουλειές,εκπαίδευση,Υγεία ,αγρoκτηνοτροφικό προγραμματισμό,επιστήμη,αθλητισμό,πολιτισμό. Ανάμεσα μας υπήρχαν και άνθρωποι που αδιαφορούν για την κοινωνία ,για τα αγαθά της ,την κοινωνικά απελευθερωμένη εξέλιξη της. Χαρακτήρες με μίσος για τον συνάνθρωπο που επιλέγουν την απομόνωση. Στοιχεία που στρατολογούν τα παιδιά ,την νεολαία σε τάγματα εφόδου. Αυτοί δεν χωράνε σε κοινωνίες ανθρώπων δεν ταιριάζουν με ανθρώπινες διεκδικήσεις.Έχουν κάνει τις επιλογές τους.
Στη συνέχεια το ψευτοδίλημμα της Εθνικής Ανέγερσης με δήθεν πολιτική απόφαση για έλεγχο των ΜΚΟ  οδήγησε όλο τον εθνικά παραπλανημένο έως και ακροδεξιό συμφερτό (κοινωνία αγέλης) σε μια σειρά πογκρόμ εναντίον εργαζομένων σε ΜΚΟ ,αλληλέγγυους,μετανάστες.Πολύ ντόπιος κόσμος στοχοποιήθηκε  και απειλήθηκε αλλά είμαστε πολλοί  και αρκετά ενήλικες για να φοβηθούμε!!!
Γνωρίζουμε για την μεγάλη δυσκολία της ΕΕ και του κεφαλαίου να διαχειριστεί την μεγαλύτερη διαρκή  οικονομική κρίση από το 2008 και καταφεύγει στις τακτικές των ΑΟΖ όπου με αιχμή του δόρατος τα ενεργειακά κέρδη αλλά και την μετατροπή ολόκληρων νησιωτικών περιοχών σε φυλακές θα μπορέσει να αναδιπλωθεί και να ξαναζεσταθεί στους παγκόσμιους ανταγωνισμούς.
Ο Καπιταλισμός σείεται και μαζί του το οικοδόμημα της ΕΕ. Το puppet show της Κομμισιόν περιγράφεται εξαιρετικά, για κάποιον που δεν ασχολείται με κοινωνικοπολιτική αρθρογραφία,  στην τελευταία ταινία του Γαβρά που δείχνει γλαφυρά ότι ποτέ αυτός ο μηχανισμός δεν πρόκειται να συνταχθεί και να προασπίσει τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης.
Με την επέλαση του Κορονοιου δεν ταράχθηκαν μόνο τα "υβριδικά" σχεδία προσομοίωσης παγκοσμίως που σχετίζονται όπως είπαμε με πρακτικές καταστολής αλλά ξεφούσκωσαν και εκατομμύρια φούσκες του χρηματιστηρίου .Γιατί η οικονομία των χαρτιών και των ηλεκτρονικών αρχείων έχει νόημα αν δεν υπάρχει ένας φυσικός ,πραγματικός εξωτερικός παράγοντας- κίνδυνος που μας δείχνει την πραγματική ζωή και τις ανάγκες της.
Το σύστημα έχει λίπος ακόμα και θα το χρησιμοποιήσει για την εφαρμογή περισσότερου κράτους έκτακτης ανάγκης,περαιτέρω μείωση του κοινωνικού κράτους,μεγαλύτερης επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα.Τα κοινωνικά σχέδια προσομοίωσης της κυβέρνησης αλλά και της ΕΕ έφεραν στο προσκήνιο τις ανυπέρβλητες αντιφάσεις του Καπιταλισμού.Μπορεί οι αντιδράσεις των λίγων ακροδεξιών να ηταν προβλέψιμες αλλά όχι οι αντιδράσεις του λαού που έχει τον τελευταίο λόγο!!!












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου